Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

asic

nadzerka-jak leczyc? pomozcie!

Polecane posty

mam 22 lata, poltora roku temu ginekolog wykryl u mnie nadżerke.od tego czasu borykam się z nawracającymi stanami zapalnymi- nasiliły się 2 mce temu kiedy odstawiłam plastry antykoncepcyjne. w badaniu cytologicznym przeprowadzonym 10 miesięcy temu wyszła 2 gr. - lekarz zalecał obserwować zmiane. od tej pory zasięgałam porady kilku specjalistów i spotykam się z odmiennymi opiniami- od laserowego usunięcia, po leczenie preparatem solcogyn.zmiana ponoć nie jest duża, nie obserwuje krwawień, ale bóle brzucha przy stosunku, stany zapalne i upławy mobilizują mnie do podjęcia leczenia. dlatego właśnie zwracam się z prośbą o opinię na temat, jaka metoda byłaby dla mnie najlepsza do tej pory nie rodziłam, ale za 2-3 lata, chciałabym założyć rodzinę. zalezy mi rowniez na profesjonalnej opinie wiec jesli macie namiary na jakies forum ginekologiczne tudziez email prosze o info

opinii jest mnostwo na pewno odradzam wypalanke poniewaz w wielu przypadkach zostaja po niej blizny lub zgrubienia ktore moga (choc nie musza) utrudniac zajscie w ciaze lub donoszenie ciązy lub (co najczestsze sposrod tych trzech) moga spowodowac pekniecie w tym miejscu podczas porodu. tak wiec mozna solicygenem srobowac leczyc - choc skutecznosc jest mala (no ale moze akurat w Twoim przypadku pomoze) przy czym inwazyjnosc jest mała mozna wymrozic - inwazyjnosc zabiegu juz troszke wieksza, w wielu przypadkach sa dobre rezultaty mozna usunac laserem - dosc inwazyjna metoda, malo popularna ze wzgledu na brak sprzetu w gabinetach jednak mozna tez na razie pozostawic sprawe tak jak jest. ZWLASZCZA ze jak mowisz zmiany sa male. jesli planujesz dziecko juz za 2 lata (a to niedlugo)to mozesz poczekac z tym do porodu. rozumiem tez ze zapalenia Cie męczą. po kazdym zapaleniu dobrze jest stosowac lactovaginal np 2 razy w tyg. zwlaszcza jesli masz sklonnosc do czestych infekcji. (mi rowniez to rewelacyjnie pomaga) jesli jednak zdecydujesz sie na zabieg - pomysli o stopniu inwazyjnosci zabiegu i koniecznie sprawdz lkarza do ktorego chodzisz dwa lata to wbrew pozorom malo i szkoda byloby miec zle przeprowadzony zabieg :( pozdrawiam, jesli jeszcze sa pytania na ktore mglabym odpowiedziec to zapraszam

Gość pani tik tak
Jestem w podobnej sytuacji. Z tym ze moja nadzerka jest wieksza, mialam nawet okazje obejrzec ja sobie w lusterku i chociaz sie na tym nie znam, za ciekawie chyba nie jest- jest w zasadzie na calej powierzchni i srodek ma bardziej czerwony niz brzegi. Tez w trakcie stosunku boli mnie brzuch, dlatego moj chlopak stara sie jej nie dotykac. Oczywiscie bylam u lekarza i uslyszalam, ze najlepiej wymrozic. Tez mowilam, ze czytalam w internecie, ze po porodzie nadzerka sama znika, ale to podobno nie jest prawda. W zasadzie jestem juz przekonana, zeby zamrozic, tym bardziej, ze cytologia nie wyszla za dobra- zadnej grupy nie podano, jedynie ze jest jakis stan zapalny. Przeraza mnie jedynie kwota jaka musze zaplacic.

pani tik-tak no w Twoim przypadku to juz trzeba byloby zadzialac jesli jest tak duza :(

Gość a ja mam 19
Na kAse chorych ZAmrażanie jest za darmo ja miałam! poczekałam miesiac i miałam za darmo.. rtylko ze to zamrazanie troszke boli i lepiej zeby ktos był bo brzuch nawala i mozna zemdlec z bólu

Gość jaaa to ja
Milam nadzerke i to wielka, mialam leczona laserem - koszt prywatnie 300 zl, nie powiem, zeby byl to przyjemny zabieg, bo czuje sie bol jak orzy okresie... ale to bylo 1,5 roku temu i jest wszystko ok, zadnych problemow i ladnie sie zagoilo

Gość lalalalalal
polecam solcogyn mi pomogl i mam problem z glowy:)

Gość ja mam taką
ginekolog, ze jak tylko coś wypatrzy to zaraz leczy i się nie zastanawia czy rodziłam czy nie, chodzę do niej często bo co 3 m-ce, zawsze wtedy mi wypisyje receptę na 3 pudełka tabletek antykoncepcyjnych oraz wykonuje badanie ginekologiczne, miałam już 2 razy nadżerkę ale zawsze była bardzo mała, leczyłam ją przez przyrzeganie (może to zamiennik wypalania ?), to tylko tak groźnie się nazywa, kojarzy się conajmniej z palnikiem lub z goracym żelazem ale naprawdę to lekarz nabiera na patyczek owinięty watą jakiś proszek i tym smaruje zmiany na szyjce macicy, nic nie boli, samego nakładania nie czuć, z całego zabiegu najgorsze jest zakładanie wziernika ale jak kobieta regularnie wspólżyje to jest już "rozciągnięta" i to też można przeżyć miom zdaniem nadzerkę trzeba leczyć od razu dziewczyny, dbajcie o siebie, uważajcie, leczcie się moja dobra koleżanka od kilku lat miała problemy z nadżerkami, leczyła się laserem, trochę sobie olała na początku bo lekarz powiedział, że taka młoda (20 lat) i nie trzeba leczyć, że trzeba czekać, obserwować, tak sobie chodziła z tą nadżerką, nie miała wielkich objawów, w tym czasie wyszła za mąż, urodziła dwójkę dzieci, drugie dziecko nosiła z widoczną nadzerką, teraz mamy po 27 lat a kolezanka, ma nowotwór, chemia, opreracje, lekarz powiedział, że to rak z grupy dziedzicznych...ale czy naprawdę nie mogła temu zapobiec ?

Gość dziewczynki ja tez mam
podobno duza nadzerke, 2 gr cytologi ...brak jakis dolegliwosci i dziwne ze jak bylam prywatnie to wszyscy doradzali mi usuniecie a jak poszlam panstwowo to powiedziala ze na razie mozna tylko obserwowac!ale to zostawie bez komentarza .......... chcialam sie zapytac ze przy nadzerce zdarzaja sie stany zapalne - powiedzcie mi jak objawia sie stan zapalny pochwy lub szyjki macicy..

Gość nunu
ja mialam nadzerke w wieku 20 lat będąc dziewica !!! powodowalo to u mnie stany zapalne .Lekarz stwierdzil ze trzeba zrobic tak zwana wypalanke .Tak tez zrobilam ,od tego czasu mielo 2 lata a ja nie mam problemu.Moja cytologia jest w porzadku!!!! powiem jeszcze ze nie leczona nadżerka moze spowodowac wiele chorob

Gość nunu
nie zgadzam sie ze po wypalance pozostają blizny i zgrubienia.U mnie nie ma nawet sladu mam wspanialego gina bardzo doswiadczonego i wiem ze po takim zabiegu nie ma zadnych kłopotów z zajsciem w ciaze itp.Co do zamrazania nie zawsze pomaga i problem moze powrócic.

Gość nunu
aha i powiem ze trwa to kilka minut i nie boli

Gość nunu
nie zwlekajcie dziewczyny bo nie leczona nadzerka moze w przyszlosci powodaowac nawet raka szyjki macicy

Gość a ja mam 19
Mi gin powiedziała ze wypalanka jest dla kobiet ktore rodziły..

Ja miałam nadżerkę i wyleczono mi ja laserem. I jak teraz mi gienkolog mówi: Pieknie, pieknie sie zagoiło, to ciesze sie że zdecydowałam sie na zabieg. Wtedy to drogo kosztowało, nie wiem jak teraz ale jets teraz wszytsko oki. regularnie chodze do ginekologa, bo to dla mnei wazne zeby sie tam:-)badać. Dziewczyny badajcie sie i leczcie.!!!! Był tutaj taki topik 19letniej dzeiwczyny która bała sie powiedziec mamie ż ema nadżerkę bo to sie bierze z seksu!!!Rece mi opadły.