Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Glominka

Wg mnie dziwna reakcja 3,5 latki.

Polecane posty

Gość Glominka

Dzisiaj byli u nas znajomi z 3,5roczną córeczką. W pokoju rozpalony był kominek bo zimno dzieciom. Dziewczynki (moja 5lat) bawiły się właśnie w tym pokoju, 3,5latka najpierw była pilnowana przez swojego tatę, a że chyba wszystko ok, przyszedł wypić herbatę, ale do pokoju nie ma drzwi więc dzieci były cały czas na oku. W pewnym momencie rozlega się wrzask mniejszej dziewczynki, że się oparzyła (w tym momencie stała jakieś 3m od kominka). Tata złapał ją na ręce i pobiegł do łazienki żeby włożyć rączki pod zimną wodę. My za nimi. Dziewczynka zaczęła strasznie piszczeć, wrzeszczeć, tupać nóżkami. Mój mąż chciał ją uspokoić to zaczęła go kopać. W końcu zaczęła krzyczeć, że chce do domu i pojechali. Mam do Was pytanie: czy wasze dzieci też tak reagują na "nieszczęścia".

Gość jesienna aura
moje dziecko nigdy tak się nie zachowało, ale to kwestia wychowania, tak reagują rozpieszczone do granic mozliwości dzieciaki z ktorych pożniej wyrastają rownie a moze i bardziej okropne nastolatki.

Gość jaaaaaaa
hm wg. mnie rozpieszczona dziewucha i tyle!

Gość i przed wszystkim
latwo zauwazyc ze dziecko na maksa rzadzi rodzicami bezsens !!

Gość pogratulować rodzicom
dalej będzie jeszcze lepiej :P

Gość Glominka
Ooooooooooooo dzięki za odzew, a ja myślałam, że mi się coś pododwracało w głowie, moja jedynaczka (teraz już nie) też jest kapryśna, ale żeby takie histerie. A czy myslicie, że to może być reakcja na drugie dziecko (rok młodsze). Mam wrażenie, że zamknęła się w sobie i tak "dziko" reaguje, żeby zwrócić na siebie uwagę.

Gość lalikue
nie sądzę, moja przyjaciółka ma dziecko w pierwszej klasie, jest młodsze od drugiego dziecka o 10 lat , więc rozpuszczony jest na maksa. nie ukrywam, ze ja nie toleruje jego zachowan, i niechętnie widzę u siebie. To jej dziecko, kategorycznie przerywa jej nawet krotka rozmowe telefoniczną , bo on życzy sobie w tej chwili cos tam....., i to ona ma TO zrobic, a nie ojciec czy starszy brat, bo on tak chce. Wiesz, jak ma z nim przejechac kilka przystankow, tramwajem, to zawsze jest płacz, bo on jest zmęczony, nózki go bolą, albo cos jeszcze....., i tak jest cały czas o wszystko.

Gość Glominka
No ale to może rozpieszczone, a tutaj miała miała roczek jak pojawiło sie drugie dziecko, może wszyscy skupili się na mniejszym. Moja ma 5 lat i jak pojawił się maluszek (dużo z nią na ten temat rozmawiałam) to jeśli potrzebuje uwagi to się po prostu upomina np żeby ją też przytulić, bo akurat też chce być przytulana - wtedy przytulamy się wszyscy.

Gość Glominka
Nie wiem czemu, ale w złych zachowaniach innych stram się doszukać przyczyny.

Weźcie przestańcie sie podniecać bo nie ma czym. W końcu mowa o małym dziecku - może mała się czegoś przestraszyła? A może z ognia wyleciała iskra i sparzyła? 3,5 roku to nie wiek w którym należy się spodziewać racjonalnego myslenia. Dodam że moim zdaniem sam fakt że dzieci były na oku a rodzice w innym pomieszczeniu to trochę mało w tej sytuacji. Wystarczy sekunda by dziecko się nieźle poparzyło i może się to skończyć tragicznie.

Popieram Euglenę, dojście do rozpalonego kominka powinno być zabezpieczone w sposób niedostępny dla 3,5 letniego dziecka. Na szczęście dla wszystkic hskończyło się tylko sparzeniem rączki. Musiało ja bardzo boleć, zwłaszcza, że skóra u takiego dziecka jest przecież jeszcze bardzo cienka.