Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agreszkaa

Do tych co mieszkają w Anglii lub wiedza czy........

Polecane posty

Gość agreszkaa

Mam takie pytanko czy w Anglii tabletki antykoncepcyjne czy np.PostinorDuo co na recepte???Czy mozna je bez problemu kupic i czy drogie sa?????

O co ci chodzi? O tabletki anty czy o postinor? Bo to 2 rozne rzeczy! Jezeli chodzi o antykoncepcje po stosunku czyli Postinor ( w Angli nazywa sie inaczej, ale nie pamietam jak i jest tylko 1 tabletka), to mozna ja dostac np w Boots bez recepty. Wystarczy odpowiedziec na kilka pytan np. kiedy byl stosunek, ile masz lat itp. Koszt z tego co pamietam to ok 25 funtow. Jesli chodzi o pigulki to nie umiem ci udzielic dokladnej odpowiedzi, ale wydaje mi sie, ze wystarczy recepta od \"rodzinnego\", nie trzeba isc do ginekologa. Z tego co wiem np. Diane 25 jest za darmo, ale glowy sobie uciac nie dam.

Gość agreszkaa
chodzi mi o jedno i drugie..........bardziej w sumie to inetesowaloby mnie tabletki.Czy jezeli tam bym mieszkala to najpierw musze udac sie tam do jakiegos lekarza po recetpte zeby pozniej wybrac tabletki w aptece czy moge wybrac bez recepty???

najpierw musisz sobie zalatwic National Insurance Number lub wziac papier z Polski ze jestes ubezpieczona (zebys nie musiala placic za wizyte itp), wybrac sobie lekarza, zglosic sie do niego i wypytac o wszystko. Recepte raczej trzeba miec, ale tu nie bedzie z tym zadnego problemu. W razie \'awarii\' po Postinor do pierwszej lepszej drogerii, ale odradzam bo skutki uboczne sa czasami nie do przewidzenia! tak jak to u mnie bylo :-)

Tabletki anty są w UK za darmo.wydaje je lekarz rodzinny (GP) lub przychodnia dla kobiet.dają ci je do ręki lub receptę do zrealizowania. o postinorze nic nie wiem

jak ja się zapisywałam do lekarza tutaj,to nie musiałam nawet paszportu okazać,ani dowodu adresu,nic. tylko formularz wypełnić i miałam wywiad o zdrowiu jak tabletki chciałam. tak w każdym razie jest w Edynburgu.

Gość dee dee123
zeby dostac srodki antykoncepcyjne w anglii jakie kolweik nawet nie trzeba isc do lekarza jesli nie masz wiecej niz 25 lat zglos sie do jakiegokolwiek osrodka dla mlodych ludzi i tam wydadza ci tabletki od razu po krotkim wywiadzie zdrowotnym dziwi mnie ze nie trzeba tu chodzic do ginekologa zeby dostac tabletki antykoncepcyjne a moze po prostu jezeli kobieta jest zdrowa to nie tzreba jej kilku badan tak jak w polsce widocznie dla angielskich lekarzy tabletki antykoncepcyjnie nie sa tak niebiezpieczne jak dla polskich

to raczej chodzi o świadomość społeczną w kwestii antykoncepcji... bądź co bądź, zanim zaczniesz łykać hormony to musisz wiedzieć, co to w ogóle jest ;) gin jako specjalista w tej dziedzinie musi ci wytłumaczuć jak działają, jakie mogą być skutki uboczne. domyślam się że w tak wysoko rozwiniętym i [porównując z polską :P ] liberalnym kraju, każdy wie \"z czym się je\" tabletki antykoncpecyjne. ejj dziewczyny z gb - po ile jest u was postinor? :) cenowo porównywalnie z polską?

Gość dee dee123
nie bralam nigdu postinoru ale wiem ze w anglii jest za darmo tak samo jak tabletki

Gość ania0000000000000000000
A czy ktos wie jak to jest w Irlandii? Tzn. wiem ze nikt tutaj nie chodzi do ginekologa (!!!!) i taka instytucja tylko dostepna ze skierowanie od GP jest w szpitalu - i podobno wcale nie tak latwo sie dostac. Wobec czego ja regularnie jezdze do Polski. ALe moze ktos probowal tutaj jakos to zalatwic? A moze jest dostepny jakis ginekolog nie-irlandzki w okolica poludniowo - zachodniej Irlandii (Cork, Limerick i okolice). Znacznie by to mi zycie ulatwilo - no i zmniejszylo koszty! Zastanawialam sie tez nad jezdzeniem do Londynu na wizyty, ale nikogo nie znam kto by mogl mi doradzic gdzie sie wybrac, itp. Podejrzewam, ze moje ubezpieczenie Irlandzkie by wystarczylo w Anglii. Jakies porady/sugestie? Pozdrawiam, Ania

Gość mnieszkam w UK 2 lata
anty sa za darmo, recepte wystawia GP jezeli tylko dzieje sie cos zlego idzie sie do GP a on kieruje do gina przynajmniej 1 na 3 lata trzeba isc na kontrole i zrobic cyto. Jak nie maja zaznaczone ze bylas to wysylaja zaproszenie do domu zeby sie umowic do gin. gina wybieralam sobie zapytali, czy chce zeby to byla kobieta, czy chlop. cos podobnego do ponistoru widzialam w bootsie, ale wiem, ze na recepte jest bezplatny

Gość powiem prawde
Nie trzeba miec Insurance Number zeby isc do apteki i wykupic tabletki. Nie sluchaj ich. Mieszkam w UK od lat. Tabletki po stosunku kupisz bez recepty za okolo 20 funtow. Na antykoncepcyjne potrzebna jest recepta, ale nie w kazdej aptece. ja np. bez recepty kupuje w Londynie Cilest lub Microgynon21.

Gość Bezplatnie
Postinor oraz srodki antykoncepcyjne sa w UK dostepne bezplatnie i od reki w NHS Family Planning Center oraz w wiekszosci przypadkow dostaniesz ja od swojego GP. Trzeba sie tylko zglosic, powiedziec ze byla \"awaria\", pani doktor lub pielegniarka zapyta o ostani okres oraz o ten niezabezpieczony stosunek i jezeli uzna ze to faktycznie bylo niebezpieczne (a bezpiecznych dni jak wiadomo nie ma), wyda tableteke.