Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedząca

prawo pracy. umowa zlecenie a urlop-ktoś się orientuje może?

Polecane posty

Gość niewiedząca

czy na umowę zlecenie przysługuje mi urlop? i czy jesli pracuję w niedziele (dodatkowo, czyli w umowie mam pracować pon-sob) przysługuje mi dzień wolny?

Masz zrobic pracę, za która Ci płaca i nieważne czy robisz to w pn czy w nd :)

Gość niewiedząca
nawet jeśli pracuje tak już 12 miesięcy? :(

tak, nawet jeśli pracujesz tak przez całe życie, niestety istotą umowy zlecenia jest to, że nie umawiasz sie na okres pracy, tylko na wykonanie określonej pracy, niezaleznie od czasu, jaki temu poświęcisz to w teorii ale w praktyce pracujesz normalnie, jak pracownik biurowy po 8 h przez jakiś tam czas (miesiąc/rok) i nie masz żadnych praw pracowniczych (do urlopu, nagród, nie wlicza Ci sie ten okres do stażu pracy np, dla ZUS-u jesteś bezrobotną) i na tym polega cwaniactwo polskiego pracodawcy, że ma niewolnika z pracownika ale jeszcze trochę ludzi wyjedzie i może zaczną szanować pracownika i traktować go jak człowieka a nie jak maszynę roboczą ...

Powiedz jedno: czy Twoja praca ma znamiona pracy na umowę o pracę ? Znaczy: czy pracujesz w ustalonych odgórnie godzinach (np. 8-16) w ustalonym miejscu (np. w biurze przy ulicy XY) i pod bezpośrenim nadzorem ? (w sensie kierownika czy masz który kieruje twoją pracą i przed którym jestes odpowiedzialna) Jeśli umowa zlecenie ma znamiona umowy o pracę i masz na to świadków (inni współpracownicy) mozesz zgłosić do sądu pracy i on może podjąć decyzję na przekwalifikowanie umowy na umowę o pracę z racji faktycznych jej znamion

Gość niewiedząca
pracuję pod nadzorem kierownika, w ścisle okreslonych godzinach od pon-piątku +co drugą sobotę, w jednym i tym samym miejscu.. tytuł umowy-umowa zlecenie, zawarta na jeden miesiąc, podpisuję co miesiąc nową... nie bedę się wdawała w kłótnie bo i tak z praca kiepsko, chciałam wiedzieć jakie mam prawa. dzięki za informacje :)

Ok. Ale pomyśl o tym, jak będziesz się żegnać z tym pracodawcą. Pozwanie go o ustalenie charakteru umowy da Ci na zakończenie pracy atut w postaci świadectwa pracy i uznania przez ZUS Twojego zatrudnienia jako liczące się do emerytury.

Ze składkami ZUS to nie jest tak. Jeśli umowa zlecenia jest JEDYNA umową jaką masz zawartą to zleceniodawca ma obowiazek odprowadzic składki do ZUS , zarówno te tzw.pracownicze jak tzw.pracodawcy. I jeśli Twoja umowa zlecenia trwa ponad 6 m-cy a opłacane były składki to zwolnienie lekarskie jest płatne.

składki się płaci, oczywiście, pracujący na umowę zlecenie jest ubezpieczony, ale czas przepracowany na umowę zlecenie nie jest wliczany do stażu pracy, z którego wylicza się emeryturę składałam niedawno papiery do RP7 i przez ponad rok przepracowany na umowę zlecenie widnieję jako bezrobotna

Nawet pracując \"na czarno\" jesli znajdziesz świadków potwierdzających Twój charakter zatrudnienia, sad nakaże pracodawcy wystawić Ci świadectwo, jakgdybyś była zatrudniona normalnie na umowę o pracę.