Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BISZKOPCIK

Czy ktos zna dobry i sprawdzony przepis na biszkopt??

Polecane posty

Gość BISZKOPCIK

Wiem ze to moze wydac sie smieszne, ale w zyciu jeszcze go nie pieklam, przejrzalam wszystkie przepisy jakie mam i nic. Zalezy mi na tym by przepis byl sprawdzony, bo pamietam jak kiedy znajoma piekla i wyszedl jej jak podeszwa twardy. Z gory dziekuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agripa
BISZKOPT 6jaj ubic z 1 i 1/3 szkl. cukru na puszysta mase dodac 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia 1 i 2/3 szkl. mąki piec 40 min.w temp.180C

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jest taka zasada przy pieczeniu biszkoptu, tzn: 1/1/1. Każdego ze składników powinno być wagowo tyle samo tj. np. 20 dag. jajek w skorupkach, 20 dag. cukro i 20 dag. mąki- zawsze wtedy wychodzi. Waga może być inna, ale proporcje należy zachować właśnie takie. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, później dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec należy 30- 40 min. na biszkoptowy kolor. Próbowałam również proporcji szklanka jajek, szklanka cukru i szklanka mąki- również wyszedł. To najprostszy sposób mojej mamy:) Spróbuj powinien wyjść...powodzenia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość didinone
Mój też zawsze wychodzi dodaję wszystkiego tyle samo, tzn.: 5 jajek 5łyżek cukru 5łyżek mąki Nie dodaję proszku do p.i zawsze wychodzi. Ubijam białka na sztywną pianę z cukrem potem ciągle ubijając dodaję po 1 żółtku. Następnie mieszają powoli drewnianą łyżką przesiewam do masy przez sitko po 1 łyżce mąki, wszystko trzeba robi b. delikatnie. Formę wykładam specjalnym papierem do wypieków i piekę j.w. na biszkoptowy kolor ok. 40min. Zawsze się udaje, jest puszysty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może to nie prawdziwy biszkopt
Ja robię taki udawany biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jaja miksuje się całe z cukrem, aż masa będzie puszysta. Potem daję mąkę wymieszną z proszkiem i dalej miksuję aż nie będzie grudek mąki i już po sprawie. 5 minut i gotowe. Zawsze wychodzi. (końcówki do miksera takie jak do ubijania śmietany).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a mój przepis jest taki : 6 jaj 1 szkl.cukru 1 szkl.mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić,dodać cukier,następnie żółtka,na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem. piec 30-40minut w temp 175 stopni (wstawiamy do nagrzanego piekarnika) Zawsze wychodzi,nigdy nie klapie:-) ..a jak już się upiecze,to przekładam go pyyszną masą o smaku kawowym :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość placuszek
dosypując mąki do ubitych z cukrem jaj nie należy miksować dłużej niż 5 sekund .resztę lepiej wymieszać łyżką .a robi się tak żeby był puszysty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Prawie zawsze mi się udaje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×