Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rainbow30

antykoncepcja - abc

Polecane posty

Gość rainbow30

Witam wszystkich. Proszę wszystkie dziewczyny doświadczone w stosowaniu antykoncepcji o cenne rady co robić a czego nie robić by antykoncepcja była jak najbardziej skuteczna. Mam trzydzieści lat ale nigdy nie stosowałam antykoncepcji więc każda rada jest dla mnie bardzo cenna. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Gość ja napisze
nie wolno pic dziurawca!!!!!!!!to na pewno, w przypadku brania antybiotykow dzialanie tabletek jest oslabione ,trzeba wtedy stosowac dodatkowe zabezpieczenie ! jesli antybiotyki sa silne to po zaprzestaniu ich brania nalezy przez 7 dni rozwniez stosowac dodatkowe zabezp.Tabletki najlepiej brac o jednej porze,jesli sie zapomni przyjac tabletke a nie minelo 12 godzin to nie trzeba sie bac ,nalezy przyjac tabletke jak najszybciej a pozniej postepowac wedlug schematu normalnie.Jesli od pominiecia tabletki minelo wiecej niz 12 godzin trzeba jak najszybciej ja przyjac i przez kilka dni stosowac niehormonalne metody zabezpieczenia,wykluczajac stosunek przerywany i kalendarzyk malzenski

Gość rainbow30
dziękuję Ci za pomocne uwagi, czy mozesz mi jeszcze powiedziec od ktorego dnia brania tabletek zaczyna sie ochrona?

to zależy jaka cię interesuje metoda :) są tabletki -21 w listku,przyjmujesz je przez 21 dni z tym ze pierwszą bierzesz w dniu wystąpienia miesiączki, już od 1 tabletki jestes zabezpieczona, po 21 dniacxh robisz 7 dniową przerwę i wystepuje wtedy miesiączka, 8 dnia przerwy bierzesz nowy listek tabletek i bierzesz jedną i tak w kółko :) dla zapominalskich są też plasterki-Evra- są trzy plasterki- przyklejasz 1 w dniu gdy pojawi się mesiączka i po tygodniu zrywasz plasterek i przyklejasz drugi,po tygondiu znowy zmieniasz plasterek no i znów po tygodniu robisz 7 dni przerwy ( schemat ten sam co przy tabletkach ale robisz to raz na tydzien) jest również zastrzyk hormonalny-Depo Provera- robi się go w 1 dniu miesiączki,zastrzyk już po zastosowaniu chroni przed ciążą aż dop 3 miesięcy- tylko że powrót do płodności po zaprzestaniu brania zastrzyków trwa długo nawet do roku także jak nie masz jeszcze dzieci to lepiej bierz pigułki,poza tym często występuje krwawienie,tycie i inne nieprzyjemne skutki uboczne są też sporalki domaciczne ale to jest dla kobiet które rodziły i nie chcą więcej dzieci.ponadto spirale powodują zwiększoną czśetotliwość zapadania na infekcje

przy tabletkach wazna jest systematyczność, gdy zapomnisz wziąć pigułkę i minęło 12 godzin od godziny brania tabletek musisz stosować dodatkowe zabezpieczenie, uważaj na alkohol, silna biegunka i wymioty mogą osłabić działanie tabletek dlatego trzeba stosować w tym czasie np.prezerwatywę również przy silnej kuracji antybiotykowej trzeba uważać,bo antybiotyki też mogą mieć wpływ na działąnie tabletek, także czytaj uważnie każdą ulotkę lub pytaj lekarza

Gość rainbow30
dziękuję Ci - Piękny zapach - wspomniałaś o alkoholu. Czasem lubie wieczorem wypić drinka lub dwa, czy to może mieć wpływ na skutecznośc przyjmowanych tabletek?

np w moich tabsach Rigevidon pisze by unikać alkoholu- niektórzy mówią,że szkodzi picie alkoholu,ż esam alkohol osłabia działanie,inni uważają,że nie powinno się pić by zminimalizować prawdopodobienstwo wystąpienia wymiotów i tym samym osłabienia działania,

Gość do piekny zapach
co piszesz za glupoty alkohol nie obniza w rzadnym wypadku skutecznosci chyba ze wypijesz za duzo i zwymiotujesz np. wczesniej przyjeta tabletke .A tal drinczek ,piwko czy winko nie zaszkodza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość rainbow30
Ja mam zapisane cerazette ale tam nie pisze nic o alkoholu. A czy możesz mi powiedzieć od którego dnia zaczyna się ochrona? Mam troje dzieci (ostanie z wpadki) i nie chce juz więcej. Przeraza mnie myśl o kolejnej wpadce. Napisz prosze.

Gość ja napisze
alkohol nie zmniejsza skutecznosci tabletek antykoncepcyjnych, tak jak piszesz ze lubisz czasem wypic drinka itp. to nie musisz sie martwic,aha tabletki ze schematem 21 dni i 7 przerwy chronia cie od przyjecia 1 tabletki z opakowania

Gość ja napisze
aha jeszcze wazna rzecz podczas 7 DNIOWEJ PRZERWY JESTES TAKZE ZABEZPIECZONA

Gość ja napisze
bo tak zwany rigevidon!!!!! o ktorym wspomnial kolezanka piekny zapach sa tabletkami starszej generacji

Gość ja napisze
pamietaj tylko o tym dziurawcu ______ NIE WOLNO

Gość rainbow30
Napiszcie proszę od którego dnia zaczyna sie ochrona.

Gość ja napisze
PRZECIEZ PISALAM OD PIERWSZEJ TABLETKI

Gość rainbow30
Zastanawiam sie też jak powinna sie kształować temperatura ciała przy zażywaniu tabletek, bo skoro nie ma wtedy jajeczkowania to przez cały czas powinna niska tak?

Gość ja napisze
a powiedz to tabletki ze schematem 21 przyjmowania tabletek 7 przerwy???? jesli tak to jest jak wczesniej napisalam od 1

Gość ja napisze
co do temperatury to nie wiem ale czy to wazne!!

Gość rainbow30
"Ja napiszę" - dziekuje Ci za rady.

Gość rainbow30
moje tabletki mają schemat 28 dni - bez robienia przerw

Gość ja napisze
wiesz jesli to schemat 28 dni to nie zabardzo wiem od ktorego dnia

Gość ja napisze
najlepiej spytaj osobe ktora tez bierze te tabletki jak to jest,albo najlepiej lekarza

Gość ja napisze
nie bede pisala o czyms o czym nie mam pojecia ja biore tabletki 3 lata ale moj schemat wyglada 21 dni i 7 przerwy, wtedy chronia od przyjecia pierwszej tabletki

Gość rainbow30
No właśnie w tym problem, bo lekarz twierdzi, ze po 7-miu dniach a spotkalam na forum wypowiedz, ze po 14-stu dniach zazywania dziewczyna zaszla w ciążę i na dodatek miala bliźniaki.

Gość rainbow30
a jakie tabletki zażywasz - "Ja napiszę"?

Gość rainbow30
Musze narazie kończyć, bo moje maleństwo domaga się żarełka :) Wpisujcie sie prosze a jutro poczytam, odpisze i podziekuję. Na razie!

Gość ja napisze
harmonet_ja biore

Gość ja napisze
jesli nie mozesz uzyskac odpowiedzi,ginekolog mowi tak a na forum pisze inaczej a boisz sie!! to najlepiej przyjmujac tabletki zabezpieczaj sie dodatkowo!!- chodzi mi oczywiscie o to pierwsze opakowanie a od drugiego opakowania bedziesz pewna

Gość rainbow30
tak pewnie zrobię, dzieki

Gość rainbow30
A czy ktoś wie jak wygląda temperatura przy stosowaniu cerazette? Bo od kilku dni stosuje te tabletki i mam wysoka temperature. Nie ma raczej możliwości, ze to ciąża ale zaczynam panikowac. Pomóżcie prosze.