Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przeprowadzam

Czy pijac codziennie wieczorem małą lampkę wina można się uzależnić????

Polecane posty

Gość przeprowadzam

[21.09] 17:35 jasdddsa Jak myślicie???? zastanawiam się czy np. nie ograniczać się 2 lub razy w tyg. Nie chcę miec problemów.

myślę że tak...\"małymi kroczkami\" można popaśc w alkoholizm :|

tak uzależnienie polega nie na tym, czy pijesz dużo czy mało, tylko na tym, że bardzo regularnie chociaż niby kardiolodzy np. polecają czerwone wino... ale ja bym do tego podchodziła ostrożnie

Uzależnienie fizjologiczne (ang. physiological dependence), zwane też czasem fizycznym, to nabyta silna potrzeba stałego zażywania jakiejś substancji odczuwana jako szereg dolegliwości fizycznych (np. bóle, biegunki, uczucie zimna, wymioty, drżenia mięśni, bezsenność). Zaprzestanie jej zażywania (odstawienie) prowadzi do wystąpienia zespołu objawów, które określa się jako zespół abstynencyjny (zespół z odstawienia). W leczeniu uzależnienia fizjologicznego stosowana jest detoksykacja, czyli odtrucie. Grupa substancji, których nadużywanie prowadzi do uzależnienia fizjologicznego jest niewielka. Najważniejsze z nich to (w nawiasie nazwa choroby polegającej na uzależnieniu od danej substancji): nikotyna (nikotynizm) - najpowszechniejsze uzależnienie fizjologiczne na świecie alkohol etylowy (alkoholizm) opioidy, czyli między innymi heroina i morfina niektóre steroidy (zwane niesłusznie sterydami) barbiturany, czyli pochodne kwasu barbiturowego, stosowane jako leki nasenne. Uzależnienie psychiczne (ang. psychological dependence), znane też jako psychologiczne, to nabyta silna potrzeba stałego wykonywania jakiejś czynności lub zażywania jakiejś substancji, której niespełnienie jednak nie prowadzi do poważnych fizjologicznych następstw. Uzależnienie psychiczne cechuje: wzrost napędu związanego z poszukiwaniem środka uzależniającego wzrost tolerancji na działanie środka (obniżenie efektu przyjemności, który on dostarcza) kompulsywna konsumpcja środka kosztem swojego zdrowia oraz otoczenia osłabienie woli obsesja brania i natręctwa myślowe utrzymujące się i nawracające nawet po wieloletniej abstynencji samooszukiwanie się usprawiedliwiające wykonywanie danej czynności (związane z psychologicznymi mechanizmami obronnymi) fizyczne wyniszczenie, brak zainteresowania otoczeniem niezwiązanym ze środkiem i jego zdobywaniem wypalenie emocjonalne prowadzące do samobójstwa Zależność psychiczna to stan, w którym osoba dotknięta tą chorobą nie potrafi bez pomocy z zewnątrz przerwać zachowań kompulsywnych związanych ze zdobywaniem i konsumpcją. Nieleczona zależność psychiczna od substancji chemicznych prowadzi najczęściej do więzienia, szpitala psychiatrycznego, a w końcu i śmierci. Na dzień dzisiejszy nie są znane skuteczne metody leczenia uzależnienia psychicznego od substancji chemicznych. Możliwe jest zatrzymanie kompulsywnych zachowań ale nie całkowite wyleczenie. http://www.psychologia.edu.pl/index.php?dz=autodiagnoza&op=opis&id=7709 Dla zdrowotności zalecają lampkę wina do obiadu...

Gość a ja tak po prostu
a ja pije winko bardzo regularnie, a nawet sa okresy, ze codziennie wieczorkiem kiliszeczek bialego slodkiego do kolacyjki i jakos nie jestem uzalezniona :) Wiem, wiem, zaraz pewnie coniektorzy zaczna mi zarzucac, ze pewnie jestem, a nie zdaje sobie z tego sprawy. Myslcie sobie co chcecie :) , a ja wam powiem, ze nie jestem uzalezniona :) Milego d nia.

Gość Venisi
Pewnie tak, chociaż wino niby nie jest jakieś mocno szkodliwe... Ale moim zdaniem pite regularnie uzależnia. Najlepiej zwrócić się do specjalisty, np. do ośrodka http://osrodek-leczenia-uzaleznien.pl/, tam jest mnóstwo super terapeutów i naprawdę dobrych specjalistów, którzy pomogą. Warto też poczytać ich stronę, mają wiele przydatnych rad, które mogą się przydać przy problemach z alko.