Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katkka

Proszę o odpowiedz. Z góry dziękuję

Polecane posty

Gość katkka

Czy jeżeli biorę tabletki od trzech dni (po siedmiu dniach przerwy) i np dziś odbyłabym stosunek to czy odstawiając te tabsy od jutra mogę zajść?

jesli to w srodku cyklu prawdopoobieństwo jest mniejsze.. ale jesli na pocz. albo na koncu to przez 7 dni jest duze \"zagrozenie\".

no fakt. a jeszcze jedno pytanko (wiem wiem, jestem upierdliwa:P). dlaczego na poczatku i pod koniec cyklu prawdopodobieństwo jest większe?

Gość co 7 dni
Długość życia plemnika zależy od odczynu środowiska i temperatury otoczenia. W środowisku zasadowym żyje dłużej niż w kwaśnym. W pochwie jest środowisko kwaśne i plemnik żyje tu do 2 godzin. W szyjce macicy jest środowisko zasadowe i tu życie plemnika wynosi 48 godzin, w jamie macicy do 25 godzin, a w jajowodzie do 48 godzin. Poza organizmem plemnik żyje do 18 godzin w temperaturze 37 stopni Celsjusza, a w temperaturze 20 stopni jego żywotność wzrasta do 70 godzin. Jeżeli plemniki dostaną się w okolice wejścia do pochwy, to w sprzyjających okolicznościach, np. kobieta jest w fazie owulacji, istnieje możliwość zapłodnienia.

Gość katkka
Bradzo dziękuję za wypowiedzi.

Gość Jaka ej
Mam pytanie, bo dostalam okres, ale po nim jeden dzien, ścisnełam piersi i wyciekło z nich troche przezroczystego płynu. Biore diane35, ostatnio kochalam sie pod koniec sierpnia, wszystkie tabsy wzielam o stalej porze. Czy to normalne taka wydzielina? Prosze odpowiedzcie mi bo jestem troche zeschizowana i zdezorientowana....

Gość do poprzedniczki
wydzielina z piersi to oznaka bardzo wyskokiego poziomy prolaktyny - hormony który odpowiada za laktacje w czasie ciązy i po porodzie. Skoro bierzesz tabletki nie powinnaś mieć wysokiej prolaktyny, zwykle ona rosnie po odstawieniu tabletek, dlatego jak najszybciej idz do ginekologa bo to onzacza ze masz źle dobrane tabletki. Prolaktyne bardzo trudno jest zbić do swojego poziomu dlatego zacznij jak najszybciej cos z tym robić.

Gość no moze ja ....
dziewczyny-- mam pytanie: czy plastry sa na recepte????????

Alez oczywiście - to zwykła antykoncepcja hormonalna (pod warunkiem ze mowimy o plastrach anty ;) ) inne są bez :P

Gość Jaka ej
No ale w ulotce jest napisane ze tak i tez moze byc skutek uboczny brania tych tabsow moich, wiec co? dalje do gina? czy mam isc do jakiego zwyklego? O_o Jesli zle dobrane to znaczy ze jestem w ciazy??!!

Gość Jaka ej
Czy to groźne jest? co to powoduje? Boże..nie przerażajcie mnie...:/

Gość do poprzedniczki
nie nie to że masz źle dobrane to nie znaczy że jesteś w ciąży, możesz być pewna nawet na 200% że nie jesteś ponieważ wysoki poziom prolaktyny zapewnia brak jajeczkowania, nawet kobiety ktore nie biorą tabletek a mają wysoką prolaktyne nie moga zajśc w ciaże bo prolaktyna uni8emożliwia jajeczkowanie i to jest bardzo uciezliwe bo trzeba brać długo leki żeby zbić prolaktyne i żeby powróciło jajeczkowanie. Idz do ginekologa powiedz że masz wyciek z piersi i że bierzesz tabletki. Powinnas dostać tabletki które mają mniej hormonów niż Diana 35 i poziom prolaktyny powinien się zmniejszyć.

Gość do poprzedniczki
spokojnie to nie koniec świata:) wszystko możńa wylec zyć:) głowa do góry!!!!

Gość Jaka ej
a czy taka wizyta będzie m,nie coś kosztować u prywatnego ginekologa? bo ja właśnie chodze do prywatnego i nie wiem jak by to było. A słyszałam że do takiego normalnego z NFZ to są kolejki długie, czy tak? No i co jesli bym chciała zmienić teraz lekarza, czy jeżeli uz biorę tabsy, ale wizyt miałam ze 2 zaledwie, to czy moge zmienic ginekologa??

Gość Jaka ej
No i podobno takie leczenie , obniżanie poziomu prolaktyny trwa długo...:/ czy leki są kosztowne?

Gość do poprzedniczki
w każdej chwili mozesz zmienic ginekologa, popytaj kolezanki lub kogos z rodziny jaki lekarz w miescie ma dobra opinie i najlepiej idz prywatnie, wizyty kosztuja roznie zalezy od gina ale sredko okolo 60 zł, jesli popadniesz na dobrtego gina to zrobi z toba scisły wywiad na temat miesiaczkowania itd. musisz mu wszystko wyjaśnic. Trudno mi powiedziec co powie ci lekarz byc moze z tego powodu kaze ci odstawic tabletki albo przepisze ci inne. Wydaje mi sie ze leczenie prolaktyny nie moze isc w parzez braniem tabsow, ale byc moze inne tabnletki anty ci wyreguluja ten poziom. A lek na obnizenie prolaktyny to bromergon nie wiem ile kosztuje ale wiem ze kobiety czesto zle sie po nim czują i dawkowanie tez jest bardzo rozne zalezy co lekarz powie. Ale teraz to nie gdybajmy tylko idz do ginekologa i zobaczysz co on ci powie.

Gość Jaka ej
a jezeli zostawie tę sprawę i zwalę na tabsy, tzn. że to taki skutek uboczny, to jakie mogą być następstwa? Z reszta biore tabsy od 3 i pół miwsiąca i wydaje mi sie ze moje piersi oprócz tego ze sie powiekszyły, to miały takie malutkie biale/jasne plamki na sutkach, tylko że wcześniej ich nie ściskałam więc nie byłam świadoma że moze z nich coś wypłynąć.

Gość do poprzedniczki
nie masz co zwalać winy na tabsy bo to ewidentna ich wina! Nie powinnaś zwlekać z pójściem do ginekologa bo z tymi sprawami nie należy sobie pobłażać, możesz mieć potem duży problem z hormonami. Te białe plamki na sutkach tez od razu powinny dać ci do myślenia. Hormony to nie witaminy należy z nimi uważać i obserwować swoje ciało. Jesli ktos bagatelizuje sprawy może sobie bardzo zaszkodzić.

Gość Jaka ej
Ale to były takie małe kropki prawie na samym szczycie sutka. To też jest złe? A czy ból głowy to też tym może być spowodowany?

Gość do poprzedniczki
bol głowy to jeden ze skutkow ubocznych brania tabletek, zawroty glowy, wymioty, osłabienie, stany depresyjne, wypadanie wlosow, małe libido - czyli chęc na seks, suchość pochwy itd itp.. tego jest mnóstwo, poczytaj dobrze ulotke tabletek to sie dowiesz wiecej.

Gość Jaka ej
Tak, czytałam ją już wiele razy, chciałam się dowiedzieć czy ból głowy to skutek podwyższonego libido. Nie wiesz czy sama wizyta z przepisaniem nowej recepty bedzie tez kosztowac ok.60 zl?

Gość do poprzedniczki
jesli pójdziesz do nowego lekarza napewno bedzie chcial cie zbadac, wiec wizyta napewno bedzie cie kosztowała czy z wypisaniem recepty czy tez bez tego. Podwyższone libido? chyba mylisz pojecia... jesli masz podwyższone to znaczy ze masz bardzo duza ochote na seks, tabletki zwykle zmniejszają libido. Ból głowy nie jest spowodowany libido, to odrebny skutek uboczny

Gość Jaka ej
Chciałam napisac 'prolaktyny'... Noa le moze nie mam sie cym przejmowac jesli w ulotce takie dzialanie zostalo wymienione? Moze wystarczy jak zadzwonie do mojej gin?

Gość Jaka ej
I z tą wizytą chodziło mi o wizytę u starego gin. mojego, czy taka wizyta bedzie mnie kosztowac, takie wypisanie nowej recepty na nowe tabsy?

jaja ej - kolezanka ci pisze ciagle o wizycie u gina a do ciebie to chyba nie dociera, skoro wiesz ze to skutek uboczny tabletek to chyba powinnas je zmienic nie?

Gość idz do gina
i przestan ludziom dupe zawracac, kto ci moze odpowiedziefc na to pytanie czy bedzie cie wizyta kosztowała czy nie - chyba tylko sam gin nie???