Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katarakte2

przetłuszczone włosy-szukam rady

Polecane posty

Gość katarakte2

Mam prośbe to każdej która by wiedziała co zrobić z przetłuszczajacymi się włosmai.Mam półdługie włosy ale szybko przetłuszczają się na górze a dół wytrzymałby jeszcze:)Używałam już maseczek i odżywek i nic.Kiedyś zrobiłam pasemka i jakby sie to wszystko wyrównało na całości włosów więc może pofarbować je?Może to by je troche przesuszyło??Jak myślicie??Czekam na porady./ z góry dzięki

Trzeba ugotować skorki z pomaranczytak z 2 -3 i tym wywarem płukac juz umyte włosy:)nie spłukiwać tego

Gość katarakte2
dziekuje slicznie.Skorzystam.

Gość Misssska
Nie uzywaj odzywek! Odzywki obciazaja wlosy..przyjrzyj sie tez swojej diecie-moze jesz za duzo miesa? Slodyczy?

Misssska, a co sądzisz o diecie wegetarianskiej w tym przypadku? Nie jem mięsa od ponad 5 lat, unikam słodyczy, a włosy mi się baaaardzo szybko przetłuszczają, to czego ja mam dużo albo za mało?

To nie prawda, że przy wlosach przetłuszczających nie powinno uzywać się odzywek! Każde wlosy jej wymagaja, jedynie do przetłuszczajacych powinno uzywać się tych do splukania.

MARKOTKA BIERZESZ SKORKI Z POMARANVCZY 2-3 ZALEWASZ WODA Z KRANU I GOTUJESZ NA MALYM OGNIU AZ SIE WODA ZAGOTUJE,jak sie zagotuje to studzisz ,zeby nie byly za gorce i tym wlosy umyte spllukujesz i tyle

Dianusia dziekuję :) A w dużej ilości wody trzeba gotować, czy nie ma to znaczenia?

Gość Agneszk_666
Ja mam średniej długośći ,ciemne włosy ,przetłuszczające sie i suche musze je myć co 2 dni a to mnie męczy bo myje rano.Na drugi dzień mam tłuste włosy na czupku głowy. A gdy użyje odrzywki to mam bardziej tłuse .Prosze was o rade co mam robić

Gość Agneszk_666
Ja mam średniej długośći ,ciemne włosy ,przetłuszczające sie i suche musze je myć co 2 dni a to mnie męczy bo myje rano.Na drugi dzień mam tłuste włosy na czupku głowy. A gdy użyje odrzywki to mam bardziej tłuse .Prosze was o rade co mam robić

JA polecam szmpon SUNSLIK do włosów przetłuszczających się i odżywkę fructis FRESH(ze spłukiwaniem). A wiecie co jest najlepsze? Ostatnio po operacji nie mogłam myć przez dwa tygodnie głowy-pomogło jak ręką odjął-teraz myję co trzy-cztery dni i jest spoko.

Gość to kawalek mojej pracy
Pielęgnacja włosów przetłuszczających się Pierwszym etapem w salonie fryzjerskim jest dokładny wywiad z klientem oraz oględziny jego włosów. Po stwierdzeniu iż sa to włosy przetłuszczające się należy dobrac odpowiedni szampon, który jest odpowiednio przygotowany do tego rodzaju wlosów. Szampony dla tego rodzaju włosów powinny działać łagodząco na skórę głowy. Należy więc używać szamponów przeznaczonych specjalnie dla przetłuszczających się włosów. Będą to między innymi szampony zwiększające puszystość oraz szampony zawierające wyciągi z ziół, np. z rumianku, chmielu, słonecznika czy aloesu. wyciągi ziołowe z: o Chmielu działa bakteriostatycznie o Czarnej rzepy zmniejsza aktywność gruczołów łojowych o Dziegieć działa dezynfekująco o Łopian działa oczyszczająco, antybakteryjnie, antyseptycznie o Rumianek działa łagodząco Po umyciu włosów należy nałożyć odżywke specjalnie do tego przeznaczona. Odżywka musi być lekka nie może zawierac substancji natłuszczających, nie można jej nakładac na nasadę włosa. Pożądana odżywka powinna mieć pH ok. 5,5-naturalne optymalne dla skóry głowy składniki: mięta , pokrzywa , czarna rzepa. Odżywke należy spłukać bardzo dokładnie najlepiej chłodna lub ciepławą wodą , zależy to od stopnia tolerancji klienta na temperaturę wody. Następnie należy wytrzeć ręcznikiem papierowym włosy delikatnie nie szarpiąc ich i nie ciągnąć, jeżeli stan włosów wymaga tego, możemy nałożyć maskę . Maski wysuszające Np. z glinki zielonej, zasycha i pochłania tłuszcz, oczyszcza i ściąga pory, zawiera minerały regulujące pracę gruczołów łojowych. Po odpowiednim umyciu i wytarciu włosów, można przystąpić do strzyżenia włosów, które odbywa się zgadnie z życzeniem klienta i za jego zgodą. Fryzjer może zaproponować odpowiednia fryzurę do kształtu twarzy dla danego klienta uwzględniając fakt ich dla włosów przetłuszczających się najlepsza długość to włosy krótkie lub półdługie. Po odpowiednim strzyżeniu należy wymodelować włosy w tym przypadku wskazana jest ondulacja wodna polegająca na odbiciu włosów od skóry głowy co powoduje zmiejszenie przetłuszczania się ich. Nie należy stosować na włosy żadnych tłustych nabłyszczaczy, gum modelujących czy innych tego typu środków które natłuszczaja i obciążają włosy.

To zalezy, od czego Wam sie przetluszczaja. Jesli to sprawa nadpobudliwosci gruczolow lojowych spowodowanej zbyt czestym myciem, to wlosy nalezy pare razy przetrymac. Ale jesli to kwestia hormonow, to sorry Winetou, ale nic nie poradzicie. Chyba ze tabletki anty, ale mi np nie sluzyly. Polecam szampony Ziaja. Kiedys mialam z czarna rzepa, a teraz mam mietowy i jest calkiem spoko.

Gość AnnaK...
Używaj szamponów leczniczych, hipoalergicznych najlepiej zakupionych w aptece. Szampony do włosów przetłuszczających się posiadają kwaśne pH, które usuwa nadmiar łoju i nie powoduje przesuszenia skóry głowy, a także nie podrażnia jej. Działają antyseptycznie, ściągająco, antybakteryjne i łagodząco. http://www.handsomemen.pl/Tag_porady,Przet%C5%82uszczone%20w%C5%82osy,0.html

Gość stephenie
Ja mam taki sam problem. Włosy myję co 1-2 dni, nie stosuję żadnych odżywek (choć może czasami), lecz codziennie prostuję i modeluję. Włoski nie są aż tak przetłuszczone, najgorsza jest grzywka, która powoduje, że muszę myć od razu całą głowę. Czy ktoś zna może jakiś przepis na skuteczną i łatwą do przygotowania recepturę, byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam

Gość Anq25
Bardzo często przetłuszczanie się włosów jest źle diagnozowane...częściej jest to nieumiejętne mycie włosów! Włosy płuczemy ciepłą wodą ok. 1-2 minuty a nie tylko zmaczamy! Następnie nalewamy szampon na dłoń (niewielką ilość, krążek wielkości 1zł) i rozcieramy w dłoniach a następnie nakładamy na skórę głowy a nie na włosy (wkładamy palce między włosy) i masujemy opuszkami skórę 2-3 minuty. Nie za mocno, żeby nie pobudzić gruczołów łojowych. Za pierwszym razem szampon nie powinnien się zbytnio pienić, jak się pieni to albo jest go za dużo, albo włosy wcale nie są brudne, albo źle myjesz, albo to jakiś za mocny szampon. Następnie myjesz drugi raz tak samo. i Spłukujesz ok 2-3 minuty letnią (LETNIĄ!) wodą. Spływająca piana umyje włosy na całej długości. Dlatego nie myje się całych włosów a skórę. Odżywkę nakładasz nie od nasady a kilka cm od skóry i spłukujesz 2-3 minuty chłodną wodą. Tak umyte włosy długo są świeże...Tak naprawdę tylko co 10 osoba twierdząca że przetłuszczają jej się włosy..ma rację...reszta źle je myła.

Gość Malwina.a
A co myślicie o takim czymś, że przed umyciem powinno się rozbić jajko na głowie??? Gdzieś o tym czytałam, że to też jest dobre na przetłuszczanie się włosóe.... Nie wiem jeszcze nie próbowałam, ale.... wydaje mi się to trochę dziwne...Mi też sie bardzo przetłuszczają włosy, la emyję je co 2 dni.... i nic chyba na to nie poradzę...

Gość Koloranka
witam ;)) czytałam sibie Twoj problem i moja rada jest taka...przede wszytkiem kip sobie szampon do włosów przetłuszczajacych się( oczywiscie postaraj sie zeby firma była dobra) i po wykorzystaniu go w całosci zmien na inna marke ( poniewaz wszieste produkty do pielegnacji włosów uzywane przez dłuzszy czas przestaja skutkowac.) po drugie odrzywke musisz nakładac poniewaz gdy tego nie zrobisz włosy beda Ci sie niszczyc,zaczna sie przesłuszac i nie beda lsnic. po drugie włosy myj chłodna woda i anjlepiej ich nie slusz. Po trzecie staraj sie nie nosic na głowie czapek chustek itp. sprawia to ze skurze głowy nie jest dostarczany tlen przez co szybciej wytwarza sie łój. Zwróc twz uwage na to aby starac sie nie myc zbyt czesto głowy....Jesli myjesz np raz dziennie to postaraj sie ograniczyc do 3 dni o ile to mozliwe ;) Pozdrawiam serdecznie ;)) jesli to nie pomoze udaj sie do fryziera o rade badz do dermatologa :))

Gość Koloranka
zapomniałam dodac ze odrzywke nalezy nakładac w przypadku przetłuszczajacych sie włosów tylko na konce włosów.absolutnie nie wmasowywac jej w skóre głowy!! Malwina.a - jajko mozna uzyc OD CZASU DO CZASU zamiast odrzywki na włosy.... Oczywiscie nie całe ale tylko jego ZÓŁTKO i tak jak napisałam wyzej w przypadku włosów szybko przetłuszczajacych sie satramy sie nakładac na konce włosów ;))

Gość szuszka
Jajko na włosach niesamowicie śmierdzi. Moja siostra kiedyś spróbowała tego patentu i efekt był koszmarny. Mi pomogła urt-oil z naftą oczyszczoną, dzięki niej mogę nie myć włosów przez około cztery dni