Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja mai

czym sie rozni psycholog od psychiatry?

Polecane posty

Gość ja mai

Mi sie wydaje ze to to samo...

Gość itditp*
psychiatra jest lekarzem, a psycholog nie

Przede wszystmim wyksztalceniem medycznym. Psychiatra leczy, zajmuje sie cialem i duchem, a psycholog, no cóz jesli jest dobry przeprowadzi znanymi sobie sposobami terapie.

Gość ja mai
no ale jak nie jest lekarzem skoro leczy?

Gość ja mai
a do kogo lepiej sie udac jesli si ma z czyms problemy? Cos typu nerwice?

Skutecznie nerwice lecza psychoterapia, no chyba, ze juz sie nie da, to tabletkami, wiec faktycznie moze byc na poczatek psycholog

Gość pipektylko psychiatra wypisuje
aby chodzic na psychoterapie nalezy udac sie do psychologa,jezeli bedzie potrzebne leczenie farmakologiczne,to psycholog kaze pojsc do psychiatry.

Gość psychologgg
nie jest lekarzem, ale w przeciwnieństwie jak ktos tu misał on moze miec tytuł doktora, a nie tylko magistra, psycholog nie pzepisuje leków, bo mu nie wolno, psychiatra to lrkarz po studiach medycznych

jakos mi sie nick zmieszal z postem i wyszly glupoty.mialo byc-tylko psychiatra wypisuje recepty.

psychiatra uczestniczy w psychoterapii-chodzi mi terapie grupowa.

psychiatra pomaga nam w zrozumieniu naszych objawow a psycholog pomaga zrozumiec problemy,sytuacje ktore przyczynily sie np.do nerwicy.

Psychiatra to lekarz, zajmuje sie problemami od strony biologicznego funkcjonowania mozgu (aczkolwiek nalezy tutaj odroznic choroby wymagajace leczenia psychiatrycznego od neurologicznego). Leczenie jest zazwyczaj farmakologiczne. Psycholog zajmuje sie \'pacjentem\' od strony nie tyle fizjologicznej, ile psychicznej, socjalnej, tym jak sie czlowiek odnajduje w swoim srodowisku spolecznym badz, itp., a wiec jest to dziedzina duzo bardziej abstrakcyjna niz sama tylko fizjologia, ktora zajmuje sie medycyna. Oczywiscie, o powodzeniu terapii zarowno w jednym, jak i drugim przypadku decyduje umiejetnosc wyposrodkowania - bledem jest leczenie np. tylko i wylacznie lekami, a zaniedbywaniem relacji pacjenta z innymi, jego problemow psychicznych. I odwrotnie - przy przeprowadzaniu terapii, obojetnie jaka metoda, powinno sie zwracac uwage na objawy somatyczne u pacjenta, bo tak naprawde cialo i umysl sa ze soba bardzo powiazane (niektore dziedziny psychologii i rozne rodzaje terapii bardziej klada na to nacisk, inne mniej).

Gość kamilciaaa
wole psychiatre. psycholog mi rozwalil tabletkami watrobe.

Gość magnolia1976
psycholog pomaga normalnym psychiatra nienormalnym :)

Gość kl
chyba odwrotnie?

Gość kamilciaaa
kude odwrotnie..!!!! ale porazka

Gość magnolia1976
raczej nie odwrotnie psychiatra to już 'wyzsza " szkoła jazdy Tylko dla bzików takich prawdziwych

Gość no cos ty
Czy uwazasz czlowieka z depresja jako osobe nienormalna? NIe przesadzaj,psychiatra leczy i tych normalnych,naprawde. Coraz wiecej mlodych ludzi puka do gabinetu psychiatry a zapewniam cie,ze wiekszosc z nich uczy sie i pracuje oraz normalnie zyje.

Gość kamilciaaa
Magnolia chyba zartujesz.. wez mi pokaz "NORMALNĄ" osobe. Kazdy ma cos.Niektorzy sobie nie radza wiec chodza do osob ktore im pomoga.

Gość szarotka2701
magnolia no no tak pisac a w koncu ktory czlowiek tak do konca jest normalny :):):)

Gość psycholog pomaga
rozmowa a psychiatra lekami