Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewka 79

Spirala - plusy i minusy

Polecane posty

Gość ewka 79

Zastanawiam się nad założeniem spirali antykoncepcyjnej. Troche już sie naczytałam na ten temat, ale nadal poszukuje więcej informacji. Jak to jest, że wiele kobiet obawia się "dzięki sprali" urodzenia dziecka ze sprężynką w rączce/główce,a nawet poronienia, podczas gdy lekarze mówią, że jest to jedna z najlepszych metod? Prosze o pomoc, rade...

Gość tez mam
i prosze o kontakt z kims kto tez ma i podzieli sie informacja

Gość jakim prawem
dziecko ma sie urodzic ze sprezynka skoro przed zajsciem w ciaze trzeba wyjac spirale??????

Gość oitgbnju
mam juz druga spiralke i jakos minusow nie znalazlam

hej, najgorsze co sie moze zdarzyc ze spiralka to przebicie macicy i wydostanie sie spiralki czesciowo lub clakiem do jamy brzusznej - rzadkie powiklanie (1 na 5000) ale sie zdarza i pewnie wiesz o tym skoro o tym czytalas. W zwiazku z tym nie wymienie tez innych efektow ubocznych spiralki i przeciwskazan - zakladam, ze je przeczytalas i wiesz o nich. Co do ciazy: zalezy jaki rodzaj spiralki zalozysz: z miedzia czy z progesteronem. Ta z progesteronem moze zapobiegac (nie kazdorazowo) owulacji, ale ta z miedzia w ogole nie zapobiega owulacji - wiec sa szanse na zaplodnienie a co za tym idzie zagniezdzenie sie zarodka w macicy pomimo niesprzyjajacych warunkow (spirala wywoluje zmiany w endometrium (najbardziej wewnetrznej warstwie macicy), ktore nie sa przychylne dla zagniezdzenia sie dzidzi - nastepuje wczesne poronienie. Do zaplodnienia dochodzi jednak rzadko (dokladne liczby nieznane) gdyz spirala sprawia ze sluz z szyjki macicy staje sie lepki i plemniki maja utrudniona podroz. W bardzo rzadkich przypadkach (spirale sa naprawde efektywne) moze dojsc do zagniezdzenia sie dzidzi pomimo niesprzyjajacych warunkow - jezeli ciaza sie utrzyma istnieje prawdopodobienswo ze spirala wrosnie sie w cialko. Sa to niezwykle rzadkie przypadki ale ja np. z moim talentem do przyciagania niezwykle rzadkich przypadkow bym nigdy nie zaryzykowala ;) Prawda jest taka jednak, ze nawet jak dojdzie do zaplodnienia i zagniezdzenia sie zarodka, u kobiet noszacych spirale najczesciej jest to ciaza ektopowa czyli pozamaciczna - jak widac wnetrze macicy przy spirali wyraznie ciazy nie sprzyja.

Gość piralka
miałam spiralę jakieś 4 lata temu rewelacja, tylko okres ciężej przechodziłam i musiałam zrezygnować z tamponów, no cóż coś za coś ale za to sex rewelacyjny,zbieram teraz na następną, bo nie chcę już brać tabletek- po nich mi się nie chce

Gość dupa blada...
dla mnie spirala - rewelacja, żadnych skutków ubocznych, nawet okres mi sie skrócił (3 dni), fakt, ciut obfitszy, ale da sie żyć.

Gość do dwoch ostatnich dziewczyn
dziewczyny a mialyscie jaka spirale zalozona miedziana czy hormonalna???

Gość dupa blada...
miedziana

Gość już nie palaczka
też ma miedzianą, jest ok, a co do tamponów to używam

Gość piralka
cholercia, nie pamiętam

Gość pomozcie mi
ja tez mam spiralke,ale pomimo tego boje sie kochza.Czy to normalne?

Gość blagam pomocy
mam spirale od tygodnia ale teaz mam dolegliwosci wlasciwie od dzis,jakies mdlosci,bole w okolicach podbrzusza.Pomozcie co to moze byc

Gość dupa blada...
dolegliwości, jakie opisujesz sa normalne zaraz po załozeniu spirali. wkładka musi sie "ułożyć", daj wkładce i sobie troche czasu. do miesiaca od załozenia i tak powinnas pokazać sie lekarzowi, wiadomo, gdy ból bedzie nie do zniesienia leć natychmiast do gina.

Gość blagam pomocy
bylam w zeszlym tygodniu na usg i bylo wszystko ok.Czyli mowisz ze nie mam sie czym martwic?

Gość cholercia jasna
a czy ktoś ma może wkładkę GOLDLILY? zastanawiam się nad założeniem i znalazłam Goldlily Exlusive, ze złotem specjalnie dla kobiet które maja skłonność do infekcji. Poza tym w aptece mi powiedzieli ze trzeba miec recepte,a gin nie wypisała, tylko zbadała, kazała jeszcze zrobić pare innych badan i powiedziała jaki rozmiar. Wkurzyłam sie na apteke----wszędzie piszą,że bez recepty sprzedają. Chyba po prostu zamowie przez net. :O

Gość blagam pomocy
niech mi ktos odpisze ale szczerze

Gość monika90w3
ze spirala mozna uprawiac intensywny sport, pływać i leżeć w wannie długo? ;P :)

Gość e3efrr3
up

Gość juz nie wiem
ja tez mam spirale ale boje sie wspolzyc bo ciagle o niej mysle ze ona tam jest i moze sie przesonac.czy to normalne?

Gość KANIULIZDEK
DZIEWCZYNY, ODPOWIEDZCIE MI NA PYTANIE CZY SPIRALA MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ TYCIA? ZAŁOŻYŁAM JĄ 2 LATA TEMU. Z TEGO POWODU ŻE MAM ŁATWOŚĆ TYCIA CHCĘ JĄ USUNĄĆ.

Tak, można ja chciałam spirale to okazało się, że mam nadżerkę i nie mogę jej mieć zamontowanej :) więc to jest na pewno minus, no i jak jeszcze się nie rodziło dziecka jeszcze to też nie chcą zakładać.