Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ojeju ojjeju ojeju

z jakich powodow kobiety chodza na samym poczatku ciazy na zwolnienia?

Polecane posty

Gość ojeju ojjeju ojeju

chodzi mi o sam coczatek w stylu 9 tydzien... ciaza zagrozona moze juz byc wtedy wykryta? czy co jeszcze mze byc?

Gość Zwykłe lenistwo
i nic więcej

Ja akurat plamiłam na samym początku ciąży (4 tydzień), test wyszedł pozytywnie, lekarz na badaniu potwierdził ciążę. Przepisał leki i kazał leżej przez 4 tygodnie. Tydzień później (w 5 tc) byłam na usg i potwierdził ciążę oraz to, że pęcherzyk nadal jest. Wszystko dobrze się skończyło - na szczęście.

I żadne lenistwo :P wręcz przeciwnie nie chciałam iść na zwolnienie i mówić w pracy, że jestem w ciąży. Było stanowczo za wcześnie jak na mój gust.

Gość holipka
ja chce isc na zwolnienie z powodu pisania pracy mgr i jak najszybszej obrony, ale nie mgoe tego szefowi powiedziec. Dlatego chce miec jakis powod, ktory przejdzie :(

Gość orzechowa 24
"zwykle lenistwo" to chyba ospowiedziala sobie autorka:P ja jestem w 9 tc i juz 2 razy bylam na zwolnieniu- najpierw przez plamienie.. a teraz przez krwiaka na macicy- niestety takie rewelacje zdarzaja sie bardzo czesto juz na poczatku ciazy.. a kto tego nie rozumie? ano dzieci.. kobiety ktore nigdy nie byly w ciazy... albo te co mialy to szcezscie ze ciaza przebiegala super-hiper:O ale pewnie zdarzaja sie i takie co z lenistwa.. spoczywaja na laurach bo SA przeciez w ciazy...:P

największe zagrożenie dla ciąży jest w pierwszych trzech miesiącach. a kobiety nie chodza do pracy, albo ze względu na zagrożone życie dziecka, albo po rpostu dlatego aby sie niepotzrbenie nie stresowac. po co ma sie kobieta stresowac a dziecko razem z nia skoro nie musi?

Gość Wy nigdy nic nie
musicie, tylko leżec w domu 9 miesięcy najlepiej, bo wam sie należy

Gość holipka
hej, to ja zalozylam temat - chodzi mi o to, ja kjuz piaslam, ze musze isc na zwolnienie, bo chce napisac prace mgr w tym czasie, skonczyc studia i sie obronic. Niestety u szefa to nie rpzejdzie, dlatego jako powod chce mu powiedziec cos innego - cos co zagrza ciazy w jakis sposob... co moge powiedziec?

wy nigdy nic nie - tak się skłąda, że wróciłam po tych 4 tygodniach do pracy, choć lekarz najchętniej by mnie zostawił już do końca na zwolnieniu:P musiałam mu tylko obiecać, że jak tylko zauważę coś niepokojącego to zaraz do niego przyjdę. Na lekach byłam całą ciążę. Chciałam pracować i normalnie żyć jak najdłużej się dało.

ja poszlam ok.12 tygodnia ciazy. czulam sie w miare ok. ale warunki pracy nie byly sprzyjajace do pracy dla ciezarnej. ciezkie szuflady, praca przy komputerze, latanie, troszke dzwigania, pozycja pracy siedzaco stojaca,ciagly kontakt z chorymi i awantury z pacjentami;) - bo nie wszyscy sa mili, a kto sie najwiecej klocil- wielcy ludzie- profesorowie, doktorzy. p. doktor sama mi zaproponowala prace bo powiedziala ze widzi w jakich warunkach pracuje:) pracowalam w przychodni.

na co czesto lekarze daja zwolnienie?? na stawianie macicy(twardnienie brzucha), nudnosci, zmeczenie, obrzeki nog, zwykle przeziebienie, zawroty glowy itp- mysle ze to tez powod tylko lekarz musi to fachowo nazwac

Gość holipka
okej, dzieki... :) kurcze - zalezy mi bardziej na ukonczeniu studiow niz na tej pracy - znajde sobie najwyzej inna, a nie chce za nic rpzeciagac studiowania i magisterkowania

ja od 6 tyg jestem na zwolnieniu..powod:bole brzucha tak silne ze nie mogłam stac,a jedyna ulge przynosiło mi lezenie płasko.Poza tym nie zawsze praca jaka sie wykonuje jest odpowiednia dla kobiety w ciazy...ale niektore osoby co wypowiadały sie powyzej zrozumieja dopiero wtedy jak beda w ciazy.. A fakt ze mi sie nalezy bo place 7% składke jak kazdy a nie korzystam z panstwowej słuzby zdrowia A poza tym wyobrazasz sobie kobiete wymiotyjaca co 15 min w pracy? Jaki z niej pozytek?

do\"wy nic nie musicie\" Twoja opinia jest bardzo naciągana i niesprawiedliwa. Ja jestem w 15 tyg i ze zwolnienia korzystałam jak do tej pory tylko raz, z powodu silnego przeziębienia z tempreaturą. Teraz mimo, ze nie czuję się dobrze z powodu mdłości, a podróż do pracy i z pracy zajmuje mi ponad godzinę, w jedną stronę - w zapchanym autobusie, z przesiadką do tramwaju, nie zamierzam korzystać ze zwolnienia. Ciąża rozwija się prawidłowo i wszystko jest ok. Ale musisz zrozumieć, ze nie wszystkie kobiety przechodzą ciążę dobrze. Często zdaża się, ze ciąża jest zagrożona i wymaga leżenia. W innym przypadku kobiecie grozi poronienie. Więc trochę więcej tolarancji. Życzę Ci, zebyś Ty, jeżeli kiedyś będziesz w ciąży, czuła się super i nie musiała leżeć, a Twoje dziecko urodziło się zdrowe...

Gość czasem
Zwolnienie daje się również, gdy praca może zaszkodzić dziecku np. ciągłe podnoszenie ciężkich przedmiotów (praca fiz. w magazynie), praca przy maszynach, które powodują drgania i wibracje.

Gość holipka
a komputer cale 8 godzin? to tez zagrozenie?

Powiedz lekarzowi ze nie chcesz chodzic do pracy,ze sie tam stresujesz i ze wiesz ze nie dasz rady.Pogadaj z lekarzem o on Ci pomoze..teraz juz nie te czasy ze ciezarne pracuja do samego porodu..No chyba ze chca:)

Gość holipka
wiesz - moje studia to i tak ciezka i stresujaca praca...

przy komputerze ciezarna moze pracowac 4 godzinny dziennie-jest taki zapis w Kodeksie Pracy

Wy nigdy nic nie- pracujesz??? jesli tak to tak samo nalezy ci sie zwolnienie jak nam studiujesz??? i co masz wakacje- zeby odpoczac po ciezkiej nauce! a jak zachorujesz to tez nalezy ci sie zwolnienie lekarskie bo albo skladki placa za ciebie rodzice albo sam/a odprowadzasz!!!

Gość a chodza na zwolnienia ...
Jak nie wiesz ciąża to nie choroba :-D

teraz jestem na zwolnieniu lekarskim. mialam wybor- zostac na macierzynskim(bezplatne) albo isc na zwolnienie lekarskie(platne). a warunki w pracy mam nadal nieodpowiednie dla ciezarnych . wiec jakbym wrocila to zaraz poszlabym na zwolnienie. wiec bezkonfliktowo przeszlam z macierzynskiego na wychowawczy:)

ja akurat wiem ze ciaza to nie choroba...ale nie wmówisz mi ze wymioty co chwile,bole głowy,zawroty,omdlenia,i szereg innych niechorobowych:) objawów nie jest wskazaniem do zwolnienia... Nie zawsze cos jest albo białe albo czarne

a chodza na zwolnienia ... - a nie wiesz ze studenci ida na zwolnieni bo.......... maja kolokwium, bo maja lekki katar a w planie 2 razy cwiczenia i 10 wykladow bo maja sesja bo................... to tez nie choroba pracownicy ida na zwolnieniebo................skonczyl im sie urlop a chca przedluzyc wolne bo wlasnie przyjechala babcia z ameryki bo maja imieniny(brak urlopu) to tez nie choroba:)

Gość przyznaje sie
ja jestem od poczatku na zwolnieniu, nawet tak wyszlo ze w sumie od 1 tygodnia ciazy:) pracowalam tylko 3 dni bedac w ciazy (poczatek zwolnienie bylo na przeziebienie- jeszcze nie wiedzialam o ciazy) jak tylko sie dowiedzialam poszlam na L4, nie wstydzę się tego, nienawidze swojej pracy jest cholernie stresująca i nie zamierzalam narazać dziecka na niepotrzebny stres, uważam ze mi sie to należy, jeśli pracodawca traktował by mnie poważnie to i ja bym do tego inaczej podchodzila, sory ale 12 H przed kompem w ciązy to chyba nie najlepsze rozwiązanie, zaraz napiszecie ze pracodawca powinien dać inne zajęcie, ale co jesli go to nie obchodzi i karze pracowac po 12 przed kompem, to ja robie to samo i mnie tez nie obchodzi co on sobie pomysli (albo ludzie) jak pojde na zwolnienie na calą ciążę, jest mi w domu dobrze, mam co robić jeszcze się napracuje w swoim życiu, a na zus placilam wiec teraz niech oni troszkę poplacą mi

przyznaje sie..ja Cie rozumiem...........ja jak dzwoniłam do pracy zeby powiedziec o zwolnieniu to usłyszałam,,I co teraz,kto to za Pania zrobi i 1000 problemów\"Nawet szef nie zapytał jak sie czuje,a zdanie wczesniej powiedziałam mu ze to zagrozona ciaza.I postanowiłam: on nie sznuje mnie a ja nie szanuje jego.Nie wymagam by pracodawca skakał ze zachwytu ze pracownik jest w ciazy..ale odrobina kultury i wyczuciem mogłby sie wykazac..

Gość A pracodawca ma sie
jeszcze cieszyc z twojej ciąży i o zdrowie pytac, a co go to obchodzi ze ty w ciąży jesteś??? Święte krowy, 9 miesięcy z laptopem na brzuchu :( bo w pracy wam komputery szkodza a w domu to na kafe już nie :O

Gość Magnezja
Ja też jestem na zwolnieniu w domku od 12 tyg ciązy i dobrze mi z tym Owszem "ciąża to nie choroba" (uwielbiam to stwierdzenie, ....najczęściej osób które chyba nigdy nie były w ciązy)....ale to także STAN ODMIENNY i KAŻDA KOBIETA PRZECHODZI GO INACZEJ. Nikt mi nie powie, że w pracy ma zero stresu, a po pracy nie jest zmęczony a ani jedno ani drugie nie wpływa dobrze na DZIECKO które jest przeciez NAJWAŻNIEJSZE!!!!! P.S jeśli ktoś ma jeszcze wątpliwości to prosze wziąc sobie pierwszy lepszy artykuł o ciązy i przeczytać zalecenia: odpoczynek, unikać stresu, zmęczenia itp. Jesli ktoś się czuje na siłach pracować i jest muz tym dobrze to oki, ale nie wszystkie kobiety tak uważają I TO TAKZE JEST OK!!!! :)