Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bea_31

Powiększony węzeł u 2,5 latka !!!

Polecane posty

Bardzo prosze o pomoc ! Mój synek od jakiegoś czasu ma powiększony jeden węzeł na szyi. Dlatego zrobiliśmy morfologie z rozmazem,która podobno jest rewelacyjna, oprócz Aspatu. Ma 64IU/l, Alat 20IU/l. No i teraz problem, bo nie wiadomo o co chodzi. Z Aspatem mieliśmy już problem w grudniu, robiliśmy badania i wynik był..prawie identyczny. Ale lekarka miała wątpliwości, czy przy niskim Alacie jest to możliwe. Zwłaszcza ze próbka uległa hemolizie, chociaż w laboratorium zapewniali że mimo to wynik jest ok. Dodam że pierwsze badanie było robione rano, natomiast po południu zrobiliśmy drugie, Aspat spadł do 49IU/l, lekarka stwierdziła że to nie jest istotne. Mam skierowanie na kolejne badanie min. na zapalenie wątroby typu c, cytomegalie i toxoplazmoze..umieram z niepokoju.. Dodam że ok 2 tyg temu synek miał problemy z brzuszkiem, najpierw rzadkie kupy, zielonkawe (ale raz dziennie) potem się unormowało ale przez dwa dni miał dziwne, bardzo jasne stolce. Teraz normalnie, chociaz dla odmiany z tendencjami do zaparć. Mnie się to wszystko układa w jakąś całość, ale sama nie wiem. Prosze oporadę, o jakie badania mam walczyć ?? pozdrawiam serdecznie Bea

Gość jestem zaniepokojona
Moje dziecko w zeszłym tygodniu przechodziło katar, a z kolei w tym tygodniu męczyła go wysoka gorączka, po wizycie u pediatry okazało sie że katar spowodował zapalenie obu uszu i stąd ta gorączka , dziś zauważyłam że z lewej strony jest napuchnięty węzeł chłonny wielkości orzecha włoskiego, jestem przerażona, w poniedziałek lecimy na badania a wizyta u pani doktor we wtorek, moje pytanie-czy to normalny obiaw przy zapaleniu uszu?

Orzecha włoskiego? Moje dziecko po każdej infekcji ma powiększone węzły, dość długo się to utrzymuje. Ale raczej wielkości fasoli.

przy cytomegalii byłaby dość wysoka gorączka, brak apetytu i spuchnięta szyja poza tym węzły chłonne są powiększone, ale raczej kilka niż jeden jestem na bieżąco, bo mały ostatnio przechodził ;)

No i właśnie, jak patrze wprost widać delikatnie opuchniętą szyje, jak skręca głową w prawo wtedy aż mnie ciary przechodzą, daje głowę, że wczoraj tego nie miał

od kiedy mu zakraplam uszy gorączka jak narazie nie wystąpiła, wczoraj strasznie się pocił na spaniu, do tego stopnia że pościel była mokra, wystąpiła też wysypka w okolicach szyi co dziwne,już sama nie wiem, czytam o mononukleozie, dodam że właściwie choruje od początku miesiąca, zaczęło się od zapalenia jamy ustnej, istny koszmar..

no to może cytomegalia najwyżej przechoruje, ona nie jest wielce groźna tylko przypilnuj, żeby nie dawali mu żadnego antybiotyku z grupy penicylin, ten wirus tego nie lubi mojego tak wysypało, że musiałam jechać do szpitala na odczulanie :O

bardzo dziękuje, poczytam co nieco

przy obu są powiększone narządy wewnętrzne, wątroba , śledziona tylko czasem obrzęk może wystąpić później mój na początku nie miał, może dlatego lekarka pomyliła

Napisz mi jak to u WAS się właściwie zaczęło, tosz to szok nawet nie wiedzałam,że coś takiego jest

najpierw totalny brak apetytu, potem gorączka i opuchlizna na szyi już wtedy to podejrzewałam, bo sama przechodziłam ale lekarka pomacała brzuch, stwierdziła, że angina, przepisała amplicylinę i już po tygodniu był już właściwie zdrowy, tylko nagle straszliwej wysypki dostał, myślałam, że po truskawkach ale potwornej, cały był w czerwone plamy no to do lekarza, a ona kazała do szpitala, bo już zaczynał puchnąć i bała się, że w nocy może się zacząć dusić no i tam dopiero powiedzieli mi, że przy tym wirusie penicylina uczula..