Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martyna grzes

badania plenatarne..

Polecane posty

Gość Iza..
Dziewczyny te wspisy do autorki topica sa naprawdę bardzo nie w porządku. To niskie to co wypisujecie powyżej, np ktos o nicku wqw.Moim zdaniem takie osoby same sobie wystawiają wizytówkę i to b.negatywną.Dajcie spokój

Wiem,że część badań jest inwazyjna pobiera się próbkę wód płodowych lub kosmówki. Ale część jak test potrójny to chyba test z krwi.

Gość niedługo urodzę
hej martyna pytasz o badania prenatalne zależy o co ci dokładnie chodzi. ale skoro jesteś zdrowa, w twojej czy partnera rodzinie nie było przypadków urodzeń dzieci chorych np. zespół Downa to wystarczy jak zrobisz sobie tzw. usg genetyczne lub prenatalne (różnie to się nazywa w przychodziach). ja mam 29 lat, jestem w 9 miesiącu, u mnie i męża było w rodzinach ok ale zdecydowaliśmy się zrobić takie badanie. było to prawie zwykłe usg z tym , że robione na lepszym sprzęcie. lekarka przeprowadziła z nami krótki wywiad i dalej badała mi brzuszek - przechodząc przez wszystkie najważniejsze narządy dzidzi czyli: mózg, nerki, serduszko, żołądek itd. poza tym sprawdzała tzw. markery czyli pewne części ciała dziecka czy są o odpowiednich wymiarach np. długość noska, długość kości udowej. jeśli te wymiary są odpowiednie to występuje małe prawdopodobieństwo, że dziecko urodzi się z jakąś wadą genetyczną np. ten zespól Dowana. ja mieszkam w łodzi i w moim mieście takie badanie kosztuje od 120 do 250 zł, zależy gdzie robisz i kto robi czli jeśli profesor drożej zaś jeśli lekarz n.med taniej. aha, mi powiedziano, że takie badanie robi się do około 21tc. i eszcze dodam, że jeśli nie ma przesłanek to gnekolodzy niechętnie dają skierowania na takie badania. lekarka, która robiła nam badanie powiedziała, że jest wiarygodne na około 90% czyli prawie pewne. pozdrawiam

Gość Iza..
* topicu:) Netar to moja antypatia wirtualna.I chbya 99% na tym forum....Ma podobny styl pisania jak "wqw"....

Gość dobre dobre

Gość martyna grzes
dziekuje --> niedlugo urodze, miarko Tobie tez dzieki boje sie, cala ciaza jest zagrozona.. jechlam na wszystkich mozliwych chyba lekach zeby zajsc a teraz panicznie sie boje:O a czy lekarz moze mi odmowic takiego badania? a jesli odmowi to czy prywatnie moge je zrobic.. bez proszenia sie kogokolwiek?

Gość Iza..
"niedługo urodzę" ma rację:)Ja także najpierw mialam USG trójwymiarowe, w Wawie kosztuje okolo 200zł. Po zmierzeniu główki malenstwa lekarz zalecic nam jeszcze dodatkowo zrobienie wlasnie tego testu Pappa.Jestesmy dosc mlodymi rodzicami, nie bylo w rodzinie chorob, a jednak takze wolalam zrobic te badania. Bedzie ok,nie martw się

Gość Iza..
Prywatnie na pewno nie!!zaleca sie zrobienie USG trojwymiarowego w okolo 20 ,21 tyg. Potem jakby co mozesz zrobic ten test Pappa.Jak chcesz masz numer telefonu do tej klinki 225662222.Polecam zapiac sie do jakiegos lekarza i najpierw porozmawiac o swoich obawach!!Net to ulomna forma kontkatow miedzyludzkich,tymbardziej w tak powaznej sprawie.My mozemy tylko dac Ci namiar,ale rzetelnych informacji dowiesz sie od lekarza.Glowa do gory

Gość a czy ty byłas
Dlaczego uważasz że ktoś tu rzuca się na ciebie jak stado suk? Dlatego ze poprawiamy twoje "plenatarne" na prenatalne? I że z takimi pytaniami wysyłamy do ginekologa, czyli do SPECJALISTY ? Puknij się w czoło dziewczyno. Dlaczego nie możesz mi odpowiedzieć? Czemu mnie ignorujesz?

Gość Iza..
To może ja odpowiem! Dlatego,że w tym topicu nie chodzi o kłócenie się ale poważny problem!Jak masz ochotę sie z kims szarpac to prosze sobie odnaleźc w wyszukiwarce temat"tu mozemy sie wyżywac i wyzywać" i tam uskuteczniaj swoje prowokacje. Az cycki opadają...:(

Gość martyna grzes
izo dziekuje za namiar.. i w ogole za serdecznosc:)

Gość Iza..
Cieszę się ,że choc minimalnie Ci pomogłam:)A co do obaw to ja tez sie b.boje ze cos moze byc nie tak,ale odganiam od siebie te pesymistyczne mysli.Musi byc ok i nie ma innej opcji:)

Gość jajajajajajajajajaj.........
Na inwazyjne badania nikt cię nie wyśle, ale usg zw. także przepływowym powinnaś bez problemu dostać skierowanie. W rodzinie mojego męża było kilka wad serca, nerek i ok. 24 (można ok20) takie badanie zrobiłam, powiedz swojemu ginekologowi że się boisz i już, jak normalni to zleci ci dodatkowe badania, a jak nie to najlepeij zmienic gina. I pamiętaj że ze zwykłego badania moczu i morfologi jakby cos było nie tak to też się da zauwazyć.

Gość Iza..
Naprawdę "jajajaja" uwazasz ze jak cos jest nie tak to wychodzi takze na badanich moczu i krwi??Moj lekarz ostatnio powiedzial mi ze wszystko"jest idealnie i oby tak dalej".Jezli to bylaby prawda to byloby po prostu piekne i cudowne

Gość Ania999
Polecam usg 3d lub 4d. Ale nie w 20-21 tygodniu, bo wtedy robi się je po raz drugi ale między 11-14 tygodniem. To wtedy można z dużą wiarygodnością stwierdzić zespół Dawna. Ważne (nie wszyscy lekarze o tym wiedzą): musi być zmierzona: 1. szerokość (tzw.przezierność) fałdu karkowego 2. długość obu kości nosowych 3. długość paluszków u rąk Wykonanie tylko jednego pomiaru z 3 w/w nie ma sensu.

Gość jajajajajajajajajaj.........
Nie wszystko, zespół downa nie wyjdzie, ale np. wysoki poziom białka w moczu może wskazywać, że coś nie tak z twoimi nerkami i tym samym dziecko za mało go dostaje. Ja zrozumiałam, że jej niepokój wynika w dużej mierze z tego, ze dużo leków musiała brać w ciąży, ale jeśli usg przepływowe czy prenatalne jest ok i wyniki są ok, to małe jest prawdopodobieństwo, ze dziecko urodzi sie z jakimis [poważnymi wadami.

Gość Ania999
A w ogóle wszyscy "poprawiacze", sprawdźcie sami zanim się wypowiecie. Ma być PRENATALNE. Pre-łac.przed., Natale-łac.narodziny.

Gość PAKUDNE DAMY
szok odwiedzilam to forum i totalna poraszka dziewczyna szuka informacji ktos ja poprawia bo zle wpisala poprostu jestescie do dupki moje wielkie wszech wiedzace damy forum do smietnika