Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytankomałe

solarium

Polecane posty

Gość pytankomałe

Pewnie większość z was uzna to za głupie pytanie, ale czy stanowczo nie powinno się opalać w solarium na początku ciąży? Jak to jest, czy takie 5 min. może zaszkodzić dziecku?

Gość sratatata
w ciazy nie mozna sie opalac, mozesz zaszkodzic dziecku

Gość z tego
co wiem możliwe jest odklejenie łożyska podczas kąpieli słonecznej. Bardzo możliwe, że również dotyczy to solarium. A jak wiemy w początkowej fazie ciąży odklejenie łożyska grozi poronieniem.

Hmmm.........Powiem Ci tak,mój lekarz powiedział,że 5 minut nie zaszkodzi ale ja i tak bardzo się bałam i powiedziałam sobie,że nie pójdę na solarium i już.Moja koleżanka całą ciąże chodziła i nic się nie stało.Może inne dziewczęta cos Ci podpowiedzą,ja w każdym razie się bałam.

Gość pytankomałe
Ja pytałam lekarza i powiedział, że 5 min nie zaszkodzi, bo przecież normalnie ludzie się opalają. Latem widziałam wiele kobiet w ciąży opalających się na plaży, z odkrytymi brzuszkami. Ale dziękuję za rady i uwagi... chyba jednak nie skorzystam. Może posmaruję się samoopalaczem - szykuje mi się poważna imprezka i chciałam ładnie wyglądać, a jestem blada jak córka młynarza ;)

Gość z tego
Jak widać co lekarz to opinia. Mnie w ciąży nie wolno było wystawiać brzuszka na słońce właśnie z powodu łożyska. Moją kolerzankę nawet lekarz skrzyczał, że ryzykuje życie dziecka jak zobaczył przy badaniu opalony brzuch. Ale tu chodzi o promienie rzucane bezpośrednio na brzuszek.

Gość z tego
koleżankę oczywiście.

Gość niedługo urodzę
mnie lekarka powiedziała, że solarium zdecydowanie NIE! ale krótkie opalanie na słoneczku z przerwami z zakrytym brzuszkiem nie zaszkodzi. jestem w 37 t.c. i jest wszystko cacy. w lipcu podczas tej pięknej pogody opalałam się na działce (oczywiście zasłonięty brzuszek) ale nie więcej niż jakieś 1,5 godzinki dziennie i to jeszcze z przerwami czyli z 15 min słoneczko 10 min cień. opaliłam się pięknie i dzidziuś jest zdrowiutki. jeśli szykuje ci się poważna imprezka to może małe opalanko na balkonie jest teraz piekna pogoda a i promieniowanie we wrześniu nie jest juz takie ostre albo dobry samoopalacz> pozdrawiam

Ja przed zajściem w ciążę regularnie korzystałam z solarium ale odkąd dowiedziałam się że zostanę mamusią całkowicie zrezygnowałam z opalania się w ten sposób... może i solarium dzidziusiowi nie zaszkodzi ale wolałam nie ryzykować ... Chyba bym sobie nie wybaczyła gdyby coś się stało Maleństwu przez moje widzimisie :(

Gość Silvana
Sa tez solaria na sama twarz i dekold. Na pewno mozna w staniku sie czasem troszke poopalac chowaj brzuszek, aby promienie nie padaly w ogole.

Gość stella 2006
to może solarium natryskowe? ponoć jest bezpieczne dla kobiet w ciąży i karmiących matek.