Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anet79

becikowe UK

Polecane posty

Gość Anet79

DZiewczyny mam kilka pytań Jakie są warunki otrzymania Sure Start Maternity Grant, oraz od kiedy dzidziuś powinien dostać szczepionki

Gość kraków-szukam faceta
jeździcie i robicie wstyd Polakom wuskubując kase :-0

Jak wygląda kalendarz szczepień w Wielkiej Brytanii? 2, 3 i 4 miesiące - Diphtheria, tetanus, pertussis (whooping cough) + polio + Hib (DTaP/IPV/Hib) - MenC ok. 13 miesięcy - Measles, mumps, rubella (MMR) od 3 lat i 4 miesięcy do 5 lat - Diphtheria, tetanus, pertussis (whooping cough) + polio (dTaP/IPV lub DTaP/IPV) - Measles, mumps, rubella (MMR) od 13 do 18 lat - Diphtheria, tetanus, polio (Td/IPV) Słowniczek: diphteria – błonica hib – Haemophilus influenzae, typ b measles – odra MenC – Meningitis C, zapalenie opon mózgowych mumps – świnka pertussis (whooping cough) – krztusiec, koklusz polio – Poliomyleitis tetanus – tężec rubella – różyczka

Gość Anet79
dzieki trudi za odpowiedz. w kwietniu zlozylismy wniosek,ale do tej pory czekamy na decyzję.dzidzia urodziła sie 1 sierpnia,wiec kiedy otrzymamy working, zlozymy o child tax credit. tylko z ich tempem pewnie nie wyrobimy sie w ciagu 2 miesiecy i nie otrzymamy maternity grant,bo podobno wymogiem jest working lub child tax

Gość netar
Pracuje i mi sie nalezy -----typowo komunistyczne myslenie Gdzie tam pojechałas?- tam kapitalizm

Gość Anet79
widzę ze tu na tym forum jest duzo zazdrosnych i zawistnych ludzi. Wiec moze odbierzcie również becikowe kobietom w Polsce.

Gość pracuje i mi sie nalezy
to nie jest komunistyczne myslenie, a myslenie, ze jest, jest jakies takie... polsko-zawistne. jak cos mozna dostac (bo sie pracuje np.) to czemu z tego nie korzystac? to jest bardzo angielskie myslenie - oni tutaj korzystaja z wszelkich mozliwosci i mnie juz nie dziwi obraz kogos robiacego zakupy za 200-300 funtow i korzystajacego z jakiegos kuponu, ktory mu pozwala kupic bulki (czy cos ronwie drogiego) za pol ceny... bo jesli to ma, to czemu nie skorzystac?

Gość Kapitalizm to w Polsce jest
W Anglii jest socjalizm taki, że byście sie zdziwili. Tylko w Polsce nic się ludziom nigdy nie należy. Najlepiej nich więźniowie w polskich więzieniach mają większe luksusy za nasze podatki, a nie dzieci :/ ot polska paranoja.

Pracuję i mi sie należy.... popieram:). Ja nie wiem ludzie, Wy chyba zazdrościcie tym, którym sie powiodło, to własnie jest typowo polskie myślenie, ja nie mam, to dlaczego ty masz mieć? Skoro mieszkam tam, pracuję i płacę podatki to dlaczego mam nie korzystać z tego co oferuje mi państwo jeśli jest taka możliwość? W PL możesz pracowac a i tak gówno z tego masz, jedynie kopa w dupę po macierzyńskim mozesz dostać i 43 zł rodzinnego jak miałeś marne dochody, śmiechu warte. Uważacie, ze to jest w porzadku?

Gość pracuje i mi sie nalezy
dzieki. ja faktycznie pracuje w anglii, zaczynamy myslec powoli o dziecku i NA PEWNO beda korzystala ze wszystkiego, co mi panstwo angielskie oferuje. wlasnie dlatego, ze place tutaj podatki (wcale nie takie male) i po cos to robie, jak mniemam :D

Gość oooooooooooooooooo
Narod sie podzielił: na tych co wyjechali i na tych co nienawidza tych pierwszych... Jesli chodzi o szczepionki to powinni Ci przysylac wezwania z twojej przychodni, jesli nie masz jeszcze swojego GP to wybierz go jak najszybciej.

No faktycznie trzepie czlowieka jak takie topiki czyta. Zapierdalamy, placimy podatki a jak dziecko przychodzi na swiat to moze mamy do Polski wracac i na Ministra Giertycha sie ogladac. Oczywiscie, ze sie nam nalezy, bo takie sa tu przepisy.

Gość Agata -Wednesbury
Co to jest ten GP... ? Prze o pomoc gdzie trzeba sie udac.... i wskazowki na ten temat dziekuje

Gość gp to jest
general practicioner - czyli lekarz rodzinny. trzeba znalezc najblizsza przychodnie (posiadajaca wolne miejsca, nie wszystkie maja) - mozna znalezc na stronie nhs-u, miec dokument i na ogol chca tez potwierdzenie adresu. powiedziec, ze sie chce zapisac i tyle. pytaja tez na ogol, czy sie w wielkiej brytanii jest 6 miesiecy, podobno tyle trzeba, zeby sie zapisac, ale slyszalam, ze polska ma jakas umowe podpisana i juz tego nie trzeba, o czym przychodnie nie wiedza. ale tylko slyszalam, bo ja jestem dlugo i mi to nie bylo potrzebne nigdy.

Gość ratuneczku
ja też jestem ciekawa,jakie są wymogi otrzymania syre start maternityt grant,mój mąż pracuje jako samozatrudniony,ja mam do niego niedłubo dołączyć i tam urodzić,bo jestem w siódmym miesiącu,co mamy zrobić,żeby otrzymać to bevikowe?Dodam,że mąż nie składał jeszcze o żadne zasiłki jak wiecie coś na ten temat to proszę o odpowiedź czy rzeczywiście warunkiem otrzymania becikowego jest pobieranie tax?

Gość adam12341
witam mam pytanie co to jest MATERNITY GRAND

Gość nie grand tylko grant
nie maternity grand tylko maternity grant (sure start maternity grant) - to jest odpowiednik becikowego dla osob z niskimi dochodami

warunkiem otrzymania becikowego jest pobieranie jednego z nastepujacych zasilkow Income Support Income Based Jobseeker's Allowance Pension Credit lub CTC lub WTC jesli sie tego nie pobiera tzn ze ma sie za duze dochodu na SSMG (sure start maternity grant) SSMG jest jednorazowe i wynosi do £500

aha CTC musi byc wiekszy niz oparty tylko na 'family element' czyli musi byc spowodawany niskimi zarobkami a nie faktem posiadania dziecka (bo posiadanie dziecka powoduje ze CTC jest otrzymywany rowniez przy dochodach £55000/rok) o SSMG mozna sie ubiegac od 29 tygodnia ciazy do 3 miesiecy po urodzeniu dziecka (przysluguje rozniez w przypadku adopcji )

Gość adam123
witam jak bede podieral working tax credit to mode sie starac o becikowe w angli? prose o jakies prosze o pomocne informacje na ten temat dziekuje

Gość smieszka1920
jestem matka wychowujaca 9 letniego syna obecnie jestem w 22 tygodniu ciazy pracuje 15 godzin w tygodniu jakie naleza mi sie dodatki w uk.mieszkam tu od 8 miesiecy i pracowalam 2 i pol miesiaca. prosze o pomoc

Gość do zalozycielki topiku
niestety ta menda ma racje.juz rzadowi sie nie podoba ze zbyt wykorzystujemy ich socjal.nie slyszalas ze od pazdziernika ma sie nic nie nalezec obcokrajowcom? w polsce pobierac to co innego bo to twoje panstwo.za granica uwazam ze zbyt wykorzystuje sie obce panstwa.

Gość aaaaaaaaaaaaaaa
hej a skad wiecie ze od pazdziernika nic sie nie bedzie nalezalo polakom????

Gość jak masz dziecko
z brytyjczykiem/brytyjką to wtedy sie juz nalezy.koleznaka gdzies to w necie wyczytala ze tak moze byc i o tym rzad brytryjski mysli.ale to nic ewnego

Gość no dokladnie
znam wiele polakow ktorzy otrzymali tax credit ale tylko family element i nie rozumieja jak im daja odpowiedz odmowna co do becikowego. pisza pozniej po kilka odwolan i sie wyklocaja o cos co im sie nie nalezy a wystarczyloby nauczyc sie jezyka i zrozumiec ze skoro pisza ze kwalifikuja sie tylko osoby z CTC wiekszym nim family element to nie byloby takiej siary co poniektorzy robia. zeby dostac tutaj becikowe to naprawde trzeba malo zarabiac - ja nie znam nikogo z moich znajomych ktory by dostal te pieniadze a mam naprawde wiele kolezanek, ktore tu urodzily dzieci - ale to chyba swiadczy o tym ze nie pracujemy tu za najnizsza stawke

Gość gitka12
a ja napisałam na tym formularzu,ze czekam na working tax credit (faktycznie wysłałam) i dostałam te 500funciaków.ale moja koleżanka dokładnie tak samo zrobiła- i jej wniosek odrzucili.zależy na kogo się trafi.mi napisali w decyzji,że płacą praktycznie na każde dziecko to becikowe.i w razie odmownej decyzji odwołuj się do bólu...