Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

elkaH

alergia na słońce

Polecane posty

czy ktoś ma alergi na słońce????? Napiszcie jakie macie objawy:)

Gość ewqa2
Uczulenie po ekspozycji,swedzace krostki.

i niestety nie do wyleczenia:O objawia sie przy pierwszym kontakcie ze sloncem, potem juz jest ok, niestety krostki dlugo schodza:O

Gość ewqa2
Wcale nie tylko przy pierwszym,w tym roku 2 tygodnie mnie trzymalo ale zwyciezylam tym razem ja a nie alergia. Moj urlop trwal 4 tygodnie ,dobrze,ze nie dwa bo moim kumplem byl parasol na plazy.Potem juz bylo ok.

Ale gdzie Wam te krostki wychodzą? Mi wyszło na twarzy...właśnie swędzące krostki...ale nie wiem już sama czy to trądzik..czy alergia:(

mi sie robia na brzuchu... przy pierwszym opalaniu potem schodza jakies dwa tygodnie... co prawda kolezanka mi dala jakis preparat ktory zawieral hydrocortizon (chyba - az wstyd bo jako stary alergik powinnam wiedziec) i szybciej przeszlo przy nastepnym opalaniu - po wyleczeniu krostek - juz sie nie powtorzylo piszac ze sie tego nie wyleczy mialam na mysli ze pojawia sie juz co roku :O

Gość ewqa2
Faktycznie jest co rok, pojawia sie na plecach,ramionach i prawie wszedzie. Mi schodzi dosc szybko ale przy kolejnym opalaniu sypie od nowa.

Gość ewqa2
Tez bralam,nic mi nie pomoglo na alergie,byla taka sama jak co roku.

Ale trzeba sie jakoś specjalnie opalać żeby wyszło uczulenie? Czy wystarczy tylko jakikolwiek kontakt ze słoncem..?

Bo mi wyszło bez wylegiwania się przed słońcem...:( Ot taki zwykły kontakt ze słońce...Pogorszyło mi się właśnie przez te ostatnie upały...:(

Gość ewqa2
Niektorym wystarczy wyjsc i juz pojawiaja sie krosty.

Ja czasem mam plamy a czasem nie.Glownym objawem jest okropnie swedzaca skora kilka dni po opalaniu no i brak opalenizny :) swedzi okropnie jakiekolwiek drapanie zwieksza objawy:( a w nocy nie da sie spac:( wogole sie nie opalam

Gość Bez końca
U mnie trwa to już wiele lat. Nie ma na to żadnego lekarswa (piszę tak, bo próbowałam już, zdaje się ,wszystkiego, łącznie z Bicomem). Wiele lat temu byłam zrozpaczona, bo to prawdziwe nieszczęście, ale czas pokazał, że muszę sobie z tym radzić i po prostu unikać słońca. Wcale nie chodzi , w moim wypadku o opalanie, bo to jest całkowicie wykluczone, muszę chować się od słońca w każdej sytuacji. Ciężko przeżyć lato, oj ciężko! ;) 😭

Gość ewqa2
Dzieki Bogu,ze u mnie uczulenie pojawia sie po dluzszym opalaniu. Bardzo Ci wspolczuje ale ja tez sobie tlumacze,ze opalanie jest niezdrowe i juz. Chwilami jednak nie jest latwo z tym sie pogodzic-niestety.

Gość a co mi tam....
Pierwszy kontakt ze słońcem objawia się swędzeniem miejsc narażonych na działanie promieni słonecznych...zawsze kiedy wychodzę z domu smaruję się filtrami trochę pomaga...i kiedy przeżyję całe to swędzenie a w międzyczasie skóra lekko się opali mogę leżeć na słońcu godzinami i nic się nie dzieje...dlaczego tak jest nie wiem...

Gość ewqa2
Jedyna rada jest taka--- przed urlopem przyzwyczaic skore do slonca,inaczej dwa tygodnie urlopu to za malo dla mnie,zeby sie opalic.

Gość Bez końca
Zapomniałam jeszcze dodać, że w słoneczne dni, żeby wyjść z domu, to muszę użyć kremu ANTHELIOS XL (filtr 60+), firmy LA ROCHE-POSAY.

Gość ewqa2
Mnie pierwsze promienie slonca parza,inni odczuwaja mile cieplo a ja czuje takie palenie skory. Jak juz nie pali to wtedy jest znak,ze moge sie opalac.

Tylko jak mogę odróżnić te krostki alergiczne ok krostek powiedzmy \" trądzikowych\"? Dodam, że krostki które posiadam sa maleńkie..i raczej trudno z nich coś wycisnąć...I jest ich całe mnóstwo...:(

Gość alergiczka
dla mnie wysypka alergiczna jest wyraznie inna od trądzikowej, no i najczęścoiej swedzi, chociaz z pokarmowa to juz różnie bywa. Mnie alergia na słonce przeszła, po 3 latach.