Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 papajowa

jaskra-zlodziejka wzroku

Polecane posty

Go艣膰 papajowa

Niedawno wykryto u mojej sisotry jaskre.Jestesmy wszyscy w szoku bo nigdy w rodzinie nikt na takie cos nie chorowal.Wykryto ja we wszesnym stadium wiec okulistka mowi ze jezeli tylko bedzie o siebie dbala i systematycznie brala leki to nie oslepnie.Siostra jest zalamana.Moze jest ktos, kto sam choruje lub zna kogos z ta choroba? chcialabym sie o niej wiecej dowiedziec, skorzystac z doswiadczenia i wiedzy osob chorujacych....

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ja to mam
ja mam jaskre. moja okulistka tez mi mowi ze jesli bede kropic oczy i o nie dbac to bedzie wszystko ok. tez bylam przerazona i nieraz jak sobie o tym pomysle to cos mnie za gardlo sciska, ale skoro sie lecze i okulistka tak mowi to chce wierzyc ze tak bedzie. inczej bym chyba oszalala.a tym bardziej ze jestem mloda osoba. a twoja siostra ile ma lat? i jak stierdzili u niej chorobe bolalo ja cos?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 no wlasnie
jakie byly wasze objawy tej choroby??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 goora

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja to mam
mnie na poczatku bolala glowa. caly czas dzien w dzien przez 2 tyg. chodzilam od lekarza do lekarza. dziwny byl to bol. bo byl umiejscowiony po jednej stronie glowy.mialam uczucie takiego napiecia, ciezkosci. sama nie umialam zlokalizowac co mnie dokladnie boli. raz ze oko raz ze moze ucho, dziwna ciezkosc. i zaznacze ze zadne leki przeciwbolwe mi nie pomagaly. az w koncu trafilam do okulisty- i wyszlo mialam wysokie cisnienie w oczach. po tej stronie glowy co mnie bolalo mialam ok 27 a w drugim 24, a norma jest 20. okulstka zakroplia mi kroplami kt. obnizaja cisninie w oczach i po ok 15 minut juz czulam poprawe, bol mijal. takze to bylo to. wiem ze niektorzy nie maja zadnych objawow, ale ja mialam w postaci tego bolu glowy, aha i jeszcze od czasu do czasu miewalam zaburzenia wzrokowe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja tak mam..
wczoraj odebtralam wyniki z TK o okazalo sie ze w jednym oku mam maly zanik nerwu wzrokowego czyli jeskre cisnienia normalnego. teraz bede miala badanie holtera a potem jakies leczenie kropelkami. jestem na emeryturze wiec wiekszosc zycia mam za soba. nigdy nie narzekalam na jakies specjalne dolegliwosci zlego widzenia. w grudniu zeszlego roku chcialam zafundowac sobie okulary fotochromy do chodzenia i tak przy okazji okulistka zaczela cos podejrzewac. dostalam skierowanie na badanie w kierunku wykrycia jaskry ale to badanie nie potwierdzilo jaskry wiec nastepne to juz tomograf komputerowy oczu. musze leczuc sie u lekarza internisty pod katem cisnienia krwi oraz okulisty. napisze jakie krople dostane.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ciach----ciach
jakie krople dostajecie na ta jaskre? tez robie takie badania. na czym polega ciagle sprawdzanie cisnienia w oku? czy to jest to samo badanie ktore wykonuje sie przed wizyta u okulisty?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A.S.
mnie rowniez interesuje ten temat. czesto boli mnie glowa i oczy. nie mam migreny. badania krwi bz. TK glowy rowniez. mam nadcisnienie ktore lecze od 5 lat. mam 50 lat czy to moze byc jaskra?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jaskra.
gdy ja by艂am u okulistki w wieku 15 lat mia艂am zaczerwienione oczy ipyta艂a czy mnie nie bol膮. one tak bola艂y jakby ktos mi wpycha艂 te oczy do oczodo艂贸w. zmierzy艂a mi ci艣nienie. mia艂am 27. to jest ju偶 du偶o i da艂a skiewoanie do szpitala.przyjmuje azopt. ci艣nienie ju偶 jest ok, ale ubytki w jednym oku mam. nie wiem czego, bo nic konkretnego mi nie m贸wi膮. pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja od kilku lat lecz臋 si臋 na jaskr臋, niestety jest to paskuda choroba, z kt贸r膮 walka jest d艂ugotrwa艂a. Pomaga mi okulista z http://www.ultramedic.com.pl/ - niestety trzeba przyj膮膰 do wiadomo艣ci, 偶e o oczy trzeba dba膰, od najm艂odszych lat, bo ich wady s膮 cz臋sto nieodrwacalne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dosta艂am skierowanie na oct. podejrzewa si臋 u mnie jaskr臋.kto艣 mo偶e powiezdzie膰 co艣 wiecej o badaniu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fiorella33
Przygotowuj膮c si臋 do badania OCT poczyta艂am o nim troch臋 na stronie intermed.pl. Samo badanie bezbolesne, nie trwa d艂ugo. Na szcz臋艣cie nie wykryto u mnie jaskry.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kendylor
Niestety, ale jaskra to "z艂odziejka wzroku" i w 90% przypadk贸w jest diagnozowana zbyt p贸藕no. Zanim jeszcze na to nie cierpicie polecam czyta膰 rzeczy takie jak http://zdroweoczy.expert/jaskra-jak-rozpoznac-objawy/ by doskonale zna膰 objawy i w razie czego od razu interweniowac! Nie wyobrazam sobie oslepnac....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nierzetelny jest ten artyku艂 o jaskrze z z linka - np. objawy ostrego ataku jaskry, a nie jaskry w og贸le

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 poerw
Poczytajcie sobie na zdroweoczy.expert co mo偶e by膰 powodem powstawania jaskry i starajcie si臋 do tego nie dopu艣ci膰. Jaskra teraz dopada coraz to m艂odsze osoby tak偶e dbajcie o siebie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jaskra to podst臋pna choroba, tak samo jak za膰ma. Dlatego trzeba chodzi膰 na wizyty kontrolne a nie czeka膰, a偶 zacznie sie naprawd臋 gorzej widzie膰, bo wtedy mo偶e by膰 ju偶 za p贸藕no! Ja chodz臋 na konsultacje do http://www.drmichnowski.pl/ i jestem bardzo zadowolona :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylwiasor
oj jaskra to powa偶na choroba dla oka trzeba tutaj reagowa膰 jak najszybciej zeby j膮 powstrzyma膰/wyleczy膰. Poczytajcie sobie na zdroweoczy.expert jak rozpozna膰 jaskr臋 bo mo偶e to by膰 ostatnia chwila na zg艂oszenie si臋 do okulisty

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja od kilku lat mam problemy z oczami cz臋sto podra偶nione bardzo wra偶liwe spojowki szybko si臋 m臋cz膮 mam problemy z ostro艣ci膮. Nosz臋 okulary plusy i na jednym oku astygmatyzm.na jedno oko niedowidze .mia艂am mierzone ci艣nienie w oku i by艂o dobre chocia偶 nie pami臋tam jakie ale chyba poni偶ej 20. Ale 偶aden okulista niewiele czemu tak szybko mi si臋 m臋czy wzrok i rozmowa obraz.czasami zastanawiam si臋 czy to nie jaka艣 alergia.

Udost臋pnij ten post

Podra偶nione spoj贸wki, nieostre widzenie mog膮 by膰 te偶 objawem np. za s艂abej/niew艂a艣ciwie dobranej korekcji, zespo艂u suchego oka. Kiedy ostatnio kontrolowa艂 Pan/Pani wzrok?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
2 miesi膮ce temu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wed艂ug mojego do艣wiadczenia jedna z najlepszych metod walki z jaskr膮 to zabieg laserowy. Ja zdecydowa艂am si臋 na niego do艣膰 p贸藕no, ale i tak przyni贸s艂 rewelacyjny efekt. Zabieg robi艂a mi dr Agnieszka Mielnik Mierzwi艅ska z Bona Dea i mog臋 j膮 poleci膰. Jest bardzo do艣wiadczonym lekarzem.

Udost臋pnij ten post