Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

minty

agresja labradorka?

Polecane posty

mikifiki byłabym wdzięczna za książkę!! Jeśli możesz to przyślij mi na adres minty@buziaczek.pl Pozdrawiam mocno! :)

Gość lenkaaaa
tak w ogóle to te 6 tyg, to tez za mało, jak pies jest w dobrych warunkach i hodowca zapewnia mu socjalizację z człowiekiem, to najlepiej zabrac go pomiedzy 8-10 tyg., tak to podaja specjalisci. pies uczy si ew tym czasie wiele od matki i od rodzeństwa. ale jak hodowla kiepska i psy nie maja kontaktu z człowiekiem , poza tym , ze podaje michę, to 7 tydzien jest dobrym momentem do zabrania. Oczywiscie nasuwa sie tu całkiem uzasadniony wniosek, ze z kiepskiej hodowli lepiej nie zabierac wcale. Co do karania ręką przez uderzenie, tez bym miała duże wątpliwości, nasza ręka powinna kojarzyc sie psu wyłącznie pozytywnie, wtedy nie będzie przypadku, ze ktos wyciągnie do pogłaskania , a pies go capnie. Teraz jest jak jest i powinnas tylko pracowac nad hierarchia w stadzie, czyli pies jest za człowiekioem. Najpierw Wy wchodzicie, najpierw Wy spozywacie posiłek, Wy inicjujecie zabawę, i Wy decydujecie o zakończeniu jej. Wazna jest konsekwencja, jak czegos nie wolno to ZAWSZE nie wolno, i nie tłumacz dlaczego nie, tylko spokojniym głosem powiedz NIE lub FUJ, i koniec. I duzo pozytywnych bodzców jak najmniej kary. Jak za mocno ugryzie w zabawie powiedz NIE i zakończ zabawę, to powinno wystarczyc, jak kilkakrotnie straci mozliwosc pobawienia się z Wami. Jak warknie tez powiedz Nie, i mozna połozyc dłon na jego głowie i przytrzymac ,w ten sposob go dominujesz, jak będzie sie buntował i bardziej powarkiwał to znaczy, ze trafi sie dominat i trzeba mu poswiecic więcej czasu, ale to jest do załatwienia.

Gość lenkaaaa
Miki fiki, a nie masz tej ksiązki " Zapomniany język psów, tez warta polecenia, a nie mogę jej nigdzie dostać.

Dzięki mikifiki, zaraz sprawdzę pocztę :) do to raczej to.. właśnie ostatnio się zdziwiliśmy bo szczeniak podbiegł do płotku i obszczekał naszego drugiego psa (wyżła.. staruszek, choć duży) Szybko go Brat zabrał, bo w ogóle teraz pilnujemy żeby się nie zbliżał do innych psów i na dwór też mało puszczamy, bo niedawno kolejne szczepienie miał.. no ale zdziwiliśmy się że taki bąk a już obszczekał dużego psa.. A znowu taki mały bąk też nie jest.. rośnie jak na drożdżach i silny bardzo.. łapy ma tak solidne, że ach! ;P Lenkaa, również dzięki za rady! :-) Właśnie staramy się mu mówić zawzse nie wolno jak coś nie tak jest. Chwalić też chwalimy dużo :) Zwłaszcza jak aportuje :) chociaż to też nie ejst tak do końca, bo rzucamy i przynosi, podaje do ręki, ale skubaniec nie puszcza tylk ociągnie.. jak znowu puścimy to on znowu podchodzi wsadza do ręki nam jedną częśc zabawki i znowu ciągnie :) No czy tak czy siak niesamowicie kochany i śmieszny z niego psiak :)

Gość lenkaaaa
I widzisz jak juz sie znim z tą zabawką mocujesz to nie możesz mu oddać, albo nie zabieraj. ale jak juz zaczniesz sie siłowac to musisz wygrać, on nie może miec przekonania, ze jest silniejszy, i że to on decyduje o zabawce.

Gość to raczej to
och, to czepialski wam sie trafil :) ale to jeszcze nic przesadzonego, on tylko przeprowadza taka 'probe sil' i trzeba bedzie wiecej cierpliwosci by go odpowiednio ulozyc a z aportowaniem czy zabawa w przeciaganie to jest tak, ze nie mozesz ustapic, to TY masz miec ten patyk czy zabawke :D nie bede juz opisywac, pieknie to w 'Okiem psa' jest ujete powodzenia w tresurze i pamietaj jedno: pies nie mysli po-naszemu :D🖐️

Gość lenkaaaa
I jak juz będzie po szczepieniach, absolutnie oswajaj z innymi psami, teraz są nawet takie psie przedszkola, które mają za zadanie socjalizowac z innymi psami. Chodzi o to, aby w przyszłości nie obszekiwał i atakował innych psów. I psy takm sa różne małe , duże , gładkie kudłate...... . Normalny , dobrze ułożony pies powinien miec pozytywny stosunek do innych psów.

Lenkaa i to raczej to, to dobrze, że mi napisaliście, bo ja czasem mu ustępowałam w zabawie i mu puszczałam.. udawałam, że mu się udało :P to teraz widzę że głupio robiłam.. Hmm.. od tej pory będzie czas to naprawić!! Jak tylko dostanę tą książkę \"okem psa\" to poczytam dokładnie.. narazie jeszcze nie ma jej na mailu, ale pewnie niedługo dojdzie :) Miło że mi doradziliście! Ściskam!!

lenkaaaa -> ściągnełaś tą książke o którą pytałaś poprzez osiołka gdzie podała \"to raczej to\" ? Bo ja nie korzystam z tego programu ale jak byś chciała to znalazłam na necie i moge podesłać Jan Fannell - Zapomniany język psów (to ta???) minty -> jak by długo nie dochodziło moge wysłać jeszcze raz np na tego maila co masz pod nickiem

Gość lenkaaaa
Tez sie trzymaj cieplutko, napewno dasz rade to młody pies nawet jak trafiłby si e dominant nie powinno byc problemu z ustawieniem. moj pies był ponad 2 lata w scronisku, to dopiero było wyzwanie, i tez daliśmy radę.

mikifiki.. nie dostałam jeszcze :( To byłabym Ci ardzo wdzięczna jakbyś mi jeszcze wysłała na ten drugi adres! i wtedy jużcierpliwie będę czekała!! Oczywiście jak będziesz miała chwilunię!

minty -> wysłałam jeszcze raz na oba, na pewno któryś dojdzie tyle że pewnie za jakiś czas

JEST!! To biorę się do lektury! :) Dziękuję jeszcze raz!!

Gość tanasza
Witajcie :) Czy też mogę prosić o tę ksiązkę \"Okiem psa\" ? Od tygodnia jestem wlaścicielką Mastifa Neapolitanskiego i to moj pierwszy pies. Pomocy! ;)

mikifiki, też mogłabym Ci prosić o tą książkę? madzia.el@poczta.onet.pl :)

Gość lenkaaaa
Tak mikifiki to ta ksiązka, nie zauważyłam wcześniej wpisu, dzieki. A " okiem psa", tez czytałam, równiez uwazam, ze warto przeczytac.

lenkaaa -> to chcesz tą książke? czy juz ją ściągnełaś?