Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poziomowa

Poziomo rosnąca ósemka

Polecane posty

Gość Poziomowa

Dzisiaj na zlecenie mojego stomatologa poszłam zrobić zdjęcie pantomograficzne zębów. Wszystko jest na nim ok tak mi powiedzieli, lecz dolna lewa ósemka rośnie po prostu poziomo. Pod kątem prostym w stosunku do innych zębów. W ogóle to myślałam że po prostu ma taki kształt, ale rzeczywiście jest skrzywiona. Czy powinnam iść z tym zdjęciem do mojego stomatologa? Czy on z tym coś w ogóle będzie robił czy może zostać to jak jest. Bo w sumie to mi to aż tak nie przeszkadza poza tym że w tą ósemkę wchodzi mi jedzenie i trochę to drażni...

Gość radze iść
i ja po prostu usunac, ja musiałam usunac piatke bo mi sie nie miesciła, zaczeła krzywo rosnac i wykrzywiac inne zeby, osemek jeszcze nie mam ale je pewnie wszystkie bede musiała usunac

Gość Poziomowa
ale mi kzrywo rośnie w przeciwną stronę niż inne zęby. Może wystarczy nacinanie dziąsła co?

Gość Olesia21
tez mam takie ósemki. i jutro ide wyrwac, jak nie dostane okresu. bardzo sie boje, bo na forach opowiadaja niestworzone historie o mękach na fotelu. mam nadzieję, że nie będzie tak żle. a naprawde radze ci je usunąć, bo ja swoich mam już dość. ciągle bolą, nawet uszy od nich czasami potrafia boleć. poza tym prochnica zaczyna je zżerać:(

Gość ja jak usuwałam
ta piatke to nie bolało, oczywiscie dostałam zaszczyk na znieczulenie, zastrzyk bolał a wyrywanie juz nie, choć korzeń był w postaci haczyka:/

Gość kik*
Też mam takie ósemki. Stomatolog doradził pozostawić je póki nic się nie dzieje. Jesli zaczną rosnąć lub odczuję ból, to wtedy dłutowanie.

Hej. Też mam taką ósemkę. Stomatolog radził mi ją usunąć. Pójdę prawdopodobnie w październiku ... usuwanie nic nie boli, bardziej boli (przynajmniej mnie bolało) znieczulanie. Mialam już jedną ósemkę usuwaną. Tylko radziłabym iść do stomatologa-chirurga szczękowego. On się zajmie tym fachowo i szybko ... do zwykłego stomatologa w życiu nie pójdę usuwać zęba. Miałam szóstkę usuwaną u zwykłego ... i siedziałam na fotelu 50min ... a ósemka ... dłużej trwało znieczulanie niż usuwanie. Pozdrawiam :D

Gość hybb
maiłąm 2 razy dłutowane 8rosnące włąśnie pzoiomo. Robi to chirurg szczękowy. Przy dobrym znieczuleniu nic nei boli i po 20 minutach jest po wszystkim. Nie ma co panikowac tylko iść i to zrobić. No i najlepiej zamknąć oczy podczas zabiegu ;-)

Gość Olesia21
wczoraj mi wydlubał ósemke. faktycznie nie boli i szybko poszlo. gorzej jest teraz, boli mnbie gardlo, jak przy anginie. nie mogę otworzyć ust, troche spuchło. dostałam tabletki na ból anapran. pomagają. mam nadzieję,że się szybko zagoi

Gość mimiktl
Znam ten ból... ja przeciwbólowo brałam eferlgan rozpuszczalny. No i jadłam głównie rzeczy w płynie, przez... słomkę (zupa,herbata, kisiel rzadki) ;-) Ale ból nie jest taki okrutny, raczej upierdliwy i po 2 dniach jest już spoko.

moja rosnie w strone policzka..raczej nie rosnie tylko jest..i stomatolog mowil z ejezlei zacznie rosnac to bedzie trzeba -wyciac i wyrwac..lol....na szczescie nic nie zapowiada sie by cos zaczelo rosnac:)

Ja też miałam taka ósemke lewa dolna była zupełnie poziomo- 7miu stomatologów powiedziało mi ze mam ja usunąc (a dwoch ze nie widzą wskazań)-bo bedzie powodowała resorbcje siódemki-ostateczne usunełam-sam zabieg nie boli bo jest sie znieczulonym potem bralam ketonal przez 3 dni ale po prostu bierzesz przeciwbólowe i też sie nic nie czuje, poza tym widzialam czyjes zdjecie takiej lezacej ósemki, która juz troche zresorbowala 7-ke wiec ta 7-ka nie miala czesciowo korony i korzenia...wniosek usuń leżącą ósemke, pozdrawiam

Gość emaliaaaaaa
mi właśnie taka pozioma ósemka sie wyrzyna. boli ale da się wytrzymać. byłam z nią u dentysty ale ten stwierdził że skoro ząb ten jest zdrowy i ma miejsce bo nie mam 6 to narazie nie mam jej usuwac. Sama nie wiem co robić.jedni mówią tak a drudzy tak.miał ktś podobnie do mojego przypadku? Co zrobił?

Gość gość
Ja pozbylam sie dolnej osemki dzisiaj.Dzien wczesniej myslalam ze umre ze strachu wiec teraz moge powiedziec ze dobry chirurg a takiego wlasnue spotkalam zdzialal cuda.Nie bolal ani zastrzyk ani wyciaganie zeba ktory tez mial korzenie poziome.A i co mnie zdziwilo on nie rwal jakimis cegami poprostu jakims malym narzedziem wyciagnal ja w calosci nawet nie wiedzialam kiedy.Nie czytajcie za duzo o jakichs torturach bo ja robilam to samo i szkoda zdrowia.