Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mangoo

Do mam które przestały karmić dzieciątko

Polecane posty

Mój Pawełek ma roczek i chciałabym odstawić go od piersi ale boję się że nie będzie chciał pić mleka Bebiko (lub innego). Kupiłam mu jak miał pół roczku na próbę najpierw Nan2-nie chciał pić. Potem za jakieś kilka miesięcy bebiko, bo myślałam że nie dojada i też nie lubi jak mu zrobię wieczorem. Mały budzi się w nocy co 1,5-2 godz. i jestem już wykończona nie wysypiam się, a on ma już roczek więc nie powinien się tak często budzić. Lekarz mówił że jak się dostawi dziecko od piersi to momentalnie lepiej śpi, zresztą inne mamy już to na forum pisały i mam nadzieję że Pawełek będzie lepiej spał ale mam do was drogie mamy pytana: jak to zrobić żeby dziecko oduczyło się zasypiać przy piersi (niestety on tak zasypia wieczorem zawsze a w dzień jak jest w domu-też a jak nie to zasypia w wózku na spacerze) drugie pytanie na temat wspomnianego mleka modyfikowanego które będę przecież musiała nu podawać- jak nauczyć go żeby pił? może to samo przyjdzie? jak było z Wami i waszymi pociechami po odstawieniu od piersi? Dajcie mi kilka wskazówek, żeby to lepiej poszło, bo sądzę że roczek to już wystarczająco na karmienie a potem ponoć dziecko bardzo trudno odstawić od piersi

dlaczego nie odpowiedacie:( Piszcie please! Na pewno duzo mam mialo z tym problem, podzialcie sie doswiadczeniami.

Nie wiele moge Ci poradzic, bo akurat jestem zdania, ze co dziecko, to inny model :) i nie ma reguly. Karmilam corke piersia 17 miesiecy i sama zrezygnowala. Nie bylo placzu, lez, bandazowania piersi i innych wyglupow. Tak wiec niejako moj przypadek zaprzecza teorii o problemach z odstawieniem po dluzszym karmieniu. A przyznam , ze spodziewalam sie klopotow, bo corka majac 1 rok jeszcze budzila sie nawet 5 razy w nocy na karmienie. A co do sztucznego mleka. ILE RAZY PROBOWALAS PODAC? To wazne, bo dzieci bardzo czesto za pierwszym razem odrzucaja nowy smak. Czytalam kiedys, ze czasem potrzeba nawet do 10 prob, zanim dziecko zaakceptuje cos nowego. Nie wiem, jak u innych, ale u mojej corki ta teoria sprawdza sie w 100 procentach. Moze wiec nie trac nadziei, tylko codziennie po lyzeczce sprobuj podawac, az sie przyzwyczai. pozdrawiam

moja znajoma przekonala mala do mleka - kupujac jej mleko waniliowe(oczywiscie modyfikowane). moj jakub nie chcial pic zadnego. do tej pory kiepsko mu idzie pice kakao, jedzenie budyniu itp. zmieszaj mleko ze swoim mlekiem . i stopniowo coraz mniej swojego dodawaj. slyszalam ze to dziala powodzenia

Ja po prostu na tydzień wyjechałam bez dziecka na wakacje, po tygodniu mały stracił całkowicie zainteresowanie piersią. Faktycznie zaczął przesypiac noce, chyba że zęby ida to jest cyrk. Jeśli chodzi o usypianie piersią to po prostu najlepiej jest przestać stopniowo, może ktoś mógłby przejąc uspianie, tata piersi nie da bo nie ma, a zazwyczaj ma więcej siły niż mama, u nas się sprawdziło, do tej pory jak jest tata małego to go uspia bo lepiej mu to idzie. Ale co dziecko to model.

Ja odstawiałam synka stopniowo od piersi. Karmiłam go w sumie 10,5 m-ca. Wg mnie to był idealny moment na odstawienie. Zmniejszałam ilość karmień co kilka dni aż doszło do jednego i pewnego razu z dnia na dzień nie dostał w ogóle piersi i... nawet go to nie obeszło. Przy piersi nigdy nie zasypiał także nie wiem co ci doradzić. Może po prostu trzeba ten okres przeczekać. Na początku jednak powinnaś mu zapwnić swoją bliskość, żeby nie czuł się odrzucony. Niektórzy stosują znów metody bardziej \"drastyczne\" - wtedy ciebie nie może być przy usypianiu, ponieważ łatwiej się pogodzi z odstawieniem od piersi, a obowiązek usypiania przez kilka dni powinien przejąć tatuś. Wszystko zależy od waszej sytuacji. Tak jak dziewczyny piszą spróbuj mleka modyfikowanego np. waniliowego lub z miodem. Nestle ma takie mleko dla dzieci powyżej roku - ja go kupuję i mojemu bąblowi ono bardzo smakuje:)

W#szystko zalezy od dziecka, jak cały czas jest z toba, wszystkie obowiązki wokół niego sa na twojej głowie to lepiej wprowadzać zmiany powolutku, a jak twój maluch jest bardziej samodzielny to te \"drastyczne\" metody wcale nie sa takie drastyczne. :D

Dziewczyny dzieki za wszystkie rady. Macie racje co dziecko to inny charakter i sposób na niego ale wskazówki zawsze sie przydadzą. Do Shali- podawalam małemu mleko modyfikowane juz kilka razy w odstepach czasowych i tylko raz wypił jakieś 80 ml ale do mleka dodalam kaszki. Na następny dzień powtórzyłam i nic - ani łyka nie chciał. Więc przestałam. Znajoma- może spróbuję tego waniliowego jak nadal nie nędzie chciał, może zadziała. Majaja- jesteś silna że dałas radę tydzień bez dzidziusia, ale przynajmniej szybko poszło. Niestety ta nie metoda nie dla mnie:( Ja cały dzień jestem z małym- jestem na wychowawczym. Nieraz bierze go babcia na czy pół dnia. Asiek78- wiesz ja bym chciala od razu przestać karmić z dnia na dzień, ale nie wiem czy dam radę z drugiej strony, jeszcze zobaczę jak nam będzie szło. Pozdrawiam was mamuśki!

Witam!! mam 16mieseicznego synusia, z ktory mialam podobny problem :( Karmilam go do 11miesiaca zdecydowalam sie na odstawienie poniewaz balam sie ze jeszcze troche a sobie nie poradze.. Alek chcial co chwile cyca, w nocy budzil sie co godznie i chcial spac przy cycu:) mialam juz dosc!! po przyjezdzie z wakacji podjelismy z mezem ostateczna decyzje!Maz zaopatrzyl sie w bulte mleka i herbatke.. ja poszlam spac do drugiego pokoju...serce mi pekalo gdy baczek plakal bo niestety ale sie darl zasypial na troche po czym sie budzil..jakie bylo nasze zdziwienie gdy w druga noc juz sie tak cyca nie domagal?? zaplakal raz:) juz moglam spokojnie spac w sypialni.. W ciagu dnia tlumaczylam mu ze cycy jest be i odwracalam uwage:)w trzecia noc przespalismy cale 8godzin!! bez wstawania!przez kolejne trzy tygodnie bylo cudownie przestawil sie blyskawicznie:) dzis sam kaze nam isc do kuchcni i zrobic sobie mleczko:)tylko niestety je o 20.30 i budzi sie jeszcze o 24.00 zeby wypic pare lyczkow mleka( pic nie chce)..potem je dopiero po 7 rano:)takze droga mangoo tylko konsekwentnie .. Wczesniej raz podjelam probe ale to ja nie bylam gotowa czulam sie jak wyrodna matka ale potem mialam dosc.

A co do wyboru mleka to poprostu musisz przetestowac ktore bardziej sie nadaje :) moj bak akurta pil prze jakis czas Nestle teraz pije Bebiko:) zeby towj malucszek przestal zasypiac przy cycu to ty musisz nie ulegac!! raz poplacze potem przestanie zmien rytual usypiania doskonale cie rozumiem poniewaz walczylam z tym samym i wiem co czuje matka . Dzis wiem ze krzywda mu sie nie stala czasem kaze mi podniesc bluzke i przytula sie do piersi:) caluje sutek i daje calusa w usta:) wogole to bralam tabletki na zanik i fakt ze tylko tydzien mialam twarde piersi( ale po tych tabletkach zle sie czulam!!) nadal mam mleczko bo czasem kropelke wyscisne ostatnio alek possal cycusia i mu zasmakowalo :) ale nie wrocil do ssania:)