Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jkdjakdj

yasmin - ile hormonow?

Polecane posty

Gość jkdjakdj

Hej, mam pytanie - jakie sa tabletki yasmin? tzn. niskohormonowe czy wysoko?

Gość jkdjakdj
co to znaczy??

to znaczy że to jedne z najsilniejszych tabletek na rynku dla przykładu Cilest - Estrogen - etynyloestradiol - 0,035 mg/tabl. - Progestagen - norgestimat - 0,25 mg/tabl. Harmonet - Estrogen - etynyloestradiol - 0,02 mg/tabl. - Progestagen - gestoden - 0,075 mg/tabl. Logest - Estrogen - etynyloestradiol - 0,02 mg/tabl. - Progestagen - gestoden - 0,075 mg/tabl. Mercilon - Estrogen - etynyloestradiol - 0,02 mg/tabl. - Progestagen - dezogestrel - 0,15 mg/tabl. a yasmin ma -0,03 mg -2mg sama widzisz rożnicę

Gość jkdjakdj
tak, dziekuje Mia* tylko co to dokladnie znaczy dla mojego organizmu i zabezpieczenia??

dla zabezpieczenia znaczy tyle że jest pewniejsze np przy biegunce gdy bierzesz mocniejsze tabletki(słabsze łatwiej wypłukać z organizmu). dla zdrowia to oznacza poprawę cery\"(w przypadku yasminu) wieksza szkodliwość dla wątroby przy długotrwałym braniu dłuższy okres oczekiwania na powrócenie płodności (najczesciej) moga wystąpić problemy z zajściem w ciąży.ale nie muszą mogą się pojawić bardziej dokuczliwe skutki uboczne na skutek tego że orgaznim dostanie takiego dużego hormonalnego kopa... miedzy innymi:)

Gość jkdjakdj
dziekuje :) biore yasmin i chcialam sprawdzic, czy to na pewno dobry wybor :) milego wieczoru

skoro dobrze sie po nich czujesz to znaczy że dobry:) nie ma znaczenia ilość hormonów. słabsze tabletki też maja swoje za uszami:) milego wieczoru Tobie również

ale ogółem chodziło mi o zawartośc. chciałam to jakoś obrazowo wytłumaczyć że jeśli chodzi o zawartośc hormonów to te tabletki należa do mocnieszych.....

dodam jeszcze bo jestem upierdliwa;) że progestagen w każdych tabletkchh ma rozną nazwe ale to wciąz progestagen. podobnie jak w yasminie. ten drugi hormon krórego są 2 mg to nic innego jak inny, zmodyfikowany progestagen, wiec myślę że można to tak zestawić:)

Gość jkdjakdj
czyli reasumujac, przy yasmin nie zajde w ciaze? :)

Gość yasmin ma
3 mg progestagenu ( drospirenon) i 0,03 mg estrogenu !!

Gość czarna skarpetka
eee tam yasmin to jedne z tabletek o najniższej zawartości hormonów. wiem to od pani ginekolog

pigułki dzieli się tak: - o wysokiej zawartości hormonów [etynyloestradiol powyżej 0,03 mg, np. Cilest (0,035 mg), Gravistat (0,5 mg)]; - o średniej zawartości hormonów [etynyloestradiol = 0,03 mg, np. Yasmin, Microgynon, Femoden]; - o niskiej zawartości hormonów [etynyloestradiol poniżej 0,03 mg, np. Yasminelle, Harmonet (0,02 mg)]. progesteron ma tu najmniej \"do gadania\", ponieważ ich zawartość z tabletkach antykoncepcyjnych jest taka, by wysoka skuteczność antykoncepcyjna była zachowana. w dodatku drugi składnik Yasmin i Yasminelle to drospirenon - nie jest on zwykłym hormonem jak w pozostałych tabletkach a gestagenem, gdzie żeby była skuteczność antykoncepcyjna i występowały te \"dobre czynniki\" [np. oczyszczanie cery, regularne miesiączki, nie zatrzymywanie wody w organizmie] potrzebna jest TAKA dawka [3 mg].