Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bettany

Poród a odklejenie siatkówki

Polecane posty

Gość bettany

Mam pytanko. Mam bardzo mocną wadę wzroku. Jestem krótkowidzem i mam minus 6 dioprii. Okulista powiedział mi, że to może być problem przy porodzie bo przy bardzo dużym wysiłku może mi się odkleić siatkówka oka. Czy w takim przypadku powinnam poprosić o cc?

Gość kajja
w takim przypadku na pewno bedzie cesarka!! i na pewno nie musisz o nic prosić

Gość lubię zakupy
Prosić pewnie nie musisz, tylko koniecznie poinformuj lekarza prowadzacego ciąże i tego, który będzie odbierał poród o tym fakcie!

Gość bettany
Dziękuję za szybką odpowiedź. Jak trafię do szpitala to powinnam powiadomić od razu, że jest taka sytuacja?

Gość kajja
to na serio jest za duze ryzyko, a odklejoną siatkówę nie da sie zwyczjanie przykleic

Gość IIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIII II
wskazaniem do cesarki jest np opinia okulisty - jeśli chcesz mieć cesarkę, idź dziewczyno jak najszybciej do okulisty (ja chciałąm w ten sposób załatwić sobie cesarkę, ale moja siatkówka jest cała) bez opinii fachowca - okulisty, raczej na cesarkę nie masz co liczyć

Gość kajja
no na pewno musisz od razu powiedzieć, a nawet wczesneij poinformowac lekarza prowadzącego ciaze o takiej sytuacji

Gość kajja
IIIIIIIIIIIIIII ma racje musisz miec jakis papierek jak na wszystko

Gość bettany
Dzięki za radę, Nie wiedziałam, że muszę mieć zaświadczenie od okulisty. Mam jeszcze duuuużo czasu żeby sie do niego wybrać i poprosić o odpowiedni papierek:)

Też mam sporą wadę wzroku i musiałam przejść badanie okulistyczne pod kątem dopuszczenia do porodu naturalnego. Zaświadczenie wraz z książeczką od razu przedłożyłam w szpitalu. Ordynator widząc mnie w okularach od razu pytał o wzrok.

Gość patinka20
ja mam -11 i -12 i na bank juz lekarz powiedzial ze jak bede w ciazy to cala ciaze mam byc pod opika oklulisty a cesarka to jedyne wyjscie i najwiecje 2 dzieci... nie martw sie bedzie dobrze:)

patinka20 - nie myślałaś o operacji oczu? ja się właśnie nad tym zastanawiam, choć mam mniejszą wadę to zaczyna mnie męczyć. Marzę o sokolim wzorku ;)

Gość patinka20
wiesz ja nosze szkla kontaktowe praktycznie juz 13 lat jestem tak przyzwyczajona ze mnie to nie rusza, a o operacju myslalam ale kasy brak jestem studentka mam 20 lat hehe jak sie dorobie to kto wie :)

ja też noszę szkła i w sumie jest OK, ale są sytuacje, że mnie to denerwuje np. na basenie. Koleżanka 3 m-ce temu zrobiła operację i za oboje oczu zapłaciła 1500zł, ale cena zależy od metody, a ją dobierją lekarze po badaniach. Podobno robiła jakąś najtańszą. Teraz jest zadowolona - fajnie by było :D

Gość patinka20
wiesz mogla bym zrobic ale lekarz mi powiedzial ze takiej wdy do konca nie zlikwiduje jak zrobie laser jeden z najdrozszych to moge liczyc na -4, -3 mniej wiecej wiec czy tak cczy tak szkla kontaktowe do konca zycia heh ;) ale wisi mi to przyzwyczajenie robi swoje

A poza tym, nawet \"naprawienie\" krótkowzroczności laserem nie rozwiązuje problemu siatkówki :( Do okulisty nie trzeba skierowania, tylko czasem cięzko się dostać do takiego na NFZ. A każda ciężarna powinna być spytana przez ginekologa, czy nie ma wady wzroku. I jak ma - idzie na bank do okulisty w III trymestrze, ten bada dno oka pod kątem ewentualnych odwarstwień siatkówki. Jeżeli takowe istnieją - okuliści piszą że są wskazania do \"skrócenia II fazy porodu\" W praktyce jednak zawsze w takich przypadkach robi się cc, bo alternatywą jest próżniociąg lub kleszcze... Ja mam -8 na oba oczy i dośc duże ogniska odwarstwień. Acha - odklejoną siatkówkę można naprawić, właśnie laserem, ale to zupełnie inny zabieg, niż korekcja krótkowzroczności.

Gość Metaforka
A mnie załatwili! Nikt mi nie powiedział, ze powinnam iść do okulisty mimo iż cały czas chodziłam w okularach, Pani ordynator tuż po porodzie zapytała o wade wzroku i stwierdziła że nie powinnam rodzić naturalnie. Efekt - jak ide bez okularów to mijam znajomych bo widze tylko sylwetki

Gość bettany
Ja też myślałam o operacji ale po pierwsze jeszcze mnie na nią nie stać (mam 23 lata i też jestem studentką) a po drugie, okulistka powiedziała mi, że aby zrobić operację wada wzroku nie powinna się powiększać przez 2 lata. U mnie niestety na razie powoli się powiększa. Noszę soczewki i tak się do nich przyzwyczaiłam, że już nie potrafię bez nich żyć:) Fajnie, że rozwiałyście moje obawy:) Teraz jestem spokojniejsza:)

Asiek, nie napalaj sie za wcześnie na operację, ja mam nie zawieklą wadę bo 5 i 2.5, ale operacje to mi doktor wycenił na 5 do 6 tysięcy, w zależnosci od rodzaju wady, to może kosztowac całkiem sporo.

Potwierdzam, że badanie siatkówki pod kątem porodu to odrębna sprawa - tak trochę zboczyłam z tematu widząc, że piszą osoby mające wadę. majaja - właśnie też zawsze wiedziałam, że te operacje są bardzo drogie i nie myślałam o nich realnie. Do czasu właśnie kiedy kilka osób z mojego otoczenia je sobie zrobiło i to za przyzwoitą cenę. Jak pisałam zależy od lekarzy do jakiej zakwalifikują po badaniach, ale wtedy ewentualnie mogę się niezdecydować - nie jest to obligatoryjne. Dlatego chciałabym, żeby nie przebadano pod tym kątem i dopiero wtedy zadecydować o zabiegu. Koszt takiej korekty wzroku zależy od predyspozycji genetycznych, rodzaju wady itp, a nie tylko od stopnia. Mi się już nie pogarsza, czyli się zatrzymała - w końcu kiedyś powinna ;) teoretycznie Cóż pozostaje się wybrać na badanie i wtedy sprawa się wyjaśni :)

Metaforka - naprawdę współczuję, bo trafiłaś na jakiegoś niekompetentego lekarza :(🌻 Mnie jakby nie wysłał mój ginekolog to i tak bym sama się upomniała, bo już o tym słyszałam wcześniej. Jednak to jest zadanie lekarza dopilnować takich spraw - my nie musimy się na tym znać.

Gość kaiudn
A ja wlasnie CHCE rodzic naturalnie a dzis dowiedzialam sie,ze moze to sie wiazac z odklejeniem sie siatkowki...chetnie bym oddala zaswiadczenie od okulistki gdyby tylko byla taka mozliwosc...;):)

Gość a Hipoglikemia tez grozi
odklejeniem siatkowki, ale o tym jakos lekarze nie mowia

Gość diooptria
A minus trzy na oba oczka to też wskazanie do badania dna oka w III trymestrze i ewentualnie do cesarki??????????????

do autorki topiku---- wada wzroku - 6 nie jest równoznaczna z cesarką, nie zrobią Ci jej bo tak mówisz ja też nosze okulary(a właściwie to szkła kontaktowe) i lekarz ginekolog kazał kilka razy skonsultowwać sie z okulistą, najpierw we wcześniejszej ciąży(6 miesiąc) i potem tuż przy końcu(właśnie niedługo sie wybieram). ja miałam wadę -5 do tej pory, niestety ostatnio mi sie powiększyła i będzie gdzieś tak jak ty -6 na oba oczy. I bedę rodzić siłami natury, bo sama ilość dioptrii nie ma tak bardzo ścisłego zwiazku ze stanem dna oka i siatkówki. Możesz nie mieć wady wzroku a możliwość odklejenia sie siatkówki lub--jak ja-- pomimo wady wzroku stan siatkówki jest w normie. I zapewniam Cię,że jeżeli chcesz mieć cc, to niekoniecznie ją będziesz miałą, chyba że fakycznie masz bardzo zly stan dna oka. Bo tak ogólnie to lekarze(okuliści ) raczej nie chcęą wypisywać "skierowań" na cesarki.Także koniecznie skonsultuj sie z oklulistą, najlepiej 2 (np jednym prywatnie a 2 państwowo). A swoją drogą zastanowiłabyn sie nad zmianą ginekologa prowadzącego ciąże. Jezęli wiedział o twoejej krótkowzroczności a nie kazał ci iść do okuliśty...to... kiepsko o nim świadczy...

Gość gabbie
ja miałam korekte krotkowzrocznosci i zostalam przez okuliste skierowana na cesarke. ginekolodzy byli przeciwko, nie wiem w sumie dlaczego. cesarke mialam jednak zrobiona, ale caly czas mnie meczy to ze moze przy normalnym porodzie wszystko by bylo ok. czasami nie umiem sobie z tym poradzic, ale nigdy sie nie dowiem jak by sie to dla mnie skonczylo.

Gość xelita
witam, ja nie mialam zadnyc problemow z wzrokiem. Rok temu probowalam rodzic naturalnie - skonczylo sie cesarka po 6 godzinach. Teraz jesten rok po porodzie i ide na operacje oka, bo mi sie siatkowa rozwarstwia. Jest to rozwarstwienie stare - wynikiem porodu naturalnego. Modle sie aby sie udalo, bo moge nie widziec na to oko. dziewczyny uwazajcie na siebie !!!

jezeli okulista widzi zagrożenie to powinien wypisać zaświadczenie . Nikt na słowo Ci nie uwierzy . Musisz mieć na papierze . To nie są żarty możesz stracić wzrok . Ja miałam cc z tego powodu a mam wadę tylko -2.50 . Jednak mi często pękały krwinki i bardzo wysychały oczy .

Gość ylkaa
Mam wad wyroku na lewe oko -6, na prawe 5,5 ...a wlasciwie na lewe oko mialam -6....dostalam od okulistki zaswiadczenie o takiej a nie innej wadzie wzroku. Lekarz zalecil skrocenie II czesci porodu. Niestety siatkowka w lewym oku sie odkleila...Poszlam prywatnie po porodzie do okulistki, gdyz przestalam widziec katem oka a po ok miasiacu zupelnie, tylko cienie. Okulistka stwierdzila "Totalne odwarstwienie siatkowki oka lewego". Dostalam 10% szansy na widzenie w lewym oku...Takze radze zadbac wczesniej o zaswiadczenie i nie zgadzac sie na inne -oprocz cesarskiego ciecia - rozwiazania.