Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wegetarianka16

Czy przejście na wegetarianizm w wieku 16 lat jest złe?

Polecane posty

Gość Wegetarianka16

jak wyżej

Gość jakby co to
to nie jest najlepsza decyzja. ROśniesz, rozwijasz się, twój organizm potrzebuje wiele cennych produktów. Mięso w Twoim wieku jest bardzo dobre. Nie powinnaś z niego teraz rezygnować, może za jakieś kilka lat... a zresztą jak chcesz.

Gość Wegetarianka16
up

Gość Wegetarianka16
Kurde, ale ja po prostu nie mogę znieść wieprzowiny i drobiu, rybe przełknę ale tamtego raczej nie...mogę się do samych ryb ograniczyć? :o W sumie to nie bedzie pełny wegetarianizm, pełnę parą wegetarianką moge być jak się z domu wyprowadzę, bo rodzice dość sceptycznie do tego podchodzą.

Gość mam lepszy sposób
pomysł nie jest zły sam w sobie, ale musisz pamietac żeby w diecie zawrzec wszystkie składniki odzywcze w odpowiednich ilosciach, zebyś nie podzielił losu mojej znajomej, która wspaniałomyslnie postanowiła być wegetarianką-jadła prawie tylko chleb z serem- a po roku zapomniała ze kiedykolwiek miała włosy... :O

Gość Wegetarianka16
wyłysiała? :o No ja staram się kontrolować to co jem, a jem dużo warzyw, serów, kasz czy czegoś tam jeszcze, ale żeby chleb z serem...W każdym bądź razie jeśli ograniczę mieso do ryb, to moze być? Nic mi nie bedzie?

Gość jakby co to
na samych rybach bedziesz żyła? No to raczej proponowałabym ograniczyć mięso, spożywaj je, ale jak już tak nie chcesz, to niezbyt często. Nie wykluczaj mięsa z diety!!!

Gość Wegetarianka16
ie na samych rybach, ale np. jak rodzina będzie jadła ziemniaki z kurczakiem to ja sobie rybą zastąpię...ehh, szkoda, że wegetarianizm ma jakieś skutki uboczne, bo sam w sobie jest wspaniały.. :o

Gość no wiesz jesteś
niepełnoletnia, i jakrodzice zabronią ci wegetarianizmu, to ty nie masz nic do gadania... ale mięcho dobre jest! Wcinaj i ciesz się zdrowiem.

Gość mam lepszy sposób
nie ma skutków ubocznych! trzeba tylko wiedzieć jak go stosować, dieta musi być urozmaicona, a jesli bedziesz jadła ryby to bardzo dobrze bo są o wiele zdrowsze od mięsa

Gość mam lepszy sposób
do 'no wiesz jesteś': to że jest się niepełnoletnia nie oznacza ze nie moze decydowac o tym co je, nieletni może decydować o sobie po ukończeniu 13 roku życia, a do 18 rodzice są zobowiązani sprawować opiekę.....poczytaj sobie kodeks cywilny ;)

Gość nie słuchaj rodziców
twoje zdrowie twoja sprawa ale jak poszalejesz i przegniesz to możesz się pożegnac z e zdrowymi zębami pieknymi włosami opalenizna zaczekaj troche bo faktycznie zawsze zdazysz zostac wegetarianka ale ograniczyć miesko możesz tylko najpierw dietetyk

Gość polecam bardzo
Wegetarianizm to jedna z najzdrowszych diet. Polecam:) Zdrowa cera, piękne włosy. No i świetnie samopoczucie. Dietę wegetariańską mogą stosować również malutkie dzieci i kobiety w ciąży- opinia znajomego dietetyka.

taa a moja dentystka powiedziała albo zostaniesz zezzebna wegetarianka albo powcinasz miesko i wylecze ci zeby

Gość bez przesady ludzie
dziewczyno! CHcesz być zdrowa i piękna? Jedz wszystko, od warzyw po mięso! W twoim wieku to nie jest dobry pomysł z tym wegatarianizmem. 16 lat- rośniesz, dojrzeewasz, potrzebujesz witamin! Na miejscu twojej matki wybiłabym ci to z głowy. (moja znajoma przeszła na wegetarianizm w wieku 15 lat i skutkiem było wypadanie włosów...)

Gość polecam bardzo
a skąd wiesz, że włosy wypadały jej od niejedzenia miesa?

jasne mogły od leków nowego szamponu stresu ale jesli nie zmieniełlo się nic w tym czasie oprocz diety to proste ze od tego anoretktyczkom bulimiczkom i innym z zaburzeniami zwiazanymi z jedzeniem wypadaja włosy maja słabsze paznokcie i zabki do wymiany bo to brak potrzebnych elementow diety

Gość polecam bardzo
No a jaka jest gwarancja, że nic się nie zmieniło oprócz diety?

Gość tylko wteduy musisz
super bilansować swoją dietę... dbać o białko i witaminy z grupy B !!! nie jest to proste przy braku mięsa, ale jeśli chcesz jechać na rybach i jajkach np. to super :) ryby mają tą przewage nad mięsem, ze zawierają cenne tłuszcze wielonienasycone.

Gość a ja jak zaczelam
mdlec nie jedzac miesa to mi sie odmieniło :O

Gość a ja jak zaczelam
a jadlam wszystko pilnowałam rowniez wit. B wegetarianizm nie jest dobry na kazdy organizm ,stopniowo ograniczaj mieso i obserwuj organizm pzdr.

mozesz,ale musisz madrze do tego podejsc. wielu \"wegetarian\" odrzuca mieso i niczym go nie zastepuje. musisz jesc duzo ryb i soi.

Gość ja polecam wege
Ja tez polecam wegetarianizm, tylko dieta musi byc bogata i zrownowazona- korzysc dla zdrowia i urody Jedz jajka, nabial, straczkowe ( fasola,sojaitd... ) ciemny chleb, nasiona ( sezam, slonecznikitd... ) oraz orzechy powodzenia

Gość alajaa
a ja mialam 15 lat kiedy przestalam jesc mieso nie bralam zadnych witamin w ogole jadlam jak przedtem ale bez miesa i teraz mam 19 lat i jest wszystko dobrze nic mi nie bylo jestem zdrowa jak ryba

moj syn przestał jeść mieso w wieku ok 12 lat,nasza pediatra stwierdziła,że nie mozna go zmuszać skoro nie chce,trzeba tylko zadbać,żeby w diecie znalazło sie duzo białka ,np w postaci serów,masła naturalnego no i soja,fasola itp teraz mój syn ma 15 lat jest wielki ,zdrowy ,rozwija sie prawidłowo na poczatku też mi si e nie podobała jego dieta wegetariańska ale z czasem przyzwyczaiłam sie i nauczyłam przygotowywać mu posiłki :)

Ja od dziecka nie lubiłam mięsa. Pojęcie \'wegetarianizm\' poznałam w wieku nastu lat. Nie nazywam siebie wegetarianką. Jem tylko rybe jak mama zrobi :classic_cool: kawałek kurczaka raz na kilka tygodni (jak sobie sama zrobie) :classic_cool: i kiełbasę krakowską z Dobrucowej :classic_cool: jedyne mięcho które mi smakuje. Włosy moje mają się dobrze, cera jak najbardziej w porządku. Jak widać jeszcze żyję.

jedz tofu i soję - specjalnie się je tak szprycuje, żeby dostarczały wegetarianom to, co pożyteczne w mięsie.

Gość ja tez mam 16 lat
i nie wiem czemu le nie jem w ogole jakichkolwiek szynek, kielbas itp. (a kiedys jadlam):/ nie wiem czemu ale jakos dziwnie smaki mi sie zmienily:/ nie moge nawet na to patrzec bo mne odrzuca porpostu... mieso jem, chyba w kazdej postaci. zapomnialam, jedyna szynka jaka lubie to poledwica sopocka, ale raz na rok moze zjem hehe. za to o rybach nie chce wspominac bo tez nie ciepie. jedyne co to smazony filet z mintaja, albo filety w occie. pozatym jem mnostwo sera zoltego i nabialow:/ kilogramami zjadam owoce bo je poprostu kocham, warzywa mniej ale ja sama nie wiem czy dobrze sie odzywiam. tata na mnie ryczy ze jestem blada, ze na nic nie mam sily, a sama czuje sie dobrze. aha i nalogowo skubie slonecznik.

ja tez mam 16 lat 🖐️ to samo mialam jakis czas temu;) tareaz juz poledwica sopocka mi smierdzi i ani mysle ja zjesc nawet od swieta:P podstawa diety: warzywa i ser zolty(od ktorego rosnie brzuch:O)