Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AlizeZ

Na co zwarcać uwagę przy kupnie okularów?

Polecane posty

Gość AlizeZ

hej - w przyszłym tygodniu będę sobie robić nowe okulary, mam wadę -2 na prawym i -2.25 na lewym oku, na co powinnam zwrócić uwagę u optyka? Bo ponoć nie każdy jest rzetelny i na przykład jak poprzednie robiłam to nikt nawet mi rozstawu źrenic nie zbadał!!! Czy jeszcze o czymś powinnam wiedzieć, że optyk ma zrobić?

Gość przecież typ oprawek
należy bezwzględnie dobierać pod kątem rozstawu źrenic

Gość Tycianka
rozstaw źrenic to przecież podstawa! Rozumiem, że jak jest to tylko minus 2 to nie tragedia jeszcze ale jak jest więcej dioptrii??? przecież wtedy krzywizna może wyjśc w zupełnie innym miejscu! generalnie można sobie wzrok nieźle popsuć. A reszta to tak: niech ci dobrze już przy odbieraniu zmierzy rozstaw zauszników, żeby cię nie uwierały i żeby ci nie spadały na nos, bo to koszmar jest. I szkład dobierz takie sama, żeby spełniały funkcje jakie mają spełniać - np. czy dużo siedzisz przy kompie, czy uprawiasz sport w okularach , czy dużo prowadzisz samochód etc etc - to wszystko bierze się pod uwagę przy dobieraniu szkieł, powłoki antyrefleksyjnej, stopnia utwardzenia i tak dalej.

Gość AlizeZ
normalnie będę nosić te okulary, bez żadnych jakichś dziwactw . to znaczy wiadomo, w pracy cały dzień jestem przed kompem, ale w domu już nie tak dużo, sport to tylko aeorobik, ale rzadko w okularach chodzą na ćwiczenia bo mi niewygodnie. Samochód też prowadzę ale też zwyczajnie z domu do pracy i z powrotem i tyle. Mogłoby być coś tylko takiego, żeby nie parowały w zimie i żeby tłuste plamy nie zostawały do czasu umycia płynem do naczyń :///

Gość Tycianka
jak Ci mają nie parować, nie rysować się i być lekkie to tylko "plastiki" czyli takie z poliwęglanu. Przy takiej wadzie jak masz będą cienkie bardzo więc i lekkie. Super powłoki które nie parują i nie rysują się ma teraz Essilor - Crizal Alize (moim zdaniem najlepsze), Hoya ma Eyry dobre z tego co pamiętam, a o resztę to juz popytaj u danego optyka - tylko nie daj sobie wcisnąć pierwszych z brzgu i kitów, że antyrefleks to musi kolor mieć, bo są takie które w ogóle nie mają żadnym poblasków i wcale się nie mienią, ani, ze utwradzane dodatkowo, bo te z dobrymi powłokami od razu sa utwardzone.

Gość zakulla
Ja mam właśnie te essilory no i oprócz tego że widzę dobrze (to chyba normalne) to oprócz teg ojuż nie raz spdały i poniewierały się po plecaku. Tych z hoya nie znam, ale te mogę polecić, no i oczywiuście z polecenia optometrysty sobie je kupiłam:)

Gość atur
a ja w piontek byłam u optyka i jak mnie wybadał to się szczęśliwa czuję na tej stronie http://epliki.waw.pl/www/_flash/EssilorCVT.html pokazało mi że mam astygmatyzm. No i okazało sie, że rzeczywiście 0,25 cylindry mam i okularkis obie nowe wyrabiam. No i lekarz mni emęczył ze 20 minut na tych wszystkich maszynach ale było w sumie nawet fajnei i czułam się tak mocno przebadana:D Mam nadzieję, że to nie zabrzmi źle...

Gość Suaka
taaa dobre badanie to niestety rzadkość jest. Niefajne jest to że pozwalają Ci przebierać w oprawkach i siedzisz i godzinę przymierzasz, a jak co do szkieł dochdozi to po prostu mówią Ci że mają plastiki i szkła i co wolisz. A tutaj człek nieświadomy nie wie że do wyboru ma Essilor, zeis, jzo i inne i prosi o plastiki...ech te łobuzy:)

Gość barbej
Ale to jakąś różnicę robi? W sensie te szkła? Bo ja nie wiem nic o nich, nie jest to jakoś rozpowszechnione, więc nazwy tych firm nie mówią mi nic. Wytłumaczysz?

Gość PolskiOptyk
Kiedy wybierałam okulary u optyka zmierzył mi tylko rozstaw źrenic, a najwięcej czasu poświęciłam na dopasowaniu do siebie oprawek - żeby nie były za szerokie i pasowały do kształtu twarzy. Teraz myślę o tym, żeby następne zakupić w internetowym salonie optycznym http://www.polskioptyk.pl. Na pewno taniej niż w stacjonarnym sklepie.

Gość gość
przede wszystkim na jakość wykonania i właściwości ja kupiłam bardzo dobre okulary w sklepie Arctica w Wawie

-na nosek: czy dobrz się trzymają lub nie cisną -na zauszniki: czy nie cisną lub są za luźne -na odstęp od brwi i policzków: zwieksza wentylacje i zapobiega zaparowaniu. www.100club.pl