Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia_k_

CZYM PRZYPRAWIACIE rosol???? nie chce dawac vegety lub magi

Polecane posty

Gość kasia_k_

czym mozna go przyprawic ,zeby mial dobry smak? moze w ogole powiedcie jak go robicie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaba
Moje przyprawy do rosolu to Machew, pietruszka pare ziaren czosnku, papryka jak ja mam i oczywiscieprzypalona cebula oczywiscie sol i pieprz czasem troszke bialego wina.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale i tak z vegetą
rosół jest najsmacznejszy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja używam
sól pieprz liść laurowy ziele ang cebula przypalona czosnek w łupince! piertuszka zielona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ha, ha :D z vegeta rosol najsmaczniejszy jest chyba tylko dla tych, co nie rozrozniaja smakow :D sa uzaleznieni od glutamianu sodu i naturalne przyprawy nie daja im tej swoistej satysfakcji ... super fajny rosolkowy smak oprocz wyzej wymienionych przypraw dodaje tez lubczyk. warto dac sporo czosnku, cebuli osobiscie nie przypalam, no i lodygi selera.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dama szpinakowa
prócz soli i pieprzu trochę magi nie zaszkodzi ::)) wegeta jet mi obca :(( nie posiadam jej wcale:(( Do rosołu daję duzo wloszczyzny .. ogromną porę , kawałeczek białej kapusty i koniecznie duzy liśc lubczyku< pod koniec gotowania>A .. i pietruszka , natka o niej nie wolno zapomnieć .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasia_k_
dalam wszystko o czym pisalyscie oprocz wlsnie vegety i magi, gotuje ok1 h i jeszcze nie ma smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a to ja
w rosole mojej kuchni świeża maga rządzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale sól też jest niezdrowa
nie wolno solić a sprawdziłaś skad pochodzi mieso, na którym gotujesz ten ekologiczny rosół? Pewnie zwierz karmiony był mączką z innego zwierza :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sol jest wrecz niezbedna dal organizmu - sol morska. wiadomo, bez przesady. takiej zwyklej faktycznie lepiej unikac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poza tym autorka nie mowila, ze gotuje ekologiczny rosol, tylko wyrazila swoje preferencje co do przypraw. ale oczywiscie ktos bardzo elokwentny musial wybiec 3 metry naprzod :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Glutaminian tudzież inny benzoesan równie szkodliwy jak sól? Rany,odkryłam właśnie lubczyk,czasem miałam jakąś gościnnie gałązkę(na zasadzie szkoda ją gdzieś wrzucić,bo mało)Teraz dostałam sporą ilość i jest the best.Pozachwycam się troszkę:o jeny! jaki aromat! Właśnie ostatnio odchodzę od wegety.A czy zauważyłyście,że nawet w ziołach te chamskie producenty zarzucają glutaminian?Sprawdzajcie skład,bez polepszaczy są droższe,ale nie jakoś rujnująco:))) Tereklo,czy nadal się dziwisz,że mnie czasem trafia jasny szlaczek?:)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasia_k_
zrobilam rosolek, dla mnie byl pysznitki, tzn troszke za delikatny, ale nie chcialam przesadzac z sola,Lubczyk dalam , ale ususzony, kupiony w sklepie.Dobrze,ze powiedzieliscie o ty glutamin9ane i innych badziewiach w przyprawach, bede teraz ostrozna, Juz dawno odeszlamod tych swinst.Co wiecej, wczoraj zjadlam dwa talerze rosolu i nie mialam wzdec jak po normalnym tzn gdy dodam vegete i magi. Kiedys do rosolu dodawalam jeszcze mala garsc groszku ;) tez pycha, ale naparwde malutko. Co do miesa zas, wlasnie dzwine jest, dobrze maja ci ktorzy moga zakupic kure z pewnego zrodla tzn z tego, gdzie nie faszeruja zwierzakow jakimis swinstwami. W sklepie jednak czego mozna sie spodziewac? wiem,ze to mieso nie jest rewelacyjne ,bo czasem mam nawet wrazenie ,ze nie puszcza smaku odpowiedniego, ot jakbym wode gotowala :o ale nie mam innego zrodla , z ktorego moglabym zakupic cos zdrowszego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podnoszeeeeeee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
glutamian sodu wala do wszystkiego, nawet do przyprawy curry!!! tylko po co? wszystkie miesznki przyprawowe (np. przyprawa do ryb, gulaszu itp.) maja glutamian sodu no i oczywiscie slawetne \'fixy\' knorra. delikaty, jarzynki itp. to samo chemiczne badziewie. tylko pojedyncze ziola lub mieszanka o nazwie ziola do czegostam sa normalne. zalamka. a ludzie to wszystko jedza na porzadku dziennym i nawet sie nie zastanowia i ile smaczniejsze sa naturalne przyprawy ziolowe i korzenne :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość konczita masz racje
ciezko jest sie jednak przyzwyczaic do niejedzenia tego, co ten glutaminian zawiera, Ponoc w krajach azjatycjich stosuja go ile sie da i stalo sie to ponoc duzym problemem, bo wiele ludzi zwyczajnie choruje od tego.Ja zrezygnowalam z wszystkiego, co moze potencjalnie zawierac jakiekoliwek konserwanty, ulepszacze smaku, spulchniacze itp.I wiecie co? czuje sie o niebo leiej, nie mam problemu z trawieniem, wzdec itp. Rosol. owszem nie mial takiego smaku jak z kostka rosolowa czy vegeta , ale jest pyszny sam w sobie, trzeba zmienic nawyki smakowe (zywieniowe) ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja do rosołku oprócz w/w składników zawsze dodaję obrobinę wołowinki (taki mały plaster) nabiera ciemniejszego kolorku i jest wyśmienity w smaku:-) mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jesli chodzi o glutamian sodu i kraje azjatyckie, to stosuje sie go do gotowcow i byle jakiego jedznia na predce. wydaje mi sie, ze chiny moga byc dobrym przykladem. tradycyjne kuchnie azjatyckie sa tak bogate w roznorodne przyprawy, ze samki biora sie same z siebie. wezmy kuchnie indyjska - glutamian caklowicie nie potrzebny, bo w ogole by nie spelnialby zadnej funkcji - nie przebilby sie smakowo przez ichnie przyprawy, dania nieraz tak pikantne, ze mozg sie moze zlasowac. jak sie do czegokolwiek zrobi baze z cebuli, czosnku, imbiru i podprazonych przypraw typu kmin, kolendra, chilli - glutamian bedzie calkowicie zbedny. nie uwazam rowniez, zeby to wlasnie vegeta i glutamianowe kostki \"rosolowe\" dodawaly rosolowi tego najlepszego, idealnego smaku. to jest smak, do ktorego wiele osob sie przyzwyczailo, czesto jest to zwykle uzaleznienie. jesli jednak przyzwyczaimy sie uzywac naturalnych przypraw (duzo i roznorodnie), wtedy \"przyprawy\" glutamianowe ida w odstawke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czasem dodaję ząbek czosnku i liść laurowy.Ale rzadko,to już,że tak powiem wariacje na temat rosołu:)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lisc laurowy i czosnek to podstawa klasycznego wywaru rosolowego. oprocz tego cebula, lodygi selera, marchew, ziele angielskie, pieprz, sol ... i moze jeszcze czegos zapomnialam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakima
Moj maz u swojej matki mial chroniczne rozwolnienie i nie umial dosc od czego. Odkad zamieszkalismy razem przeszlo jak reka odjal - ja nie stosuje zadnych ulepszaczy, tylko sama natura a miesko kupuje ekologiczne - to dopiero jest rosol!! Okazalo sie, ze cierpial przez glutaminian sodu wlasnie... Moj sklad rosolu to kura, seler, marchew, pietruszka, czosnek, ziele angielskie, listek laurowy, sol i pieprz. Wychodzi zawsze pyszny:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasia_k_
super, tak to sie wszyscy powinni odzywiac, ja po zmianie diety jestem przerazona czytajac sklad produktow , ktore zazwyczaj sa kupowane przez ludzi.Wczesniej nie milaam zielonego pojecia , ze to nam szkodzi. Teraz nie ma mowy o kupnie czegokolwiek tymi swinstwami.No czasem jakies ciacho :D sprawdzam nawet sklad szynki , bo tam tego swinstwa jest od groma, jak w wiekszosci.sprobujcie sparwdzic sklad wszystkiego,co kupujecie, w glowie sie przewraca.jem tylko warzywa, kasze i mieso drobiowe, nabial w malej ilosci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rosół bez pora-to nie rosół!:) I koniecznie mięso do zimnej wody,wtedy puści \"sok\" odwrotnie jeśli chcemy mieć \"sztukę mięs\"-wtedy na wrzątek,bo inaczej będzie wiórowate! :D Niektórzy przesmażają skrzydełka lub inne kości kurze na patelni i wrzucają do smaku!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasia_k_
smazone skrzydelka do rosolu??? :o to dopiero nowina :D oczywiscie rosol bez pora to nie rosol, z miesem zas jest taka kwestia, o jakiej wspomnialam juz, otoz, nie kazde mieso puszcza smaczek , niestety, domyslam sie,ze ten kurol jest tak nafaszerowany roznymi "ulepszaczami" ,ze w efekcie koncowym w ogole nie smakuje.Wazne by ladnie wygladal. Juz nie pamietam kiedy takl naparwde wolowinka mi ladnie puscila ow smaczek.Najlepiej kupowac u jakiegos gospodarza, z pewnego zrodla, gdzie wiemy, ze kura to kura a nie wata bez smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z kury, mówicie... Też jestem tego zdania, ale ktoś mi kiedyś na kafeterii wytknął, że wiejska kura w rosole smierdzi piórami i w życiu by tego wziął do ust :( No cóż... Brojlerki na antybiotyczkach i modyfikowanej genetycznie soi to dopiero bukiecik mają... Śmierdzą czy nie, i tak w piątek kogut łeb straci ! Nioski w moim gospodarstwie maja immunitet - znoszą jajka :) Taka kobieca solidarność...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie probowalam nigdy listkow lubczyku, ale korzen - owszem ... tylko malutko, bo jest bardzo \"mocny\" ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maga08
Nigdy nie dodawałam czosnku do rosołu, zawsze tylko cebule podpieczona. W jakej postaci dodać czosnek i kiedy? Na początku gotowania, czy przyparwić zmiażdzonym po ugotowaniu? Pozdrowionka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×