Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maaaam

Mam pytanie osobiste

Polecane posty

Gość Maaaam
Megus-tak rozumiem ale jak mam sie do niej zwracac co jaszce tlumaczyc a o czym juz nie mowic zeby nie czula sie np jak 5-latka

Gość megus
Ja się zakochiwałam już w podstawówce i to od ok. 5 klasy a 1 chłopaka miałam w wieku 15 lat. Moja mama nic nie wiedziała dopóki nie zaczęłam przyprowadzać ich do domu :-) ale akceptowała wszystkich i chłopaków i znajomych ;-)

Gość Maaaam
Pewnie miała do Ciebie duże zufanie

Gość daj czas
tak na prawde to ja sie zakochalam jak mialam 13 lat :) myslalam o nich po nocach , z kolezankami sledzilysmy go i wysylalysmy listy z milosnymi wierszami :D po roku go zdobylam i pierwszy raz to sie wlasnie z nim calowalam :) moja mama nic nie wiedziala, bo ukrywalam to przed nią, byla bardzo zaborcza i konserwatywana, dalej taka jest :) a ta milosc byla czysta i niewinna :) milo ją wspominam :) nawet w glowie nam nie byl seks :)

Gość megus
Teraz młodzież jest szybciej uświadamian niż 15 lat temu więc na pewno dużo już wie ale nie wdawałabym się w szczególy. Myślę, że powinna wiedzieć, że spotykanie się z chłopakiem może wiązać się z seksem np. pocałunek i żeby nie robiła tego z byle kim i żeby nie posuwała się dalej. Musi wiedzieć, że faceci mogą chcieć więcej ale ona morze i powinna odmówić. Powinna się szanować i odkładać te sprawy na później bo jest jeszcze bardzo młoda. Ale nie zabraniaj jej całkowicie kontaktów z chłopakami bo to jest element dojrzewania. Ja pamiętam, że przy 1 pocałunku byłam w szoku i mój chłopak potem chciał więcej a ja nie wiedziałam o co mu chodzi i jak to się robi :-) ale miałam na tyle rozsądku, żeby to przerwać i mu odmówić. Myślę, że to jest najważniejsze, żeby ona sama sobie potrafiła z tym radzić bo i tak jej nie upilnujesz do końca.

Gość Maaaam
Czego nie chcialyscie uslyszec od swoich mam? Jestem uparta ale ja zmoja mama nie mialam dobrego kontaktu z powodu duzej różnicy wieku i sama nie wiem co robic

Gość megus
ups może :-)

Gość Maaaam
Megus-pewnie masz racje

Gość nie chce mi sie wymyslacnicka
najlepiej opowiedz córce coś z wlasnych doświadczeń, ale tak mimochodem...zreszta ona i tak zczai baze o co chodzi....' moze bać się drążenia tematu i wyśmiania znam przypadek, ze 12letnia dziewczyna zostala uderzona w twarz przez chlopaka, w ktorym się podkochiwala, bo inne dziewczyny knuły i spiskowały przeciwko tej dziewczynie

Gość megus
na pewno nie chciałabym usłyszeć, że czegoś mi nie wolno bo pewnie bardziej bym miała na to ochotę :-) zakazany owoc... lepiej tłumaczyć, przestrzegać, przypominać... ale i wprowadzić jakieś zasady, że np. do którejś godziny ma wracać do domu itp.,

i dotąd kombinowaly az uknuły i napuściły go na nią była cała afera, on musial ja przeprosić, ona przyjęla te przeprosiny grupa zawsze znajdzie sobie kozal ofiarnego - tamta dziewczyna wyrózniala się osiagnieciami, chodzila na dodatkowe zajęcia i nie miala czasu integrowac sie z gurpą wydaje mi się, ze powinnas zdawac sobie sprawe, ze tu wchodza w grę silne uczucia, które moga wplynąć na jakis aspekt zycia córy przepraszam, ale musze isc spac dobrej nocy wszystkim i nie martw się na zapas:) Maaam

Gość megus
tak przykłady z życia to dobry pomysł - zwłaszcza innych dziewczyn, które za wcześnie zajęły się seksem i teraz mają zmarnowane życie :O ona musi mieć inne cele (nauka) niż szybko wyjść za mąż

Gość megus
myślę, że integracja z grupą jest bardzo ważna i powinna mieć swoje towarzystwo ale nie takie blokowe, co nie ma pomysłów więc pije itd. jakieś kursy, kółka zainteresowań w domu kultury, harcerstwo, oaza... co kto lubi :-)

Gość Maaaam
Bardz lubi tańczyc i fakt ze namawiam ja aby zpisała sie do kółka tanecznego

Gość Maaaam
Jestescie super ze wogóle chce Wam sie pisać na tak nudny temat! Dzięki

jeszcze cos mi sie przypomnialo: juz w tym wieku stosuje się strategie przejmowania klienta i taka mlodziez uzy się kombinowac jak tu przewłaszczyć chlopaka dla siebie tak zeby nie miala go kolezanka dziewczyny potrafią się pobić o chlopaka znam nauczycielkę gimnazjum, ktora opowiadal mi, ze laski nie przebierają w środkach - jak trzeba to i do lozka pojdą z chlopakiem byle go przyciągnąć do siebie smutne i zenujące to jest:( a skąd ona wie? bo potem to się rozchodzi w szkole, ktoś wypapla i fama idzie mozesz pogadac z córką pod pretekstem,z e "przeczytalas w internecie" tak zeby nie czula się podpytywana, wiesz;) ok, spadam spac, paaaaa🌻

Gość megus
to dobry pomysł bo takie zajęcia pozwolą jej rozwijać to co lubi i zajmą sporo czasu więc nie będzie się nudzić i myśleć o "głupotach"...ale oczywiście miłość i zakochanie jej nie ominie :-) przygotuj ją na to i bądź dobrej myśli

aha - kapniesz się chyba, jeśli będzie znikac "na spacer z psem" zeby pojsc popatrzec pod jego dom w okna :o

Gość megus
pobić się o chłopa :O rany ja byłam bardziej suptelna chociaż o zeszyt to się z kumpelą pobiłam :-D

Gość Maaaam
Wielkie dzięki za porady ,teraz bede myslala jak ja sprytnie podejsc i pogadac szczerze na ten temat...

Gość megus
subtelna :-P już ledwo widzę co piszę

Gość megus
zacznij od tego, że przeczytałaś w necie lub prasie i opowiedz historyjkę kogoś tam...

Gość Maaaam
Tak własnie myslałam ze musze troche pokłamac aby wyraziła swoja opinie i w ten sposob dowiem sie co naprawde mysli

Gość megus
ona musi ci ufać, że cokolwiek zrobi może ci powiedzieć a ty jej nie wyśmiejesz, nie odrzucisz - to podstawa

Gość Maaaam
Mam nadzieje ze tego jest pewna ale w tym wieku tak latwo jest zranic nawet nieswiadomie

Gość megus
każdy popełnia błędy ale warto je zauważać i potem przeprosić ;-)

Gość TYRT
Na szczęście razem uczyłyśmy sie sztuki przyznawania sie do błedu i przeprasznia

Gość bliska
moja córka zakochała się w przedszkolu, juz jak miała 4 lata...szczerze mówiąc to było cudne...chciała koło niego siedzieć, bawić sie z nim i patrzyli na siebie :)..byłam rozumiejącą matką i cieszyłam sie razem z nią , jak udało sie im posiedzić razem :) drugi raz w podstawówce i tak zostało jej do końca, czyli do momentu w szóstej klasie, gdy okazało się, ze interesują go inne koleżanki..była bardzo zawiedziona, rozczarowana, płakała, cierpiała jak dorosła kobieta kilka miesięcy... pisał karteczki ładne i mówił, że kiedys będą razem :) przychodził do niej i rozmawiali sobie, a czasem i ja z nimi..jego rodzice tez o tym wiedzieli i zaprzyjaźniliśmy się rodzinami (tak trwa do dziś)..nioedawno mi powiedziała, że wszystkiego o preferencjach mężczyzn dowiedziała sie od niego:) następna miłośc w gimnazjum.spojrzenia, niepewność, intrygi koleżanek i on do niej miał pretensje...wyjasnili sobie te plotki potem, ale już nigdy nie było tak jak wcześniej, ale szanują sie i lubią do dziś, pisza i nie zapominają o sobie (my tez go lubimy i cenimy) następna miłość w liceum...krótkie, burzliwe chodzenie...zerwała i dłuuuugo nie czuła sie z tym dobrze, bo chłopak cierpiał az było mi go żal, na moje oko będzie z niego świetny materiał na męża (lubimy się do dziś) :) oni nie rozmawiali od tego czasu... następny już prawdziwy zaraz po tamtym i trwa już 2 lata. ładnie mi to wygląda, choc chłopak ma wypisane na czole TESTOSTERON :)... no cóż, kiedys musi byc ten pierwszy raz i myslę, że to bedzie z nim...jest już dorosła... z nim też całusy pierwsze były ...on lubi nas (mnie i męża) i my jego i on o tym wie..:) i wiem, ze powie mi, jeśli ten pierwszy raz nastąpi, a ja ja przytulę i pogratuluję... Maaam ja od początku towarzyszę mojej córce w tych zakochaniach, płynnie, od małego :) dlatego nie miałam dylematów czy rozmawiac i jak...nie mam zastrzeżeń do jej wyborów i ona to wie, wie, że jestem jej zyczliwa, rozmawiamy o chłopakach od zawsze i o tym co dzieje sie w jej sercu i o tym czego sie obawia, o jej porażkach i zawodach i nadziejach, pyta się mnie, radzi, pocieszam ją i ZAWSZE traktuję to bardzo powaznie - tak jak potraktowałabym dorosłą kobietę, bo uczucie zakochania u dziecka nie różni sie intensywnością od uczuc dorosłego...inny jest tylko obraz dzieci wyczuwają intencje i jeśli nie rozmawiałaś nigdy o takich sprawach, to teraz jest późnawo, nie podejmuj tematu seksu tak długo dopóki nie bedziesz przekonana, ze ona ci ufa i że chce i lubi rozmawiac z tobą o tym, co się u niej dzieje i jeśli ci powie, ze jej się jakiś chłopak podoba okaz jej życzliwośc i zrozumienie oraz bezwzględnie AKCEPTACJĘ obserwuj ja i jej koleżanki, które tez mają sympatie i mozna zacząć o nich rozmawiać, popytać, pomartwic sie razem...porozważać jakie zachowania sie podobają, jakie są niestosowne i co sie potem dzieje..pewnie znajdziesz przykład pozytywny i negatywny wśród jej znajomych, ale nie oceniaj, tylko pokaż, a raczej wykaz delikatnie, że niektóre zachowania są nieskuteczne i mają swoje konsekwencje w postaci odrzucenia czy unikania przez płeć przeciwną (nie mówię o seksie)..rozmawiaj tez o bohaterach ksiązek, które czyta i filmów, które oglądacie razem, o ich zachowaniach, postawach i wartościach..bo z nimi się IDENTYFIKUJE ALBO NIE, a dla nas, rodziców, to wazna wskazówka jaki dziecko obrało azymut i jaką ma bazę .....wartości stanowią impregnat dla niepożądanych wpływów, kształtujesz tez w ten sposób KOBIECĄ DUMĘI GODNOŚĆ :) pozdrawiam i życzę ci powodzenia

Gość Maaaam
Dzieki wielkie

Gość bliska
Maaam, napisz koniecznie jak ci idzie, kiedy juz ruszysz :)