Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 M贸J pierwszy raz w kuchni

chce zrobi膰 szarlotke-najprostszy i najsmaczniejszy placek ale czy potrafie?

Polecane posty

Go艣膰 M贸J pierwszy raz w kuchni

Witam! CHcialabym zrobic szarotke-ponoc najsmaczniejszy i najprostszy placek-ale nie wiem czy bede potrafila..dodam, ze nigdy mi ciasta nie wychodzily-po porostu nie mam reki i zawsze albo wychodzi zakalec albo sie skladniki nie trzymaja..Po prostu jestem laik albo pechowiec.Dzis przyjezdza moja mama z sanatorium i tak pomyslalam, ze moze zrobie jej niespodzianke i chcialabym samodzielnie upiec szarlotke.I prosze doradzcie mi taki przepis aby wyszed艂..sprawdzony i prosty-szukalam w google i tam sa takie wersje,偶e sie plakac chce. I jeszcze jedno-prosze doswiadczone gospodynie co zrobic aby wyrobic dobrze ciasto-tzn zeby nie wyszlo potem zakalcowate-jak ciasto dobrze wyrobione wyglada, jakiej jest "konsystencji"-wiem ze dla nie ktorych to naprawde smieszne pytania ale .......naprawde chcialabym aby ta szaroltka wyszla.A boje sie ze znow ciasta nie zarobie odpowiednio....,偶e skladniki mi sie nie beda trzymac.Prosze o pomoc!! Dziekuje:-)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 M贸J pierwszy raz w kuchni
pomo偶cie prosze

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 gileca
prosze o pomoc........

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 gileca
chce dzis zrobic smaczny obiad- moze tu przy okazji pieczenia szarlotki ktos mi pomoze:D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Ja robi臋 na kruchym cie艣cie i raczej nie ma prawa zrobi膰 si臋 zakalec ;) Sk艂adniki na ciasto: 3 i 1/2 szklanki m膮ki 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 偶贸艂tka 5 - 8 艂y偶ek kwa艣nej 艣mietany szczypta soli 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia Wszystkie sk艂adniki posieka膰 no偶em. Podzieli膰 na 2 cz臋艣ci. Jedn膮 - wi臋ksz膮 wy艂o偶y膰 blach臋 (wcze艣niej wysmarowan膮 t艂uszczem), drug膮 w艂o偶y膰 do zamra偶alnika. Sp贸d najlepiej podpiec ok. 10 - 15 min. w 180 st. Jab艂ka kupuj臋 w s艂oiku pra偶one - gotowe do szarlotki. Mieszam je tylko z cynamonem. 呕eby si臋 nie rozpada艂y mo偶na doda膰 do nich 偶elatyn臋 (3 - 4 艂y偶eczki 偶elatyny wmiesza膰 na ma艂ym ogniu z niewielk膮 ilo艣ci膮 wody - do uzyskania bia艂ego kolorku). Wstawiam to na jaki艣 czas do lod贸wki. Na podpieczony sp贸d prze艂o偶y膰 jab艂ka i zetrze膰 na to ciasto z zamra偶alnika. Piec w 180 st. Ja piek臋 na oko, ze wzgl臋du na raczej star膮 kuchenk臋 ;) W ka偶dym razie do momentu, a偶 zacznie br膮zowi膰 si臋 wierzch :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 M贸J pierwszy raz w kuchni
bardzo dziekuje- sprobuje-moze mi sie uda:-) moze niczego nie zapsuje:-) a ciasto ma byc miekkie wyrobione i raczej klekace czy raczej "matowe"?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Mhm... mi ostatnio wysz艂o jakie艣 takie klej膮ce. My艣l臋, 偶e za du偶o 艣mietany da艂am. W sumie 偶aden problem to nie jest, bo i tak wysz艂o smaczne ;) Mo偶e si臋 tylko ci臋偶ko rozprowadza膰 na blasze. I radz臋 te偶 ciasto wyrobi膰 wcze艣niej, 偶eby ta jedna cz臋艣膰 dobrze si臋 zamrozi艂a - 艂atwiej si臋 je wtedy 艣ciera na tarce :) Powodzonka 偶ycz臋!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 M贸J pierwszy raz w kuchni
:-)podnosze!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 M贸J pierwszy raz w kuchni
ma ktos jeszcze jakis pomysl-za 2 h zabieram sie do pracy!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 szarlota
-40 dkg. m膮ki -3/4 szkl. cukru pudru -1 margaryna -1 艂y偶ka smalcu -1 艂y偶ka smalcu -1 艂yzeczka proszku do pieczenia -4 偶贸艂tka (ugotowane) ciasto wysieka膰 (偶贸艂tka tre na tarce na najdrobniejszych oczkach), podzieli膰 na p贸艂, utarte jab艂ka (kwa艣ne ok.1.5 kg.) mieszam z odrobin膮 cukru i cynamonem) odcisna膰, prze艂o偶y膰. Wierzch ciasta ponak艂uwa膰 widelcem, upieczone ciasto posypa膰 cukrem pudrem. Po prostu niebo w g臋bie. i jeszcze jedno: nigdy do szarlotki nie dam gotowego przecieru z jab艂ek i to jeszcze ze sklepu. ochyda.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 szarlota
aaaaaaa zapomnia艂am o 艂y偶ce 艣mietany. I smalcu ma by膰 1 艂yzka(co艣 mi si臋 zdublowa艂o)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 M贸J pierwszy raz w kuchni
i jakos wyszlo...nawet smacznie-na pierwszy raz nie jest zle..Teraz niech tylko mama przyjecdzie o ona oceni.dziekuje za rady.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 M贸J pierwszy raz w kuchni
niestety szarlotka wyszla niska-czy to dlatego ze kruche ciasto czy moze-to po prostu zakalec:(((

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 bidortaa
a te jablka to mam smazyc czy jak? bo mam jablka normalne a nie ze sloika

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 M贸J pierwszy raz w kuchni
tak sie zastanawiam-czemu mi placek nie wyszed艂........ale niski-ma 3 cm:( chyba nawet nie potrafie zrobic najprostszego placka:-(

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 szarlota
swie偶ych jab艂ek si臋 nie sma偶y. utrze膰, odcisn膮膰 z nadmiaru soku i wyk艂ada 膰 na ciasto.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 M贸J pierwszy raz w kuchni
kupilam prazone w sklepie.......

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×