Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karina_

tarczyca czy nie tarczyca?

Polecane posty

Gość Karina_

Witam:) chciałabym aby ktoś wyraził swoją opinię. Mam 22 lata. Badałam ostatnio poziom TSH, wyszedł na poziomie 4,9 przy normie(0,27-4,2). Czy to jest dobry wynik? Dodam, że nie mam typowych objawów niedoczynności, jest mi tylko często słabo, mam zawroty głowy(najczesciej przy gwałtownym wstawaniu), ogólnie niskie ciśnienie, ciągle zimnie i mokre ręce i nogi, nerwowość, kołatanie serca, bóle w klatce piersiowej(tylko rano przy oddychaniu). Lekarz stwierdzil, że moje TSH jestjeszcze w normie i że mam nerwicę, dlatego te objawy. Dodam, że nie mam klopotów z przemianą materii, jestem szczupłą osobą.Czy mogę wykluczyć chorobę tarczycy? Czy iść do innego lekarza, bo słyszałam już różne opinie na temat prawidłowego TSH. Bardzo dziękuje z góry za odpowiedź, pozdrawiam:)

Gość Karina_
czy nikt nie umie mi doradzić? :(

Gość dr Q
Dla pełniejszego obrazu powinno się chyba oznaczyć FT3 i FT4. Samo oznaczenie TSH nie daje 100% pewności, że funkcja tarczycy jest prawidłowa.

Gość tarczyca
tzn mozesz miec nadczynnosc tarczycy patzrac po wynikach, a jej rezultatem jest NADMIERNE CHUDNIECIE A NIE TYCIE ( tycie jest przy niedoczynnosci)