Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona co niemiara

Alzheimer czy choroba psychiczna?

Polecane posty

caly problem tyczy sie ojca mojej kuzynki...Wuj ma 70 lat i wczesniej leczyl sie na serce...byl zdrowy jak kon poza tym..zadnych zanikow pamieci itd..Az do wczoraj...sluchal se z rodziną radia, nagle sie wstrzsnal i powiedzial : co to za halas zlodzieje przyszli..nie dal se wytlumaczyc,ze to radio...potem zaczal wydzwaniac po rodzinie bez powodu przez calą noc:O a dzis kuzynka powiedziala mi,ze rano w pizamie wybiegl i ciagle powtarzal,ze musi isc na dwor itd....... Czy to alzheimer moze sie tak gwaltownie rozwinac czy to inna choroba psychiczna? :O

Gość To nie to....
To nie choroba Altzhaimera. Na tę są zupełnie inne objawy. Chory jest raczej spokojny i bezradny.We wszystkim trzeba mu pomagać, nie poznaje rodziny i znajomych. Przypuszczam,że w tej chorobie chory nie wiedziałby zupełnie do czego służy telefon. No i przede wszystkim ta choroba rozwija się powoli, a nie tak gwałtownie jak u wspomnianego przez Ciebie człowieka.

czyli co to moze byc? schizofrenia....bo dziwi mnie to zawsze byl spokojny,zachowywal sie normalnie...a teraz jak "czubek" za przeproszeniem :O

Gość Malutka2121
A bierze jakieś leki? Dziadek kolegi brał jakieś dziwne leki na swoją chorobę, które jak się okazały były psychotropami, czy też miały takie działanie w połączeniu z innym przyjmowanym lekiem... W każdym razie jemu też "odbiło" i dopiero po ich odstawieniu wszystko wróciło do normy. A może miażdżyca?

Gość większość
zachorowan na choroby psychiczne występuje w stosunkowo młodym wieku. poza tym-może to nie był pierwszy objaw, tylko poprzednie były delikatne i nikt nie zwrócił na nie specjalnej uwagi? obawiam się, że tylko lekarz i to niekoniecznie na pierwszej wizycie postawi diagnozę.

no tego to nie wiem........dzis mial do lekarza jechac...no ale w kazdym razie dziwne....

Gość midka
mam podobny problem w domu, mieszka z nami babia ktora od kilku miesiecy ma dziwne zachowania takze. ciagle uwaza ze do jedzenia jej dosypalismy trutki i nic nie je, mysli ze gaz jakis jest w powietrzu, oskarza czlonkow rodziny o dziwne rzeczy ,nawet mojego chlopaka z ktorym gadala z 2 razy ale zapamietal sie. po nocach chodzi do drzwi i je otwiera, normalnie nie do wytrzymania jest to zachowanie, my chodzimy nie wyspani bo babcia jak turystka chodzi po domu. lekarz stwierdzil ze to wlasnie stadium alzheimera

Gość wwwwwwwwwwwwwwwwww
nieprawda, ze przy alzheimerze człowiek jest spokojny i bezradny. Często włąsnie krzyczy, szaleje, zarzuca swoim najblizszym rozne dziwne rzeczy...wesoło nie jest:O

Gość to prawda
człowiek z ta choroba nie jest wcale spokojny, wprost przeciwnie ma częste ataki złości, ja podejzewam, że to faktycznie alzheimer i ze to nie był pierwszy objaw, że na pewno były inne drobiazgi, typu zapominanie wielu zeczy itd. Zreszta cgoroba psychiczna z kolei też bardzo długo postępuje, nie mozna na nią zapaść z dnia na dzień ot tak sobie, jest to albo długotrwały proces, nawarstwiajacych się problemów, lub proces bardzo szybki pod wpływem bardzo silnego szoku, np smierci bardzo bliskiej osoby lub pod wpływem wypadku

Gość pure.
moja swietej pamieci Babcia chora na Alzheimera, miala czasem fazy ze budzila sie w nocy i na halasy dochodzace zza okna reagowala: wojna, ida, Waldek chowaj sie. chodz. tu bedziesz bezpieczny. i to byly krzyki!! agresywnosc??? jednej opiekunce skrecila reke. :(.

Gość niektore leki silnie dzialaja
np na alergie laczone z innymi. Zwlaszcza w starszym wieku.Czy wuj nie btral czegos nowego?

Gość anarka
moj dziadek mial Alzheimera zaczelo sie od tego ze zapominal gdzie jest wychodizl z domu na dwor i twierdzil ze musi isc do siebie ( do domu) czasami naprawde dziwnie sie zachowywał jakby tarcil pamiec

Gość anarka
ta choroba jest starszna dla samego chorego i rodziny...

Gość nie alzheimer
to napewno nie alzheimer, ale moze udar mozgu - w miejscu niedokrwienia powstaje zmiana ktora widac na zdjeciu tomograficznym, dlatego trzeba zrobic tomografie jak najszybciej. takie niedokrwienie powoduje zaniki kory mozgowej i daje objawy podobne do alzheimera, otepienie naczyniopochodne

Gość asiul
Moja babcia ma wszystkie typowe objawy tej choroby.Zaczęło się dawno temu,kiedy wymieniała imiona wszystkich wnuczek zanim trafiła na to właściwe.Teraz jest na drugim etapie tej choroby.Niestety jeszcze nie potrafimy sobie z tym poradzić,ponieważ uświadomiliśmy sobie to niedawno.Wcześniej myśleliśmy,że ona robi te dziwne rzeczy na złość. Czytam teraz różne teksty i boję się co będzie za kilka miesięcy.

Gość niemartw sie
mysle ze to jednak moze byc Alzheimer :( dziadek mojego meza tak wlasnie sie zachowywal, wybiegal z domu, krzyczal w nocy ze zlodzieje/wojna itp. ta choroba nie u kazdego wyglada tak samo, czasami ludzie sa spokojni a czasami nie :( trzeba sie udac na szczegolowe badania i tyle...

Gość oxccv
warto po prostu zbadac sie u dobrego neurologa, z wawy moge polecic dr Piotra Szymanskiego..

Przecież choroba alzcheimera to też choroba psychiczna:P.Z tym że jeżlei to ona to zwykle nie objawia sie takim nagłym poczatkiem ale narastającymi problemami z pamiecią i myśleniem:P.

Gość 4Care
Dla osób opiekujących sie osobami chorymi na Alzheimera polecam odzież i bielizne 4Care. Polecana szczególnie dla osób z zaburzeniami snu oraz skłonnościami do częstego niepożądanego rozbierania. Odzież 4Care ułatwia lub ogranicza dostęp do pieluchy pacjenta. Ułatwia ubieranie pacjenta Zapraszam na strone www.4care.com.pl