Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 7miesięczniaka

Badanie moczu

Polecane posty

Gość mama 7miesięczniaka

Czy myłyście maluszką pupkę przez 3 dni przed oddaniem moczu do badania?

Gość łoo fuujjj
3 dni? dobrze się czujesz?

Gość klara 82
a co ma piernik do wiatraka? też się nie podmywasz przez 3 dni jak chcesz oddać mocz do badania?

Gość mama 7miesięczniaka
lekarz tak zalecił

Gość klara 82
a może źle go zrozumiałaś? to niemożliwe. a jak to uzasadnił?

Gość mama 7miesięczniaka
ale palnęłam BABOLA. Sorki :) Pytanie miało być czy myłyście pupkę przez 3 dni ale w Kali !!!??? No przecież tak to myję dziecko!!!!

Gość łoo fuujjj
bzdury ci powiedział to jakiś znachor?

Gość klara 82
sorry ale jestem pielęgniarką i nigdy o czymś takim nie słyszałam..

co do badania moczu to my mielismy rózne historie zalecam badanie przez łapanie nie woreczkiem , poprostu kupic sterylny pojemniczek i czekac az dzidzia zacznie siusiac mozna przemyc rumiankiem lub rivanolem my tak zawsze robimy a nasza miala juz troche tych badan moczu :( ale narazie wszyteko ok

Gość łoo fuujjj
Nie należy dzieciaka podmywać przed badaniem moczu np rano mydłem...A wodą jest wskazane.I pobiera sie mocz ze ' środkowego" strumienia.Czyli musi "siknąć " i dopiero wtedy pobrać..

Gość witamwitamwitamwiatam
Kobieto. Pomyśl. Owszem, by wynik był całkowicie niezmieniony nie należy się podmywać bezpośrednio przed badaniem moczu. Ja wiem, że z dziećmi może być inaczej, ale bez przesady- 3-dniowym niemyciem można maluchowi bardziej zaszkodzić niż pomóc. A co do oddawania moczu w ogole to należy pobrać (najlepiej) próbkę ze środkowego strumienia (nie początek, by przepłukały się bakterie, bytujące w cewce moczowej). Najlepiej pobrać tę próbkę po nocy, w pierwszym moczu iiiiiiii mocz należy dostarczyć do laboratorium w ciągu dwu godzin od oddania go ( jeśli laboratorium jest dostatecznie blisko można się w tym czasie umyć, bądź po przyjeździe). Wcześniej można się umyć wieczorem. Tak naprawdę nie trzeba, a wręcz nie wolno zaniedbywać higieny, można spokojnie umyć się i wieczorem i rano , tylko nie myć okolic intymnych tuż przed oddaniem moczu.

Gość mama 7miesięczniaka
ja mam zebrać mocz do woreczka. Ale dla mnie właśnie to było dziwne, żeby myś pupkę aż przez 3 dni w kali!!!! Normalne jest dla mnie, żę pupa musi być umyta iczysta, nie ysmarowana żadną oliwką ani kremem. Ten pediatra to jakiś ziwny... chyba go zmienię. Eh... Dzięki kobitki. Myślałam, że ja jakoś dziwnie rozumuję.

Gość łoo fuujjj
kalia a co to jest?

Mamo siedmiomiesięczniaka, co do woreczka też jest to dziwne. Obecnie stsuje się pojemniczki do badania moczu ogólnego (zwykłe) oraz do badania moczu na posiew (wyjałowione). Zmień lekarza, ten chyba tkwi w dawnych czasach.

mysle że chce by dziecko było myte by ewentualnie jakies bakterie kałowe wyeliminowac ja robiłam z woreczka ale zawsze wyniki nie były miarodajne jak zrobilismy z woreczka mala miala bakterie a jak powtórzylismy to badanie z łapaniem :) moczu w zbiorniczek okazalo sie ze wszystko ok wiekszosc badan z woreczka miala z bakteriami iprzez to dostała dwa razy antybiotyk a kiedy sie zbunowałam i zrobiłam ze zbiorniczka okazało sie ze bakterii nie było i miala 7 tygodni i musiała niepotrzebnie byc truta antybiotykiem az mnie d dzis trzesie jak widziałam tą pompe dyfuzyjna z antybiotykiem

do witam witam u nas na oddziale a mieszkam w malym miescie nawet na posiew miala pobierane z woreczka wiec nie ma co sie dziwic, tragedia dopiero jak pojechałam do pediatry nefrologa to powiedzia mi że źle mocz pobierany i zaleciła po swojemu czyli łapac

jezeli to chłopiec to masz łatwiej ja mam dziewczynke wiec łapałam kilka razy :) smiechu co niemiara

Gość lek med
z woreczkiem wygodniej pobrac ale trudno wyeliminowac bakterie ze skóry tej okolicy.Myślę ze lekarzowi chodziło o to zeby wyeliminowac te bakterie w miarę mozliwości. Ja tez zalecam pobieranie bezp do pojemników ale niektórzy rodzice twierdza ze nie są w stanie tak pobrac (nawet u chłopców co dziwne) dlatego czasem kończy sie na woreczku.

Gość mama 7miesięczniaka
więc chyba spróbuję z pojemniczkiem :) A kalia to taki fioletowy roztwór, który służy do gojenia różnych podrażnień. Pani dermatolog kiedyś kazała mojej znajomej podmywać pupcię maluszkowi jak miał odparzenia. Strasznie to brudzące jest.

Gość lek med
to nadmanganian potasu-nie tyle goi co odkaża

Hej:) Asiulku, to co pisałam, pisałam na podstawie własnych doświadczeń. Nie sądziłam, że są szpitale, w których niewłaściwie pobiera się mocz. Są sytuacje, w których dokładność jest szczególnie ważna (przykro mi, że Twoja malutka musiała się tyle nacierpieć), m. in. moment badań kontrolnych po leczeniu. Przy nieprawidłowym pobieraniu można być nieustannie faszerowanym środkami farmakologicznymi, bo ciągle badania wykazują bakterie... Żyję w dużym mieście, fakt lekarze nie opowiadają głupot o woreczkach itp., ale mieszkanie w wielkim mieście też ma swoje minusy....