Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość palancikkkkkk

Gra w palanta !

Polecane posty

Gość palancikkkkkk

Moze mi ktos jasno objasnic zasady gry w palanta? Bo jak narazie szukam w internecie, ale nie rozumiem o co tam chodzi. jest opisane, ale jakos nie dociera to do mnie. Moze ktos opisze zasady gry wlasnymi slowami? O co chodzi z tymi gniazdami, z biegiem, ze skuciem itd.?

Gość palancikkkkkk
up

w skrocie chodzi o to ze sa dwie grupy jedna stoja wszyscy razem i lapia pilke jak zlapia w reke zanim upadnie na ziemie to jest kampa. a z drugiej storny boiska sa ludzie ktorzy ta pilke uderzaja po koleji i biegna wkolo swojej czesci zaliczajac ganizda. i teraz tak ktos uderza pilke i biegnie w tym monecie druga grupa lkapie pilke ma czas zeby zaliczac kolejne gniazda do momentu az nie odrzuca pilki. i skucie moze byc tylko wtedy kiedy biegnaca osba nie znajduje sie w gniezdzie. i tak po kolei jesli kampa zostanie zlapana chyba 2 razy jest zmiana rol. lub gdy wszycy z biegajacych w kolo nie trafia znow naswoje mijesce czyli kolejka w uderzaniu pilki sie nie skonczy. jesli ktos zostanie trafiony przed baza gniazdem jest punkt dla druzyny przeciwnej i wrca do wczesniejszego gniazda. i gra toczy sie do tylu ile ustali sedzia jesli jedzcze cos nie jasne to pytaj

ja tez lubilam mam nadzieje ze nie ominelam czegos. gralam w podstawowie w to:D

Gość z tego co zrozumialam to
sa dwie druzyny. jedna lapie, druga rzuca pilka. Jak druzyna lapiacych zlapie do reki 2 razy pilke to zamiana miejsc. albo jak ktos nie trafi do gniazda. A teraz pytania: co to sa wlasciwie te gniazda i po co sie do nich biega? czy liczy sie czas przebiegniecia? i czy jak ktos jest skuty to jest zamiana miejsc? jak ktos moze nie dotrzec do gniazda. no i kto wygrywa, bo tego nie napisalas ;p z gory dzieki za odp :)

Gość kiedys uczennica
wygrywa ta druzyna ktora osiagnie okreslona przez sedziego punkty. jnie dobiec moze do gniazda jesli pilka zostanie rpzerzucona.na boisko biegajacych . cofa sie do poprzedniego jesli w trakcie biegu uderza w niego pilka. gniazda to namalowane na ziemi chyba 3 nie pamietam kola lub kwadraty

przeanalizowalam to jeszcze raz. i to jest tak, ze ta druzyna lapiacych musi oddac pilke tym podajacym. Jak poda w czasie gdy ktos z druzyny podajacych nie zaliczyl jeszcze gniazda, to jest zmiana rol? i gniazda zaliczaja ci podajacy, tak?

a jak ktos nie trafi w pilke tym kijem to co wtedy? i co jesli ten podajacy nie trafi w pole odbierajacych?

.nie zmiana jest jedynie wtedy gdy druzyna lapiaca trafi dwa razy kampe. lub jesli wszyscy z druzyny biegajacej obiegna wszyscy boisko zaliczajac wszystkie gniazda

to jest aut tego juz nie pamietam. a trafien w pilke masz dwa jak nie trafisz idziesz na koneic kolejki i chyba tak samo jest z autem

a co to jest ta kampa? juz chyba wszystko rozumiem. tak na moj rozum to jest druzyna lapiaca i trafiajaca ;p ta trafiajaca podaje pilke i jak da pilke to biegnie zaliczajac gniazda. a ci drudzy probuja ja lapac i musza ja oddac, tak? a jak ktos nie dotrze do pola, bo pilka zostanie zlapana przez druga druzyne i oddadza ja tym trafiajacym?

tak zgadza sie a kampa to zlapanie podanej pilki w jedna reke zani m spadnie na ziemie

Gość natusia bardzo mila
Zbiera sie osoby ktore chca grac w palanta ok jest np12osób karzda druzyna ma 6zawodników w tym 5 wybijajacych jedna matka ktora ma 3 życia.Sędzia gry daje pieniadz lub kamyk kamyk ten kto wylosuje idzie do nieba a pieniąrzek 1druzyna mowi reszka a przeciwna ozel siedzia rzuca i wypadnie ozel to drurzyna idzie do nieba a przeciwna do piekla.Pierwszy zawsze odbija najmlodszy zawodnik ale mozna zrobic tak ze ten kto najslabiej wybija najstarsza lub najsilniejsza osoba jest matka matka nie moze sie powtarzac sa dwa kola czyli bazy jezeli pierwszy zawodnik odbije i biegnie do pierwszego jezeli piłka jezt dalej to do drugiego jezeli przeciwnki biegnie z pilka i jest blisko nie wychódz z bazy jezeli wyjdziesz to moze cie zbic pilka upadie biegniesz i łapiesz w ręce jezeli ktos z przeciwnikow zostal na polu mozesz go zbic i biegnac do swojej druzyny najwiciej punktow to 60:):) ja wim ja sie gra bo gram od 8 lat a mam 11 :) PS. jak nie wirzycie w CZATKOWICACH jest duze boisko i tam gramy

Gość xen0nek
Ojjjjj wszystko pokreciliscie jest tak : Jedna druzyna jest w glownej bazie i odbija pileczke pokoleji kijem, gdy trafi ktos wkoncu 2 druzyna lapie pilke gdy zlapie ja w lewa reke jest przejscie i oni odbijaja a jak w prawa to musza zlapaca 2 razy w przejsciu zeby miec przejscie :D mozna tez zlapac w koszyczek 2 rekoma ale trzea zlapac az 3 razy w przejsciu. no i po odbicu pileczki ten co odbil i reszta tych co nieodbili biegna do baz "gniazd" (jak kto woli mowic), biegna oni przez 3 bazy gdy je przebiegna a 2 druzyna niezdazy zucic pilki do glownej bazy wszystko dzieje sie od nowa, lecz gdy zdaza a nikogo niema w glownej bazie kto mogl by odbic jest przejscie a jak jest ktos do odbicia w bazie no to odbija. kto niedobiegl np. do 3 bazy przed rzuceniem pilki przez druzyne 2 no to cofa sie do bazy nr 2. jeszcze jak to jest ze zbiciem: gdy ktos jest w bazie no to oczywiscie niemozna go skuc a jak nie no to jak najbardziej tylko druzyna ktora chce kuc (zbic) niemoze biec z pileczka za "przyneta do skucia" trzeba stac w miejscu i trafic w kolesia pilka, ktory biegnie do bazy no mysle ze dosc logicznie ^_^

Gość Pysia0099
Jest jedna grupa Niebo a druga piekło Niebo wybija piłkę tenisowa kijem od bejzbola gdy osoba z nieba wybije piłke na pole piekła wtedy trzeba biec do najbliższej bazy jeśli osoba z nieba nie dobiegła do bazy to ludzie z piekła moga ją zbić jeśli zbiją następuje zmiana i wtedy osoby z nieba przechodzą na piekło a z piekła na niebo.Jeśli Ktoś złapie piłkę na prawa ręke jest +25 pkt a jeśli na lewą +50 i przejście na niebo .Gdy zlapie jedna osoba na jedną ręke to jest tak zwana Kampa ...gdy 1 osoba z nieba przebiegnie wszystkie bazy bez zbicia jest +10 pkt.Gdy biegnie osoba z nieba i osoby z piekła mają piłkę i sprubują was zbić to sprubujcie zrobić unik wtedy gdzy pilka w ciebe nie uderzy biegniesz dalej aż przerzucą piłkę wtedy trzeba sie cofnąć do wcześniejszej bazy jeśli nie dotykarz żadnej a jaeśli dotykasz nie musisz sie cofać ...Myśle że pomogłam ....