Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

minty

agresja labradorka?

Polecane posty

Witam, może są tu na forum jacyś hodowcy labradorów?! W domku mamy problem ze szczeniakiem.. Kupiliśmy labradora w wieku 4 tygodni.. teraz ma 2 miesiące i wydaje nam się że jest zbyt agresywny.. wszędzie słyszeliśmy że to łagodne psy.. a nasz podczas zabawy strasznie mocno gryzie.. nieraz już do krwi nas pogryzł... Nie wiemy czy ot nie wynik zbytniego rozpieszczenie psiaka.. Może ktoś ma rady co do wychowania takiego maleństwa? Jak karcić.. jak zaczynamy na niego mówić zły pies, niedobry, nie wolno to zaczyna warczeć. Czy to normalne ? Poza tym ma mnóstwo energii .. no ale to normalne :) a może to gryzienie to efekt zmiany uzębienia, albo coś w tym stylu?? Co do zdrowia, to wszystko raczej ok.. weterynarz badał go już 3 razy.. szczepienie, czyszczenie uszek ma za sobą:) Pozdrawiam wszystkich miłośników psów :)

Gość to raczej to
trudno mi uwierzyc w agresje labradorka :) moze pozwalalas mu podgryzac reke a nie podsuwalas zamiast niej zabawek?.. musi miec duzo zabawek do gryzieniaa karcic... gazetka zwinieta w rulonik i pamietaj , ze nie sila uderzenia stanowi kare :) mozesz tez sprobowac w takim momencie, gdy odmawia posluszenstwa, przewrocic go na plecy i przytrzymac az do czasu gdy przestanie stawiac opor lub ew. liznie Twoja reke

Wiesz, wydaje mi się, że tak mocne gryzienie wynika raczej z tego, że piesek nie ma jeszcze wyczucia. Jeżeli chwyta za mocno, to powinnaś zabrać rękę i powiedzieć \"nie wolno\". I z tego co piszesz tu zaczyna się problem warczenia, podejrzewam, że pies takim zachowaniem próbuje walczyć o swoją pozycję w \"stadzie\". Jest jeszcze bardzo młody i na pewno da się ułożyć. Zaobserwuj go też jak się zachowuje podczas jedzenia. Jeżeli je, to zabierz mu miskę i jeżeli będzie warczeć, to znowu musisz mu pokazać, że nie może tego robić. Tak samo zwróć później uwagę, jak będzie chodzić na smyczy, żeby z domu, klatki, nie wychodził przed Tobą, a szedł koło nogi. Jest to dosyć ważne, bo pies wychodząc jako pierwszy, czuje się jako \"pan\". Tak napisałam w skrócie, ale mam nadzieję, że zrozumiałaś :)

A i jeszcze jedno, karcenia biciem zdecydowanie nie polecam, jeżeli coś jest nie tak przewracaj psa na plecy i przytrzymaj chwilę. To ważne, bo u psów oznacza to poddanie się.

Gość to raczej to
polecam jeszcze ksiazeczke dla lepszego porozumiewania sie z psem Fisher. Okiem psa :)

Dzięki za rady! :) Z tym wychodzeniem.. to faktycznie pierwszy wyłazi, nie myślałam, że to może mieć jakieś znaczenie..z tym jedzeniem to wypróbujemy :) chociAż nie wiem czy zdążymy, bo pochłania wszystko w niesamowitym tępie:P karcimy go gazetą, czasem jak nie ma w pobliżu gazety to klapsa dostaje ręką, no ale jak się go karci w jakikolwiek sposób to zaczyna warczeć i szczekać :;/ rozrabiaka mały :P zabawek ma dość sporo no i przynosi sobie dodatkowe z ogródka :P drewienka, patyki.. w domu jest już wszystko :P troche nie umiemy się na niego obrażać, a to może mieć chyba znaczenie?

skorzystam napewno z tego przewracania na plecy!! :) choć on i z tej pozycji tymi swoimi ząbkami charata :P

powinnaś się na niego czasem obrazić :) bo jeżeli go karcisz, musisz być konsekwentna i dać mu szansę na to, żeby on zrozumiał, że zrobiłl coś źle.

Gość kkkjjj
Był zbyt mały w momencie oddzielenia od matki . Takim idealnym okresem jest 7 tyg . Suka w tym czasie uczy szczenieta prawidłowych zachowań i ... karci . Tutaj nie zdazyła , więc mały nie ma pojecia ,że pewne zachowania są "niewłaściwe " . Duzo cierpliwosci Ci zyczę i nie bicie , a konsekwencje i nagrody za dobre zachowanie polecam .

Gość kkkjjj
cynick - to nie była hodowla a rozmnazalnia , żadna szanujaca sie hodowla nie wyda szczeniaka w wieku 4 tyg.

Gość kkkjjj
Ja z tego tematu juz znikam , jeszcze tylko dodam do tego co juz powiedziałam . Polecam autorko , choć to duuuzo za późno , przynajmniej o te kilka tygodni od których posiadasz psa - zaopatrz się w fachową lekturę . Nazbieraj troche wiedzy z zakresu wychowania i fizjologii . Nie masz ani jednej ani drugiej , apowinnas ja mieć zanim zdecydujesz się na psa. Nie mówie tego z przekasem , ale labrador to duzy pies , jesli teraz do wychowania nie podejdziesz z głową , to za chwile bedzie za póxno , a kims kto najbardziej ucierpi bedzie pies . ps - to gryzienie w wieku 2 m-cy nie ma nic wspólnego z wymianą uzębienia - pies wymienia zęby ok. 4-go m-ca zycia

Przykro mi że taki nerwus jak Ty zajmuje się zwierzętami.. a wydaje mi się że się zajmujesz, skoro tyle masz do powiedzenia. Głupia nie jestem. Może geniusz te ż ze mnie żaden, ale nikogo nie obrażam, a zwierzęciu bym krzywdy nigdy nie zrobiła. Z odpowiedzialności teżsobie zdaję sprawę, pies u nas nie cierpi, bardzo mu dobrze.. agresję dałam pprzed pytajnikiem, bo nie wiem czy podczas zabawy to to można nazwać agresją.. może faktycznie uczy sietak jak z rodzeństwem, że może ból sprawić. I dzięki za obrażanie mnie... powód sobie znalazłeś śmieszny.. obrażasz kogoś za to że chce jakiś porad w związku z niepohamowaną zabawą psiaka. A że sie bierze psa po 6 tygodniach, to aż sprawdzę w książeczce, bo może się przeliczyłam teraz z tygodniami.. bo skoro by hodowca nie dał to pewnie nie dał i mogłam się rąbnąć o 2 tygodnie.. no cóż jak już napisałeś, moja głupota i idiotyzm.. gratulacje Człowieku.

Gość kkkjjj
minty - miałam odpuscić , ale bez wzgledu na sposób wypowiedzi cynicka , on ma wiedzę w tym temacie , niejednokrotnie moze pod innym nickiem sie z nim spotkałam w podobnych tematach , przemysl i wyciagnij wnioski . Pozdrawiam

Ok przemyślę. Macie rację wyrzucę psa i sobie sprawię nowego ;) Stanowczo za młodego kupiliśmy ;] kupię sobie teraz 6 tygodniowego :) Naprawdę, za mądrzy to Wy nie jesteście.. Mam nadzieje, że wasze zwierzęta to mają z Wami lepiej... cudowni ludzie.. i powiem Wam jedno, ktoś kto kocha zwierzęta nie jest taki jak Cynick. Pa.

Gość kkkjjj
Mylisz się :) Pozdrawiam

nie będę sie tutaj wypowiadać, bo już kilka razy to robiłam w identycznych tematach, zapraszam na moje gg

Jako zwolenniczka psów i ogólnie zwierząt powinnaś się modlić żebym się nie myliła...bo inaczej strasznie cierpią dwa psy, kot, żółw, koszatniczka i rybki.. ale to tylko takie moje skromne zdanie.

O widze, że masz wiecej \"zabaweczek\". W przeciwienstwie do ciebie, nie prtenduje do miana kogos, kto \"kocha\" zwierzeta. Nie mam natomiast zamiaru tolerowac znęcania sie nad nimi, a jak sie okazuje, dla ciebie cos co zyje, to zabawka. Wydaje cie sie, że im wiecej masz zwierzat, tym je lepiej znasz. Otoz nie. Wszyscy moga przeczytac jaki jest twoj poziom wiedzy nt. psow. I wszystko byloby cacy, gdyby nie to, ze TWOJA GLUPOTA skonczy sie zle dla psa, a nie dla ciebie. Pomiotasz się tu, popyskujesz na mnie, a pies trafi do schroniska i zapewne do uspienia, \"bo jest agresywny\". I to tylko dlatego, ze \"hodowca oddał psa 4 tygodniowego\". Tylko, ze ty tego psa wzięłaś. Pomysl troche, bo to nie jest zabawa!!!

Cynick, naprawdę przestań mnie obrażać.. Twoja podłość nie zna granic.. znęca się nad zwierzętami to jeśli już to ktoś inny. A jak chcesz wiedzieć to ja sobie tych zabaweczek nie sprawiłam sama.. Chociażby koszatniczke z ulicy wzięłam, bo wystraszyłam się, że leci i auto przejedzie.. a nawet nie wiedziałam co to jest. O tym jak traktować zwierzątko czytam sporo i właśnie między innymi na necie.. czy od weterynarza. Moze i jestem śmieszna z tym, ale nie obrażam nikogo, że się znęca nad zwierzętami.. nie znasz mnie i nie wiesz, a po jednym topiku tak bardzo mnie obrażasz. Zwierzęta kocham, a to że tutaj chcę zasięgnąć jakiejś dodatkowej wiedzy to nie jest la nikogo obrazą. Żegnam Was.. wszystkim bardziej życzliwym dziękuję za porady.

w jednym cynik ma rację może ja przedstwię to mniej agresywnie :) kupując psa należy trochę popytać , poczytać i mieć podstwową wiedzę żaden hodowca nie oddaje psa w wieku 4 tygodni nie pozwalają na to nawet przepisy hodowlane i prawda jest taka , że szczeniak utracił coś barzo ważnego w socjalizacji\' a zaburzona socjalizacja to duży problem we współżyciu z psem skoro jednak pies był zabrany w takim wieku to wygląda na to , że jest oczywiście bez rodowodu i od kogoś kto chciał tylko zarobić i ma w nosie psy w sumie to nawet nie masz pewnie 100% pewnici czy to jest labek ....bo prawopodobnie jedyne co masz to zapewnienie sprzedającego , który aby sprzedać zwierzaka posunął się do odebrania go od matki w wieku niedozwolonym .....to chyba niezbyt godny zaufania człowiek zaoszczędziłaś kilka złotych na \"rasowym \"psie , wię nie dziw się , że pies którego masz to \"prawie jak labrador \" jeżeli sama nie radzisz sobie z jego wychowaniem poszukaj lepiej dobrego behawiorysty , który wytłumaczy Ci zachowania psów

Dzięki.. Piesek jest bez rodowodu.. Niechcący tu przekłamałam , bo faktycznie piesek miał 6 tygodni, także hodowcy nie zarzucajcie nic złego.. w wychowaniu pieska większych trudności raczej nie mamy.. głównym jego opiekunem jest mój Brat, bo to dla niego przede wszystkim był piesek przeznaczony. A zdecydowaliśmy się na labradorka, bo wyczytaliśmy i slyszeliśmy, że te psy idealnie nadają się dla ludzi chorych. Chodzi tylko o to gryzienie, ale pewnie to wynik tego, że jeszcze po prostu nie odczuwa, że to co robi, czasem zaboli i tyle. Ja nie przeczę, że cynick mógł się wypowiedzieć, jednakże atak na kogoś, oskarżanie o znęcanie się nad zwierzętami i nazyawnie idiotką i głupią wydaje mi się bardzo nie na miejscu.. to chyba jest wynik braku jakiejś równowagi psychcznej conajmniej. Wydaje mi się, że zwykłe karcenie psiaka wystarczy, zresztą tak jak wypisywali tu inni.. czy właśnie to przewracanie na plecy.. Pewnie teraz jeszcze odezwą się głosy że i tak jestem idiotką, bo się pomyliłam w tym ile miał piesek tygodni.. ale mnie nie było, jak rodzice z Bratem go przywieźli.. A tak przy okazji.. wydaje mi się, że agresja na tym forum i naskakiwanie na ludzi, jak się dokładnie nie zna sytuacji jest ogromnie chamskie. Ci którzy przyszli tu się wyżyć niech lepiej nie piszą.. a jak mają jakąś wiedzę to niech doradzą, a nie obrażają. Jeszcze raz dziękuję za pierwsze rady.. na pewno w jakimś stopniu skorzystam :)

ja też mam laba, który zachowywał sie podobnie jak był mały (do tej pory mam ślady po zębach na ręku), najgorzej było do momentu jak miał jeszcze mleczki. Teraz czasmi mu się zadrzy capnąć mnie za rękę, ale jedy nie przez nieuwagę. Jeśli chodzi o przewracanie psa do góry to racze jest to niewykonalne. Leoiej jest złaaż go za kark ablo obroze i przytrzywać go w pozycji leżacej dopoki sie nie uspokoi. Wejdz na strone labradory.info tam jet forum, z ktorego mozna dowiedziec sie wiele cennych informacji.

jeżeli chcesz psa skarcić to zrób to tak jak robiłaby jego mama a mam nie trzaśnie go gazetą ;) z tym przewracaniem na plecy bądź ostrożna , bo jeżeli pies jest domonantem to może mieć odwrotny skutek lepiej zlapać go za kark jeżeli gryzie rękę zapiszcz , żeby zrozumieł , że to już boli i wsadzaj mu zamist ręki zabawkę niech się zainteresuje gryzieniem zabawek zamiast gazety czy klapsa pacnij go lekko w mordkę - to lwi sposób:) lwica jak jej mały za bardzo dokucza , pacnie go łapą w nos i u psów to dziala tak samo musisz postępować delikatnie , ale stanowczo za każdy razem gdy pies robi coś nie tak wyrażaj to głośnym FU ! i kończ zabawę nauczy się kojarzyć FU! z czymś zabronionym , a jak bawi się ładnie to go pochwal ton głosu i Twoje emocje są dla niego najlepszym wskaźnikiem

To chyba za ten kark będziemy go jak coś łapali.. No i z kończeniem zabawy musimy być bardziej stanowczy! Choć to strasznie trudne, jak obrażamy się na niego i on z zabawką odchodzi i potem tak zerka na nas, czy już byśmy się z nim znowu nie pobawili :) \"Olewanie\" za bardzo też na niego nie działa, bo jak odwracamy się, to wskakuje zaraz na nas :) i tak znowu nieporadnie patrzy, że zabawa znowu się zaczyna.. no ale zdaję sobie sprawę, że konsekwencja tu się liczy. No nic będziemy tak go uspokajać :) Dzięki Arrakis

minty --> jeśli jesteś zainteresowana moge przesłać Ci na maila w/w książke \"Okiem psa\" naprawde ciekawa lekturka I nie przejmuj się głupimi docinkami, na tym forum to normalne :P

Gość to raczej to
moon, a obserwowalas jak zachowuje sie mlody psiak gdy zbliza sie do niego dorosly pies?.. pac na plecki - i to jest najwlasciwsze zachowanie, swiadczace o poddanstwie psiak pokazuje, ze nie ma zlych zamiarow i przyznaje 'wyzszosc' doroslego psa, czyli uznaje jego wyzsza pozycje w psiej hierarchii TYM BARDZIEJ takie zachowanie trzeba egzekwowac, jesli pies przejawia cechy dominanta pozniej... moze byc zbyt pozno ale to jest tylko moje zdanie po odchowaniu 2 psow a na ignorowanie jest chyba za wczesnie, psiak moze czuc sie zwyczajnie osamotniony, ale nie kojarzyc sobie tego z czynem, ktory popelnil 2-miesieczne szczenie dopiero lapie poczatki zachowywania sie w stadzie, na niuanse przyjdzie jeszcze czas :)