Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anjia

lekarz czy ulotka?

Polecane posty

na ulotce napisane jest by brać następną tabletkę 8 dnia - czyli o 7 dniowej przerwie... lekarz polecił bym wzięła tego dnia ktorego wzięłam ostani raz... czyli jeśli ostatnia była w poniedziałek, kolejna w następny... czyli 7 dnia przerwy... to bardzo dobry lekarz, ale jakoś wątpliwości mi się wkradły

Gość Asiulkaaa87
no ja jak koncze w czwartek brac to w piatek przerwa nastepna biore w pietek za tydzien.. moze cos zle zrozumiałaś??

powtarzał mi to pare razy, ale wówczas niekoniecznie miałam głowę do tego, co by liczyć ile to dni wychodzi... mówił że poleca taki sposób brania... przed przepisaniem tabletek wysłał mnie na badania - czego większosć lekarzy nie robi, wydaje mi się więc, że wie co mówi i robi...

Gość Asiulkaaa87
hmmmm dziwne bardzo!

Gość dasdsad
Pierwsze słysze. Ja brałabym 8 dnia przerwy. Załoze sie ze cos źle zrozumiałas

Anjia, ponieważ dziewczyny biorą tabletki lub plastry o różnych porach (ja przy wieczornym naklejaniu plastra też pogubiłam się w Zaklęciach Wypisywanych Na Ulotce Pod Tytułem Dzień Zmiany Plastra Kobiety ;) ) - mój ginekolog podał mi prosty sposób wyliczenia: od godziny wzięcia ostatniej tabletki lub odklejenia plastra liczysz 7 x 24 (godziny) i o danej godzinie danego dnia, który Ci wyszedł, bierzesz/naklejasz nową/y. W sumie Twój lekarz podał precyzyjniejszą wersję. Bo np. wg ulotki: odlepiasz plaster w niedzielę w południe. Czyli ten dzień jeszcze się liczy jako plastrowy. Potem 7 dni pustych i co, nakleić ósmego, czyli w następny poniedziałek? To jest dodatkowy dzień przerwy, dodatkowe 24 godziny. A według lekarza nakleisz w niedzielę. Ale, moim zdaniem, ten system 7X24 jest najlepszy.

A odpowiadając na pytanie z tematu: pewnie, że lekarz - która ulotka tak Cię wysłucha :)?

Anjia, chyba coś namieszałam... Ten system liczenia sprawdzał się przy plastrach (lekarz mówił to przy Evrze), więc radośnie przerzuciłam go na tabletki, których nie brałam od ponad dwóch lat (cały czas Evra). Ale teraz patrzę na opakowanie tabletek, liczę i coś mi się nie zgadza....