Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia_k_

CZYM PRZYPRAWIACIE rosol???? nie chce dawac vegety lub magi

Polecane posty

ja wrzucam cały ząbek, na poczatku gotowania. Powyżej gdzieś czytałam, że ktoś nawet w łupince wrzuca. I chyba ok - bo i tak najczęsciej przelewam rosól przez sitko więc nic z łubinki w garnku nie zostanie. Ja muszę sprawdzic ten liść kapusty i lubczyk. hmm. Można razem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasia_k_
pewnie ,ze mozna razem, co do lubczyku..dalam ostatnio ,ale nie mialam korzenia ani liscia , tylko kupilam taki zwykly w przyprawie w opakowaniu. smak niby ok, lae kiedys gotowalam z samego liscia z ogrodka i byl o niebo lepszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mnie teściowa nauczyła nie obierac do końca cebuli, tzn. cebulę obieram zostawiając trochę czystych pomarańczowich łupin - rosół nabiera koloru :) , cebula przypieczona na blaszce, i do tego pod sam koniec kilka ziaren pieprzu rozgniecionych trzonkiem noża na desce (kiedyś w kuchniach były moździeże). A gotuję z różnego mięsa - najczęściej wołowina i porcje rosołowe albo szyja z indyka, albo cośtakiego. Por koniecznie i kapusta włoska. i kilka suszonych grzybków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość puszysta zajebista
gotuję kurczaka z kawałkiem wołowiny. jak zbiorę szumy daję: kostkę rosołową, sól, marchew, seler, pietruszka, por, przypaloną cebulę, kilka ziaren pieprzu czarnego, mały ząbek czosnku, liśc laurowy, gałązke lubczyka. Ojjj... az mi ślinka leci:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość za duzo mysle..........
nie czytałam tego topiku ale uwielbiam rosol w ktorym jest swierze magi najlepiej z mojego ogrodka :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość edziabe
ja przyprawiam rosół Vegetą natur i uważam, że daje super smak. ma w składzie suszone zioła i warzywa i to pewnie dlatego rosołek po takim przyprawieniu pięknie pachnie :) no i nie ma konserwantów!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja do rozolu daje : marchew, pietruszke -korzen i nac na koncu, selera, przypalona cebule , troche czosnku. Cala tajemnica gotowania smacznego rosolu tkwi" - w jego wolym gotowaniu ( ma tylko mrugac) - dolewac trzeba tylko zimna (!) wode - maggi sie do rosolu w trakcie gootwania nie daje bo psuje kolor i rosol staje sie metny. U nas w domu dodajemy do rosolu oprocz kawalkow kury jeszcze np kawaleczek kaczki, wtedy roolek jest mniam ,mniam. aha, przyprawiam sola, i ... przyprawa wegierska.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jesli na wiejskim kurczaku to wystarcza warzywa jesli na bialym sklepowym to niestety potrzebna jest kostka rosolowa lub vegeta. poza tym staly zestaw to: marchewka pietruszka (korzen) wiazanka zieleniny czyli lisc pora, selera, troche natki pietruszki i koperku, zwiazane nitka i wrzucone gdzies w polowie gotowania lisc laurowy ziele angielskie srednia cebulka opieczona na czarno na gazie do podania oczywiscie siekany koperek :D bo jak kocham koperek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość saguaro
Do damy szpinakowej- por to rodzaj męski, więc powinnaś napisać: ogromnego pora, a nie ogromną porę...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×