Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rechotek

fobia?

Polecane posty

Gość rechotek

Witam Może ktoś też tak ma: od pewnego czasu (mam 30 lat) czuję dyskomfort psychiczny na ulicy idąc ulicą, gdy ktoś na mnie patrzy - w każdym widzę potencjalnego napastnika - w grupce łebków stojących na ulicy, w kilku hihiczących panienkach, bądź grupce gimnzajalistów - nie boję się przemocy fizycznej - boję się zaczepek słownych, że nie będę wiedział jak zareagować do tego dochodzi obawa, że postronni ludzie będą na mnie patrzyć jak na jakiegoś lelaka - nie bałbym się gdyby mnie ktoś (facet) atakował fizycznie, bo wtedy bym sobie poradził - czy ktoś też tak miał? jak sobie z tym poradził sam przed sobą wiem że to chore i nieuzasadnione ale nie mogę tego przezwyciężyć

Gość marmolada7
może za dużo czasu spędzasz przed komputerem,albo cos sobie wmiawiasz???? w kazdym razie nie bagatelizuj tego.Znam gościa u którego też się to tak zaczęło.Manie przesladowcze,ciągle przed kims uciekał,kogoś się bał.Trafił do szpitala.Kuracja lekowa.Wychudł,zbladł...wrak człowieka...Ma jakiś rodzaj rozdwojenia jaźni..... Nie funkcjonuje juz normalnie :(

Gość rechotek
przy komputerze spędzam zaledwie kilka godzin dziennie (5-6)

Gość CoZaDzień
Też od jakiegos czasu mam taka "fobię" .... ja znowu widzę w każdym człowieku osobę, która mnie chce skrytykować.Mam wrażenie ,ze jak sie ktoś patrzy na mnie to mysli sobie "jaka ona dziwna" i tysiace takich różnych mysli.

Gość CoZaDzień
Też od jakiegos czasu mam taka "fobię" .... ja znowu widzę w każdym człowieku osobę, która mnie chce skrytykować.Mam wrażenie ,ze jak sie ktoś patrzy na mnie to mysli sobie "jaka ona dziwna" i tysiace takich różnych mysli.

Gość rechotek
no właśnie o coś takiego chodzi - że wszyscy chcą mnie ośmieszyć w oczach świata

Gość dziadzia
tez to mm i nie tylko te fobie. Np ja zamartwiam sie o przyszłośc, mam pesymistyczne mysli, nerwowe, spęta ciagle jestem, smutna, wszystko mnie kurza i ludzie tez.

Gość CoZaDzień
Mało pewności siebie... nie akceptujemy siebie? Myślę,że to też może wynikac z przeszłości np. krytykowani przez najbliższych. Wzgędem siebie jestesmy wymagający ?Ja właśnie dzisiaj chciałam sie na ten temat wygadać.

Gość CoZaDzień
Ja też jestem spięta i nerwowa. Wiele rzeczy mnie wkurza. A jeszcze najlepsze jest to ,że mam zawód artystyczny i jestem czesto na scenie i oglada mnie wiele osób i własnie krytyka ... znów. Czasem mam takie dni ,że najlepiej sie schować a niekeidy jestem pewna siebie itd. dziwactwo!!!! chce sie od tego uwolnic bardzo

Gość polaaaaaa
Witam,mam podobnie jak wy boje sie ludzi, nie lubie tlumow.Gdy ide przez miasto wydaje mi sie, ze ludzie sie na mnie"zle" patrza, chyba boje sie krytyki,przjemuje sie tym co ktos mowi:(

Gość onaaaaaaaa
często tak właśnie zaczyna sie schizofrenia .... zaciągnij porady lekarza

Gość dziadzia
ja nigdy nie patrze na ludzi a jak patrze to widze ze oni tez patrza i ze zaraz mi owiedzą"i co sie tak gapisz?", tylko więc zerkam i upewniam sie czy ktos patrzy, często nikt nie patrzy tylkozerka jak sie ubrałam, umalowałam...

Gość polaaaaaa
Wydaje mi sie, ze ludzie wrazliwi tacy sa,,bo nas bardziej boli czyjes zle slowo czy zle spojrzenie

Gość rechotek
co dziwne ja kiedys tak nie mialem - sam patrzylem ludziom prosto w oczy bez rzadnych obaw, a tu w ciągu 2ch lat wszystko siadło w głowie na schizofrenie jestem za stary

Gość polaaaaaa
Rechotek moze z wiekiem straciles pewnosc siebie tak jak ja..i chyba duzy wplyw maja na to rowniez kompleksy

Gość CoZaDzień
Nie wiem co z tym robić. Lekarz pewnie mi jeszcze większy galimatias zrobi w głowie Albo i nie?

Gość polaaaaaa
Moze mam glupie myslenie ale mysle, ze jezeli sami sobie nie pomozemy nikt tego nie zrobi...

Gość rechotek
polaaaaa - trzeba przyzwyczajać organizm do tego i często z domu wychodzić - chyba jedyne wyjście

Gość CoZaDzień
Tez tak sądze.Trzeba wychodzić z domu :) to ja idę ...pozdrawiam

Gość polaaaaaa
Hmm czasami sama sobei sie dziwie czemu tak mam, czego ja sie boje ale to jest silniejsze.Czasem mysle nawet jak mam isc bo boje sie, ze pomyla mi sie kroki

Gość aboabo
to mogą być początki fobii społecznej ale w schizofrenię nie ma potrzeby wkręcać chłopaka. 1. naucz się relaksować 2. jeśli chcesz zapisz sie na jakiś sport walki, to Ci doda pewności siebie 3. i najważniejsze -SAMOAKCETPACJA. pamiętaj, to co kto sobie myśli na Twój temat TO JEGO PROBLEM. nie dasz rady wszystkiego kontrolować, odpuść. jeżeli to fobia społ. to prawdopodobnie bardziej niż innym zależy Ci aby dobrze wypadać przed innymi, musisz dobrze wypaść żeby siebie zaakceptować, a to nie jest tak. Z jednej strony ogromna presja bycia podziwianym a z drugiej kompletna nieakceptacja siebie, z tej mieszanki nigdy nie wyjdzie nic dobrego. Nigdy nie zadowolisz wszystkich. Zresztą mało kogo to obchodzi, to ty poprostu szukasz potwierdzenia swoich złych przeczuć w oczach innych i.. je znajdujesz. Zajmij się sobą, swoimi potrzebami, nastrojem, są tak samo ważne jak innych.

Gość rechotek
polaaaa mam tak samo - wiem że to głupie ale jest silniejsze ode mnie aboabo - dzięki za odpowiedzi - co do pkt 3 to zdaje sobie sprawe z tego co piszesz, że nikogo nie obchodzi co robię ale to jest silniejsze ode mnie

Gość polaaaaaa
po prostu chcemy byc akceptowani a starch odtracenia jest ogromny

Gość aboabo
nie tędy droga, najważniejsza jest akceptacja siebie. Wiecie kiedy to wyłazi? właśnie w takich sytuacjach, gdy ktoś narusza wasze "granice" - pozwala sobie na więcej wobec was niż wobec innych, czy na więcej niż gdyby pozwolił innym wobec siebie, nie umiecie się rozsądnie bronić ponieważ uważacie że zdanie innych jest WAŻNIEJSZE od waszego. Musicie nauczyć się samoakceptacji po to żeby uszanować swoje potrzeby. Dopóki się tego nie nauczycie, dopóki opinia innych (OBCYCH?!) ludzi będzie dla was ważniejsza niż wasza własna, dopóty będziecie tkwić w tym czym jesteście. Ale to długi temat.

Gość rechotek
aboabo - to trudne, nawet bardzo

Gość aboabo
Próżną jest ambicja by upodobnić się do wszystkich, albowiem na wszystkich składa się każdy, a każdy nie przypomina nikogo Andre Gide ładnie, nie? właśnie znalazłam:) pozdrawiam

Gość ka_ka_kanapka_z_szynką
A palilsz/paliles marihuane? Z ciekawosci.Takie leki sa po trawie czesto. Ja tam "wale" wszystkich pokolei jak ktos sie na mnie patrzy to ja tez sie zaczynam:D :D :D Do normalnych ludzi sie usmiecham. Fobie chodza po ludziach .Podstawa jest znalezienie przyczyny - polowa sukcesu. Pamietaj,ze nasze najwieksze lęki sie urzeczywistniaja jak sie o nich czesto mysli. To jest jak z afirmacja.Boisz sie, myslisz o tym - > a ta mysl przemienia sie w czyn.Wkoncu ktos cie zaatakuje. Moze lepiej zmienic swoje myslenie na pozytywne?? aboabo: nice.

Gość ka_ka_kanapka_z_serem
nikt nie mowil ze bedzie latwo :0 !

Gość rechotek
nigdy w życiu nie paliłem marichuany, w ogóle żyję bez używek