Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ponawiam moje pytanie ...

Alkohol i antybiotyki??

Polecane posty

Od tygodnia biorę doxycyklinę ze względu na trądzik... czy przyjmując antybiotyk mogę pić alkohol?? Jeśli nie, to czemu?? Słyszałam, że to ponoć niewskazane, ale nie wiem, dlaczego... i nie wiem, czy to prawda... dzięki za odpowiedzi :)

nikt nie wie??

nie mozna,poniewaz antybiotyk i alkohol moga wejsc w interreakcje i wywolac dzialanie nieporzadane i skutki uboczne leku,a jakie ,to masz w ulotce.

no właśnie nic tam nie ma!! jest napisane tylko o tym, że nie można się opalać, stosować leków hamujących perystaltykę jelit i nie można stosować u chorych z niewydolnością wątroby :(

nie no są, jasne, ale tylko te, którwe mogą wystąpić z samego faktu przyjmowania tego antybiotyku ...

no wiec jako ze alkohol nasila dzialanie antybiotyku,moge wystapic te objawy,ktore nie wystapilyby bez alkoholu.

http://www.dbajozdrowie.pl/index.php?co=6&akcja=artyk&var=195 tu sobie właśnie znalazłam, że: doksycyklina, penicyliny doustne - Alkohol etylowy zmniejsza ich wchłanianie z przewodu pokarmowego - czyli zmniejsza skuteczność leczenia (w sumie uf, lepsze to niż działania niepożądane :P) cefamandol, cefoperazon, ceftriakson, metronidazol, chloramfenikol, gryzeofulwina, furazolidon - Nietolerancja na alkohol podobnie jak po disulfiramie. - czyli: Disulfiram blokuje w wątrobie enzym dehydrogenazę alkoholową, wobec czego po wypiciu alkoholu etylowego dochodzi do zahamowania jego utleniania na poziomie aldehydu octowego. Nagromadzenie aldehydu octowego w ustroju wywołuje przykre objawy: ból głowy, nudności, wymioty, zaczerwienie skóry, przyśpieszenie akcji serca i spadek ciśnienia krwi. teoretycznie jestem bezpieczna :D ale jeszcze się zastanowię ;)

czyli nawet w tym wypadku zmniejsza dzialanie!fajnie ze znalazlas te informacie.pozdrawiam.

no a ja dziękuję za odpowiedź ;)