Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwa

surowki-salatki

Polecane posty

Gość qwa
Creams zanim przelejesz na kartke, to wklep nam cos dobrego co znasz 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja ci tylko powiem
hej, a ja co mam zrobic jeśli nienawidze surowej cebuli..? czy sałatka duzo starci jesli nie dodAM...?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qwa
przeciez nic sie nie stanie jezeli nie dodasz cebuli, ona czesto dodaje lekko ostrawy smak, ale przeciez skoro nie lubisz to po co sie meczyc? Zreszta troche mozesz nadrobic ziolami, nic na sile. . .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qwa
oj, oj, czy nikt juz nie ma zadnych fajnych pomyslow? A moze jednak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maaaaaalinowa
Sałatka od Beaty układamy warstwami: śledzie (płaty z soli, namoczone wcześniej), na to cebyla czerwona kosteczka i śliwki w occie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maaaaaalinowa
zalewamy to olejem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anisik
Torebka ryżu ugotowanego 1 puszka kukurydzy ser zółty w kosteczki pokroić papryka czerwona jw. szynka w kosteczkę ogórki konserwowe sól, pieprz, majonez - dla mnie pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qwa
o, widze, ze nasz temacik sie podniosl-super, jak bede miala chwile to cos wklepie dobrego,pozdrawiam wszystie lakomczuszki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość już ja wiem
dlaczego podnosisz:-P zagłosować?:-P hehe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Misiat18
Sałatka obiadowa- bardzo zdrowa:) Składniki: liście szpinaku (surowe) ser pleśniowy orzechy włoskie gruszka sos vinegret Liście szpinaku rozłożyć na dośc płaskim talerzu posypać pokruszonym serem i orzechami, gruszkę pokroić w małe kawałki. Wszystko polać sosem vinegret. Sos vinegret najlepiej zrobić samemu: ocet, oliwa, troszke wody, łyżeczka musztardy, pieprz, sól i cukier

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Misiat18
Z brokułami Składniki: brokuły ser feta migdały w płatkach ząbki czosnku z octu Brokuły podgotować na parze, ale żeby były trochę twarde, potem dodać ser feta pokrojony w kostkę i resztę składników. Wszystko przyprawić. Pycha!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Misiat18
Sałatka dla wygłodnałych imprezowiczów lub na wyjazdach, może zastąpic obiad. Składniki: ziemniaki cebula boczek ogórki kiszone majonez Ziemniaki ugotować , ale nie rozgotować!!! Boczek usmażyć na skwarki, ogórki i cebule pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać i dodać majonez.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Misiat18
Sałatka obiadowo- kolacjowa: Składniki: kalarepa szynka (może być mielonka) koperek majonez kalarepę zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w kostkę, dodać koperek i majonez. Oczywiście przyprawić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Misiat18
Z krewetkami Składniki: małe krewetki awokado troche majonezu ząbek czosnku Awokado najlepiej przekroic na pol i wydrązuc łyżeczką srodek, potem pokroić w kostke, dodac krewetki i przyprawy. Najlepiej podawać w połowce skórki od awokado.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Misiat18
Do sałatki dla wygłodniałych imperowiczów przydałoby sie jeszcze dorzucić jajka na twardo. Sorka :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość izka1203
salatka slecziowa: sledzie marynowane,ogorki kiszone,fasola czerwona z puszki,przyprawy i majonez+czerwona cebulka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o125l
SAŁATKA Z PORÓW Z FETĄ I MIGDAŁAMI Składniki: - 75 dag porów - 3 strąki czerwonej papryki - 25 dag sera Feta Light - 5 dag migdałów - kilkanaście czarnych oliwek Sos: - 5 łyżek oliwy - 2 łyżki białego octu winnego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - łyżeczka tymianku - szczypta cukru/słodziku - sól, pieprz Z pora odkroić zielone liście, a białą część opłukać, osączyć, pokroić w talarki. Wrzucić na 2-3 minuty do garnka z posolonym wrzątkiem, dokładnie osączyć i wystudzić. Migdały dość grubo posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę lub krótkie słupki. Ser pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z octem i 3 łyżkami zimnej wody, dodać tymianek i natkę pietruszki, doprawić sałatkę do smaku cukrem/słodzikiem, solą i pieprzem. 100g - 105 kcal SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY -400 g cienko poszatkowanej czerwonej kapusty, -1 czerwona cebula - 700 g, -po kawałku papryki żółtej, czerwonej, zielonej (razem - 200 g), -100 g sera Feta Light, -2 łyżki stołowe uprażonych na suchej patelni pestek z dyni, -2 łyżki posiekanej natki pietruszki, -2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, -2 ząbki czosnku, -łyżeczka słodziku, -sok z 1 cytryny, -sól, pieprz. Poszatkowaną kapustę sparzyć we wrzątku z połową soku z cytryny i solą, osączyć na sicie. Cebulę pokroić w cienkie talarki, paprykę w paski, ser „feta" w kostkę. Olej zmieszać z pozostałą ilością soku z cytryny, słodzikiem, solą, pieprzem i zmiażdżonymi w prasce ząbkami czosnku. Połączyć wszystkie składniki, surówkę polać sosem. Na koniec dodać posiekaną natkę i uprażone pestki dyni. Wartość energetyczna 100 g surówki: 161 kcal 6,2 g białka 13,1 g tłuszczu 9,7 g węglowodanów SAŁATKA Z TUŃCZYKA Z BIAŁĄ KAPUSTĄ 300g białej kapusty, bardzo drobno poszatkowanej 1/4 papryki pokrojonej w bardzo małą kostkę 2 dymki pokrojone w cieniutkie talarki pieprz i sól 100 g tuńczyka w zalewie (odsączonego) łyżka drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry sos: łyżka octu winnego lub soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek dekoracja 2 duże cykorie kilka listków natki pietruszki/kolendry Kapustę włożyć do miski, posypać pieprzem i solą i wygnieść dłońmi aż puści sok. Dodać paprykę, dymkę, sól i pieprz. Zrobić sos i polać nim sałatkę, wstawić całość do lodówki, na godzinę, dwie. Do schłodzonej sałatki dodajemy tuńczyka i posiekaną natkę i wstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki. Na środek talerza nakładamy sałatkę i przyozdabiamy ją listkami cykorii wkolo BŁYSKAWICZNA ZIELONA SAŁATA Z AWOKADO - zieloną sałatę z dresingiem zrobionym z 1 awokado, połowy soku z cytryny i dużej łyżki majonezu light + szczypta soli. Tak naprawdę kalorii pewnie sporo (awokado - ponad 300) ale co tam wszystko dozwolone i fajnie smakowało. Do tego smażona rybka i wiesz pyszny obiadek BŁYSKAWICZNA SAŁATKA LUNCHOWA sałata lodowa - kilka liści ser feta light - nie dużo w kostkę winegret - wersja dozwolona bez cukru pestki słonecznika prażone na patelni SAŁATKA SZANULI - 1 por, - groszek konserwowy, - 4-5 jajek, - majonez, - pieprz i sól. Jest naprawdę pycha, SAŁATKA kapusta pekińska jajka na twardo pomidor ogórek szyneczka cebulka pieprz, Sól wszystko pokroić w kostkę, wymieszać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kokolina
Polecam salatki z roszponka :-) Z AWOKADO roszponka (moze byc tez salata lodowa albo rzymska) 1 pomidor pol ogorka 1 awokado pokrojone w kostke garsc orzechow wloskich SOS: zmiazdzony zabek czosnku oliwa z oliwek troche majonezu ziola prowansalskie sok z cytryny sol pieprz Z MOZARELLA 2 piersi kurczaka z grila lub usmazone 1 ser mozarella pokrojony w kostke swieze listki bazylii opakowanie pomidorkow koktajlowych pol ogorka swiezego pokrojonego w kostke SOS: zabek czosnku sol, pieprz ocet basamico oliwa z oliwek SZPARAGOWA roszponka lub mieszanka salat 500g zielonych szparagow ugotowanych, pokrojonych 1 mango, pokrojone 1 awokado, pokrojone SOS: sok malinowy lyzka musztardy z ziarnami zabek czosnku zmiazdzony oliwa z oliwek SMACZNEGO!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a JA podam przepis na salatkę OWOCOWO-KOKOSOWĄ :) -brzoskwinie -ananas -winogronka -pomarańcze lub mandarynki -melonik -maliny -borówka amerykańska -banan pokroić w kosteczkę wszystkie owoce-jak ktoś jakiś nie lubi to po prostu z nich rezygnuje następnie włożyć jako sosik serek waniliowy np.Danio lub zwykły homogenizowany i obficie posypć wiórkami kokosowymi, tak żeby było je czuć, normalnie niebo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość keewatin
Sałatka pieczarkowa Składniki: 50 dag pieczarek 3 jajka średni ogórek kwaszony duża cebula 10 dag żółtego sera 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób wykonania: Pieczarki oczyścić,ugotować,odsączyć i pokroić w paski.Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w kostkę.Cebulę obrać i razem z ogórkami również pokroićw drobną kostkę.Ser zetrzeć na tarce do jarzyn.Wszystkie przygotowane składniki przełożyc do salaterki i wymieszać z majonezem oraz z musztardą,doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość keewatin
Sałatka rosyjska: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków, 1/4 kg ugotowanej fasolki, 4-6 ugotowanych marchewek, 10 dag ugotowanej drobnej białej fasoli, szklanka ugotowanego zielonego groszku, 2 łyżki octu, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 2-4 łyżki kwaszonych ogórków, 1-2 łyżki posiekanych grzybków w occie, 3-4 łyżki zieleniny, 2-3 jaja na twardo, 1 i 1/2 szklanki majonezu Ziemniaki pokroić w małą kostkę, fasolkę pokroić ukośnie w paski, marchewkę w plasterki. Białka jaj posiekać. Jarzynki włożyć do miski, wlać oliwę, ocet, osolić, posypać pieprzem, ostrożnie wymieszać, wstawić do lodówki na dwie godziny. Marynowane jarzynki wymieszać z grzybkami, ogórkiem, zieleniną i 3/4 szklanki majonezu. Przełożyć majonezem, przybrać żółtkami przetartymi przez sito, plasterkami marchwi i listkami pietruszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość keewatin
Sałatka z bakłażanów (żydowska): 4 średnie bakłażany, 1 główka czosnku, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka papryki, 4 lyzki octu winnego, 2 lyzki oliwy z oliwek, 10 łodyżek natki pietruszki, sol, pieprz. Odciąć końce, bakłażany pokroic w kostkę, włożyć do garnka z woda, posolić i gotować na małym ogniu 10-15 min. Pozostawić pod przykryciem. Do naczynia wlać ocet i oliwę, dodać pieprz, przyprawy, roztarty czosnek i posiekana Pietruszke, dobrze wymieszać i ubić widelcem. Bakłażany odcedzić, położyć na półmisek, polać sosem. Podąć cieple

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sinia
Wszystkie wasze przepisy są super! :o) a ja podaje swój ZIEMNIACZANA -młode ziemniaczki -boczek -cebulka -ząbek czosnku -pestki dyni -ser pleśniowy (lazur) Ziemniaczki gotujemy w mundurkach po ugotowaniu przekrawamy na pół,smazymy cebulke+czosnek drobno posiekany+drobno pokrojony boczek .Smażymy wszystko aż bedzie chrupiace.Dodajemy do ziemniaków+ ser drobno pokrojony lub palcami rozerwany + pestki dyni mieszamy i gotowe.Ja robie ta sałatke do grila lub na imprezy bez grila i zawsze schodzi w błyskawicznym tempie. Smacznego ;o)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SUROWKA Z BIALEJ I CZERWONEJ KAPUSTY Skladniki: 2 szkl. kapusty bialej 2 szkl. kapusty czerwonej 1/4 szkl. czerwonej cebuli 1 szkl. suszonej zurawiny Sos: 1/3 szkl. octu jablkowego 1/3 szkl. oleju roslinnego 1/3 szkl. cukru (moze byc mniej) 1 lyzeczka nasion selera Kapuste i cebule cienko szatkujemy i wrzucamy do duzej miski. Skladniki sosu mieszamy i zalewamy nim kapuste z cebula i zurawinkami. Odstawiamy na 3-4 godz do lodowki. Przed podaniem do jedzenia surowke nalezy pozbwic nadmiaru cieczy, ktora pozostaje na dole miski. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mniamniusia
super pomysly:) Ja polecam wlasny sos do wszelkiego rodzaju surowek: 4 lyzki stolowe oleju 3 lyzki stolowe wody 3 lyzki stolowe zalewy z korniszonow zabek czosnku przepuszczony przez praske lyzka stolowa musztardy sarepskiej lyzeczka cukru sol, pieprz do smaku (sos musi byc dosc slodki, zlamany smakiem musztardy) wszystkie skladniki rozetrzec dobrze (ja to robie w kubku, rozcieram po prostu lyzka) fajnie pasuje do wszystkich kombinacji surowek z kapusty pekinskiej lub salaty lodowej. np: kapusta pekinska pomidor ogorek zielony cebula koniecznie koperek lub: salata lodowa rzodkiewka pomidor szczypiorek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość CO EY Z TYMI ZIELONYMI
OGÓRKAMI NIE WOLNO ICH DODAWAĆ DO SAŁATEK!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PASJA NA TALERZU
PO INNE INSPIRACJE NA SAŁATKI, SURÓWKI I PRZEKĄSKI ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG www.pasjanatalerzu.blox.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmmmm wszystko pieknie ladnie, ale dlaczego walsciwie wszystkie surowki, salatki robicie z MAJONEZEM ?? :-O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tez mnie to zastanawia ;) dla mnie majonez jest fajny raczej do past, np. z jaj, ryby w sosie wlasnym, ale do surowek, albo salatek z makaronem, przyjemniejsze sa winne sosy z oliwy, octu, cytyny i przypraw pasujacych do tematu. do salatki z ziemniakow bylabym za sosem majonezowym, ale moze z jogurtem i serem typu lazur :) a kto to wymyslil, ze ogorkow nie wolno dodawac do salatek? :D chyba ktos, kto ich nie lubi ;) zeby sterroryzowac niewinne rzesze konsumentow ogorkowych ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×