Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość się boję

Różyczka w czasie ciąży!!!

Polecane posty

Gość czy to grozi poronieniem

Gość katkamatka
grozi poważnymi wadami rozwojowymi... głuchotą i upośledzeniem umysłowym... :o

Gość katkamatka
a masz powody by się bać? nie chorowałaś ani nie byłaś szczepiona? większość dorosłych ma przeciwciała...

Gość A czego......
jezeli chorowałaś w dzieciństwie tez nie masz się czego obawiać.

Gość ...nie pamiętam czy chorowałam
na różyczkę...ale raczej nie. Dzisiaj się dowiedziałam,że dziecko z którym miałam ostatnio kontakt jest na nią chore. Jutro idę do lekarza..boję się jak cholera!!!

Gość mam 25lat..
...więc chyba byłam szczepiona...ale czy to w ogóle działa??

NIE BÓJ SIĘ!!!! Obowiązkowe szczepienia p/różyczce wprowadzili dla wszystkich 13-letnich dziewczynek od roku 1987. Jeżeli po tym czasie skończyłaś 13 lat, to na pewno Cię zaszczepili, nie wspominając o tym, że byc może przechodziłaś różyczkę jako dziecko, jak słusznie zaznaczył ktoś powyżej :) A czy to działa... Według tego, co ja wiem - działa. I już się nie przejmuj, bo takie nerwy bardziej szkodzą, niż jednorazowy kontakt z chorym na różyczkę dzieckiem :)

witam ja przed planowana ciaza dostalam szczepionke, pomimo ze bylam szczepiona obowiazkowo w szkole podstawowej i ze bylam wczesniej chora na rozyczke. Jednal moja mama jest epidemiologiem i okazuje sie ze rozyczka nie jest choroba jednorazowa jak sie kiedys sadzilo. Teraz to juz troche za pozno na wszystko radze tylko obserwowac siebie i unikac kontaktow z chorymi. Wiem ze to nie takie proste. Nie napisze nie martw sie bo potrafie sobie wyobrazic co teraz czujesz ale badz optymistka :) bedzie dobrze :) i urodzisz zdrowe dzieciatko.