Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość phhhillll

Placek po Węgiersku-jakie mieso?

Polecane posty

Gość phhhillll

Chce zrobić placka po Wegiersku, doradzcie mi jakie miesko sie najlepiej do tego nadaje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
skopiowalem od kogos: Gulasz: - 0,5 kg wieprzowiny - jedna cebula - pieprz, sól - liść laurowy - 1 łyżeczka mąki. 1. Wieprzowinę pierzymy i solimy, kroimy w kawałeczki, smażymy na oleju. 2. Podlewamy wodą dusimy, do miekości dodajemy podsmażoną cebulkę oraz liść laurowy. 3. Na końcu zgęszczamy sos 1 łyżeczką mąkąi oraz doprawiamy. -------------- Sos: - pół kilo mięsa mielonego, - 2 cebule, - 2 ząbki czosnku, - przecier pomidorowy, - przyprawy (oregano, bazylia, zioła prowansalskie), - olej - śmietana Sos: Poszatkowaną cebulę smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy sie zeszkli i zacznie sie ruzmienic, włozyć na patelnię rozdrobnione mielone mięso. Usmażyć. Dodać w połowie smażenia rozgnieciony czosnek. W kubku wymieszać montewką lub łyżką przecier pomidorowy (cały słoiczek) z wodą. Wymieszany roztwór wlewamy na usmażone mięso. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Pod koniec, gdy woda już w połowie odparuje, dodajemy przyprawy, solimy do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość phhhillll
dzieki serdeczne Jareczku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dama szpinakowa
placek po wegiersku to gulasz z ziemniaczanym placochem :)) a jak gulasz to tylko wołowinka. Gulasz musi byc pikantny dlatego proponuje dodać odrobinę chili < swiezej> oraz pokrojona w kostke czerwona papryczkę . do tego koniecznie cebulkę oraz marchewkę w kosteczkę . Nigdy nie dodaję do miesa przecieru . Gulasz zatraca swoj smak .Na gruby placek nakładam gesty farsz , składam go na pół ,polewam pozostałym sosem a na wierzch łyżka dobrej, gestej smietany :)) do tego suróweczka z kolorowej papryczki i ogorka :)) albo pikle smacznego:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość phhhillll
dama szpinakowa-->zapodałas niezły przepis, zapewne wkrotce go wyprobuje!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wolowinka, duzo papryki, pomidorow, majeranku - typowo na gulaszowo, nie jak ktos tam wczesniej mowil ziola prowansalskie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dama szpinakowa
konczito :)) uwielbiam dobre smaki ... wyznaje zasadę zjeść mało a dobrze .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×