Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wąziutka

jak oszczedzić? tak na co dzien?

Polecane posty

Gość wąziutka

jak oszczędzacie pieniadze tak na co dzien? na czym? czego sobie odmawiacie?

Gość Podłamany
O chlebie i wodzie...

Gość Podłamany
... zęby w tynk...

Gość niezgoda
ja własnie kupiłam energooszczędną lodówkę...bo ciągnie to prądu że szok! gaszę światła za sobą, a wieczorem siedzę przy zapalonej lampce (akurat lubię takie światło nie męczy moich oczu). Na jedzenie tez nie wydaję dużo, latem zamrażam dużo warzyw i owoców z działki, robię słoiki z sałatkami (nigdy mi się nie chce, ale potem otwieram słoiczek i mam surówkę do obiadu)... ostatnio walczę z tym żeby już nie kupowac kosmetyków...mam ich pełno a prawie wcale nie używam (zwłaszcza do makijażu) i nie mówię oczywiście o szapmonach, czy mydle albo żelu pod prysznic, paście do zębów ...bo to normalka (jak chleb) i podstawa! Kupę kasy traciłam na komunikację miejską a jak się wyprowadziłam z dużego miasta do kupę kasy miesięcznie zostaje w portfelu z samych biletów

Gość na kosmetykach
Ostatnio dużo zaoszczędziłam na kosmetykach. Kupuję jeden żel pod prysznic, zużywam go do końca, a dopiero potem kupuję następny, wcześniej co tydzień kupowałam nowy:P

Zaobserwuj co kupujesz niepotrzebnie, bez czego mozesz sie obejsc, lub kupujesz i nie uzywasz. Ja wczesniej kupowalam zawsze za duzo jedzenia: jak bylam w sklepie, to oczy wszystko chcialy, a jak wracalam do domu, to potem tego nie jadlam. Kupowalam tez za czesto w malych, drogich sklepikach. Teraz jezdze na zakupy raz w tygodniu samochodem do supermarketu, a w tygodniu dokupuje tylko mleko, czasem warzywa. Wychodzi o polowe taniej! :)

Gość łysa ślepa i garbata
jak widz ę fajna kieckę nie mogę się jej oprzeć :)) konkubent powiedział ,iż odetnie mi dostęp do konta :(( matko co ja biedna pocznę ??????

Gość Waterlily
Tez mam ten problem, bo jestem rozrzutna i lubie zakupy, no i latami kupowałam pełno niepotrzebnych rzeczy. Postanowiłam z tym skonczyc, teraz kupuję to, co jest mi naprawde potrzebne i jeśli wiem, ze będę tego często uzywac. Z kosmetyków mam kilka ulubionych, sprawdzonych produktów i kupuję nastepne, jak mi sie konczą, nigdy na zapas. Z ciuchow i butów wybieram takie, zeby mi sie podobały, ale w pierwszej kolejnosci mają byc wygodne i funkcjonalne, czyli np. eleganckie buty na płaskim obcasie, ktore bardzo często nosze, a nie szpileczki z cekinami, które przede wszystkim tylko by zajmowały miejsce w szafie:) Co do jedzenia, to ogólnie jem mało, ale zazwyczaj kupuję w hipermarketach, gdzie jest duzo taniej, nie znosze przepłacać w małych sklepikach z podwójnymi cenami. No i skonczyłam z chodzeniem po sklepach bez celu, bo prawie zawsze znalazłabym tam cos, co by mi się spodobało, a wcale by mi nie było potrzebne. Jak chcę cos kupic, to wczesniej wiem, czego dokładnie szukam i tym się kieruję, staram sie nie dopuszczac do sytuacji,zeby kupowac wszystko, co wpadnie w oko, a w rezultacie wychodzic z czyms zupełnie innym, niz zamierzałam, całkowicie sie spłukac i pozyczac później na zapłacenie rachunków za prąd czy telefon:)

można zamiast kapieli brac króciutenkie prysznice, mozna myc naczynia w misce a nie pod bieżącą wodą :D

Gość Waterlily
Najlepiej tez kupowac ten sam produkt w większych opakowaniach, różnica jest naprawde duża. Co do środków komunikacji miejskiej, najtaniej wychodzi kupowanie biletów okresowych imiennych. Polecam tez energooszczędne żarówki. To wszystko wymaga niestety na początku większych kosztów, niż w przypadku biletów jednorazowych czy zwyklych żarówek, ale na dłuższa metę naprawde sie opłaca:)