Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nadzera

NADZERKA - co z nia zrobilyscie?

Polecane posty

Gość nadzera

Kobiety czy jak sie dowiedzialyscie ze macie nadzerke to natychmiast ja usunelyscie? Powiedzcie co z tym robicie? jesli usunelyscie to jakim sposobem i jak bylo z powrotem do normalnosci??? Piszcie co wiecie! bo ja wiem o swojej nadzerce od ok. 3 lat ale jakos nie bardzo chce mi sie ja usuwac - nie mam zadnych objawow (moze tylko zwiekszone uplawy) - i ograniczam sie do regularnych cytologii.

Gość nadzera
no widzisz bo jesli sie z nia nic nie dzieje to podobno nie ma potrzeby jej usuwania! Usuwac poodbno powinno sie jesli sa jakies dolegliwosci i u kobiet powyzej 40 r>ż daltego pytam co bylo u was!!! zauwaz ze w wiekszosci lekarze na usunieciek ieruja do swoich PRYWATNYCH gabinetow i kasuja ladna sumke za to!

no masz racje.moja kolezanka wypalala.ma 17 lat ale nie wiem czy cos jej dolegalo ze sie zdecydowala

Gość nadzera
no i przed planowana ciaza sie pwoinno usunac ale ze ciazy nie planuje a cytologie mam zawsze taka sama to nie wiem czy jest na razie sens sie tego pozbyc

Gość aleksandra.
ja byłam dzis u ginekologa. Nadżerke wypala sie tylko u osób, które już rodziły. Inne kobiety mogą ja zamrazać, bo to mniej inwazyjny zabieg. Ja mam nadzerke kilka lat. Ginekolog powiedziała, że nie musze z nią nic robić. Jesli zdcyduje się na ciążę, to wtedy należy się nią zająć

Gość nadzera
aleksandra a ile masz lat?

Gość Alina...
Nadzerki sie nie rusza przed ciaza , gdy grupa cytologi jest nawet 2.# Kazdy inwazja na szyjke jest niebezpieczna i grosi duzymi problemami w zajsciu w ciaze. Niemcy Hiszpania wogole zachodni lekarze nie chca usuwac przed pierwszym dzieckiem.

Gość kaziukowa
ja w wieku 20 lat tj. przed ciążą miałam nadżerkę - potem żaden z lekarzy nic nie wspominał przy badaniach wiec zapewne problem zniknął, ostatnio wspomniał tj. po nastu latach że mam malutką nadżerkę, ale nie widział w tym problemu - nie zalecił usuwania. Teraz codziennie stosuję irygacje z ziół i za jakis czas pójde na kontrol.

Gość poiuytm
jak miałam małą nadżerkę to mój lekarz polecił mi takie globuli cicatridina, powiedział, ze one odbudują błonę śluzową. i faktycznie, była poprawa!

Gość nadzera
ja odkad pamietam mam gr 2 - tak jak wiekszosc kobiet! chcialam sie dowiedziec tylko ile kobiet z tym zyje spokojnie! nie ukrywam ze interesuje sie medycyna dlatego tak mnie denerwuje jak lekarze na sile wysylaja do swoich gabinetow na usuwanie!

ja też mam, powierzchowną - jak ktoś wie co to to niech napisze, też 2 dostałam na to globulki, ale jeszcze nie używałam pojawiła sie chyba w ciąży

Gość cz*kawka
Ja miałam nadzerkę przed ciążą, W ciąży lekarz powiedział że nie będziemy z nią nic robić, bo zdaza się ze po porodzie się zmniejsza. (jak się oczyszczaa macica). 2 miesiące po porodzie założyłam spiralkę , bo nie chciałam kolejnej ciąży i umówiłam się na zamrażamnie nadżerki. Ale jak to zwykle ze mną bywa (nie cierpie wizyt u lekarzy) nie zgłosiłam się do lekarza ponownie. Po jakimś roku poszłam na kontrolę i cytologię a lekarz stwierdził że wyniki są dobre i nie ma sensu nic robić. I tak mam już prawie 4 lata po porodzie nadżerkę, cytologię dobrą i lekarz doradził mi że jak sie zdecyduję wyjć spiralkę to wtedy zajmiemy się nadżerką, no chyba ze zmienią się wyniki cytologii.

Gość guska-luska
ja np. dostalam globulki po usunieciu nadzerki, jako na gojenie sie ran. ni mialam pozniej zadnych problkemów. i jesli panietam to byla wlasnie ta cicatridina

Gość a moglabys napisac jakie ziola
pijesz?? tez mam nadzereke.. juz jakis rok czasu i jej nie usuwam. Lekarka zaproponowala mi zabieg w swoim prywatnym gabinecie :O dla mnie to troszke nieetyczne.. jak narazie zyje i nic zlego sie ze mna nie dzieje ;)

Ja miałam dość powaną nadżerkę w wieku 18 lat. I zdecydowałam ja sobie wymrozić (nie wiem jak nazywa sie fachowo nazwa). Zrobiłam to prywatnie oczywiście. W wieku 24 lat urodziłam córkę i nie miałam żadnych problemów z szyjką. Mój lekarz mówi, że została świetnie usunięta, nie ma śladu.Od tamtego czasu ciagle mam I rupę. A poza tym przy wymrażaniu nie skraca się szyjka, więc polecam.

Gość kaziukowa
ja nie pije ziół - robię irygację z gotowej mieszanki vagosan, znajomy zielarz polecił mi też mieszankę skrzyp polnego i nagietka. Zioła do tej pory mi bardzo pomogły na inne problemy więc próbuje leczyć nadzerkę. Nie wiem czy przyniesie to jakiś efekt - ale próbować zawsze warto.

Gość nadzera
jakby nie patrzec nadzerka to nic innego jak nowotwor lagodny- a te globulki cicatridina to pamietasz jaki sklad maja? i ile kosztuja?i jak dlugo je stosowalyscie?

Gość moja mama sobie z nia zyla
i nic nie robila a pozniej sie okazalo ze jest najwyzszy stopien zagrozenia rakiem i zaczelo sie wypalanie, zamrazanie i strach czy nie skonczy sie rakiem. mozna sobie zamrozic koszt ok 350 zl ;)

Gość guska-luska
Cicatridina kosztuje okolo 30zł. glowny skladnik to kwas hialuronowy, bardzo popularny w dzisiejszych czasch. wpisz w google "cicatridina" i na stronie dystrybutora powinny ci sie pokazac informacje. ja je stwosowałam 20dni, czyli dwa opakowania. bez problemu aplikacja no i przede wszystkim działają:)

Gość nadzera
a to jest na recepte??bo iwem ze jest tez w masci!

Gość kaziukowa
kolezanka wypalała za 100 zł w prywatnym gabinecie - jak moje ziółka nie zdadzą egzaminu pewnie pójdę jej śladem - ech wolałabym tego uniknąć ale zycie ze świadomościa że może zrakowiec jest chyba gorsze.

Gość Miliii
Ja mam stwierdzoną nadżerkę podobno dużą, byłam prywatnie u ginekologa i zaproponowała mi laser za 300 zł, nie poszłam. Tak poza tym pani ginekolog jakoś nie wzbudziła mojego zaufania i chyba spróbuje pójść do innej i zobaczymy co powie. Jak na razie myślę nic nie robić z nadżerką bo w ciągu najbliższego roku chcemy z mężem starać się o dziecko, więc o laserze mogę pomyśleć po porodzie. Aha cytologia grupa 2. Dziewczyny które mają już jakieś doświadczenie w tym, proszę wypowiedzcie się tutaj i pomóżcie:)

Gość a ja.
mialam nadzerke przez kilka lat....usunelam ja metoda wypalania (trwalo to 2min, niezbyt przyjemne ale i nie bolesne) a potem zapomnialam o calej sprawie i z 8 lat pozniej zaszlam w ciaze, urodzilam i w ogole a dalej jest ok...

Gość guska-luska
ta cicatridina jest bez recepty. pamietaj zeby wziac glabulki bo to wewnętrznie, a krem tez jest. widziałam w aptece, ale to pownie do zstasowanie zewnętrznego, przy jakis otarciach czy pieczeniu pewnie.

Gość ja wypalilam
i to dwa razy;) no takie sklonnosci mam 😭 dwoje dzieci:D a nadzerka sama nie przejdzie i wiekszej farmakologia sie nie zalatwi

Gość nadzera
czylki z tego ynika ze jesli nic sie z tym nie dzieje zlego i nie planujemy ciazy to nie ma potrzeby usuwania???

Gość nadzera
cicatridina - a jak sie o wymawia?:)

Gość Miliii
No i panuje to mały bałaganik. Moja gin powiedziała, że jak planuje ciążę to nie wolno jej usuwać. Jeśli usunę nadżerkę to z ciążą trzeba poczekać. Wieć jeśli ktoś nie planuje w najbliższym czasie ciąży to wówczas może usuwać nadżerkę.