Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PESEL

Gdzie nadają PESEL ?

Polecane posty

Gość PESEL

Gdzie nadaja pesel? Coś mi sie wydaje, że sie pomylili w numerze pesel-u mojego syna.Ur. się 12.05.2006, a numer zaczyna się : 062512.....powinno byc chyba 060512..... Co Wy na to?

Gość pesel
nadali dobrze, ten numer jaki piszesz powinien być, ma osoba urodzona 12.05.1906 roku

Gość mika464
moja corka urodzila sie 11.02.2002, myslalam ze pesel bedzie: 020211...., a jednak jest:022211...., choc niewiem czemu

Gość pesel
Data urodzenia zapisana jest w następującym porządku: dwie ostatnie cyfry roku, miesiąc i dzień. Dla rozróżnienia stuleci przyjęto metodę kodowania: * dla lat 1900-1999 miesiąc zapisywany jest w sposób naturalny * dla lat 1800-1899 do numeru miesiąca dodawana jest liczba 80 * dla lat 2000- 2099 do numeru miesiąca dodawana jest liczba 20 * dla lat 2100- 2199 do numeru miesiąca dodawana jest liczba 40 * dla lat 2200- 2299 do numeru miesiąca dodawana jest liczba 60

Gość mika464
w koncu ktos konkretnie nam to wytlumaczyl, dzieki bardzo!

Gość pesel
no problem, wystarczy poszukac w necie :)

dla osoby mającej polskie obywatelstwo, nowonarodzonej pesel nadaje się z urzędu, tzn urząd w którym dziecko jest zameldowane przesyła akt urodzenia do terenowej bazy danych gdzie nadaje się numery PESEL. Jeśli zaś chodzi o zapis, to dzieci urodzone od 2000 roku mają pomiędzy rokiem a cyfrą oznaczającą miesiąc cyfrę 2 lub 3 zaleznie od tego czy urodziły się od stycznia do września (wtedy 2), czy od października do grudnia (wtedy 3). Czyli dla dziecka urodzonego powiedzmy 1 października 2006 będzie 063001. To zero po 3 to oznacza 10 czyli październik. Aha, przedostatnia cyfra wskazuje na płeć dziecka, parzysta to kobiata, nieparzysta to mężczyzna

Gość PESEL
Dzieki!!Myslałam, że to pomyłka. Teraz wszystko rozumiem