Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Biedronka=

Tabletki Antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość Biedronka=

Witam..Mam bardzo poważne pytanie.. Chociaż wiem że zaraz wyzwiska polecą..ze dziecko..i tak dalej.. Lecz zapytam bo nie mam do kogo zwrucić się z tym problemem. No więc..Mam 15lat,uprawiałam już sex [prosze o zrozumienie, jest to dozwolone prawnie] i chciałabym zacząc brać tabletki.Bo gumki jak to gumki pewności nie dają.Lecz z tego co mi wiadomo takie tabletki można brać od 16roku zycia.. chciałabym dodać ze jestem bardzo dojrzała jak na swój wiek. Moje pytanie brzmi czy mogłabym brać takie tabletki..czy by zadziałały?! Prosze o pomoc.. [ wiem ze zaraz będzie.."za szkołe sie wez" itp.lecz chciałbym powiedzieć że to jest idywidualna sprawa każdego w jakim wieku zaczął ] Pozdrawiam=* i czekam na odp

Zadziałałyby pewnie. Ale w ten sposób, ze Twoja gospodarka hormonalna dostałaby zwyczajnie świra - mówiac kolokwialnie. Żaden lekarz Ci tabletek w wieku 15 lat nie przepisze, tego mozesz byc raczej pewna.

Dozwolone prawnie moze jest ;) Ale mysle ze.. jest czas na to by byc dzieckiem, czas na dojrzewanie, na dorosłosci i na takie sprawy jak seks.. Dzieci nie powinny miec dzieci, dlatego dzieci nie zaczynaja zycia seksualnego. Wiem, ze sama siebie postrzegasz pewnie juz jak osobe niemal dorosłą, tylko.. to nie jest tak jak Ci sie wydaje.

Gość Biedronka=
Hm.. wiem o tym ze dzieci nie powinny mieć dzieci i wcale tego nie chce.. Lecz no stało się jak się stało..Nie uwarzam siebie za osobe dorosłą bo wiem że nią nie jestem.. Mogę wyglądać na np18 ale nie dokonca jest tak w srodku.. w głowie tu chodzi bardziej o psychikę.. Chociaz dojrzałam juz do pewnych spraw.. lecz dajmy na to do dziecka napewno nie.. Wydaje mi się że ogolnie jestem doroślejsza niż moji rówieśnicy nie tylko pod względem fizycznym jak i psychicznym lecz to mogą być 2lata róznicy ale dorosła i tak nie ejstem po prostu jestem starsza od dnich.. Dzieki że odpisałas=) Czekam dalej na odpowiedzi.

Gość muszyca
sluchaj poczekaj sobie na te tabletki jeszcze 2-3 lata...jak zaczniesz brac w takim wieku to mozesz miec pozniej problemy(organizm mogl byc jeszcze w pelni nie dojrzaly), sa prezerwatywy, globulki, metody obvjawowe-jest w czym wybierac

Powinnas jeszcze poczekac, choc dobrze to o tobie swiadczy ze pamietasz o antykoncepcji. Jezeli zaczniesz brac tabletki w wieku 15 lat, i bedziesz chciala je stosowac przez powiedzmy 6 czy 7 lat, to troszke dlugo, jestes jeszcze mloda wiec raczej nie powinnas jeszcze ich brac, wiesz tabletki maja niestety swoje odbicie na zdrowiu. Moze prezerwatywa jednak ??? :)

Gość Bierdonka=
Z góry dziekuje za odpowiedzi=) Z tego co słyszałam z 'globulkami' to troche kłopotów jest.. pienią się itp Jeszcze nie uzywałam lecz miałam zamiar ale po tym co slyszałam o nich zrezygnowałam.. Juz sama nie wiem co robic.. W sumie to tabletki odpadają macie racje.. a pozatym jestem alergiczką i nie wszystko moge uzywac.. np 'lateks' nie zafajnie jest.. pozniej szczypie..boli.. itp jak narazie sa gumki lecz musze przyznac ze nie zabardzo mi to odpowiada ze wzgledu na uczulenie jak i na ich skutecznosc.. globulki sama nie wiem co o nich myslec.. tabletki tez odpadają No to ja juz nie wiem=(

muszyca ja bym odradzala naturalne :) mozesz isc do lekarza. bo kazda dziewczyna slyszala co innego na temat wieku brania. ja mialam prawie 17 lat gdy dostalam recepte. przynajmniej sie zbadasz i cos ci lekarz doradzi ale bedziesz czula ze probowalas

Gość Biedronka=
A tak apropo to mam jeszcze jedno pytanie.. bo z tego co słyszałam tabletki anty nie przepisuje sie tylko jako zabezpieczenie przed ciąze lecz na rowniez inne objawy takie jak.. trądzik , czy bolesne miesiączki-ja np takie mam czy lekarz by mi je przepisał ?

Gość Justyna19
Coś by przepisał, ale na bolace miesiączki można stosować także inne leki, nie koniecznie od razu hormony. Poważnie się zastanow, bo co z tego, że zaczniesz brać tabletki jak pozniej bedziesz tego załować chyba nie chcesz miec pozniej problemu z zajsciem w ciaze? miedzy innymi co moze sie stac.. a to jest najgorsze ;/ Bralam tabletki na unormowanie sobie okresu. Pozniej mialam wypadek i jedno na drugie tak wplynelo, ze mam powaznie uszkodzone jajniki.. nie wiem czy bede mogla miec dzieci.. mam 19 lat..