Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama małego elfa

Ślub cywilny a za kilka lat kościelny

Polecane posty

Gość mama małego elfa

Witam. Mam pytanie - Czy któraś z Was miała na poczętku cywilny a potem, po kilku miesiącach, może latach, kościelny? u mnie st\\ytuacja wygląda tak - Wzięlismy ślub cywilny (mąż nie chciał kościelnego, bo nie był wtedy zbyt blisko nauk Kościoła, i uważał, że byłoby to sztuczne...), urodziłam dziecko, ogólnie jest fajnie:) Ale chcieliśmy mieć jeszce ślub kościelny... Czy w kościele robią problemy takim parom jak my? I czy wypada robić wesele? A biała suknia? Z góry dzięki za odpowiedź:)

witaj ja jestem jeszcze lepszym przykładem...w październiku 2003roku wzieliśmy ślub cywilny, a 14 października tego roku odbył się nasz ślub Kościelny. W Kościele nie było problemów, wręcz mieliśmy wszystkie takie same procedury, łącznie z Naukami przedmałżeńskimi i poradnią rodzinną co jest już dla mnie kosmiczne Miałam suknie w kolorze ecri oraz wesele, a do tego welon POWODZENIA!!!

A jak zareagowała rodzina? U mnie jest dość konserwatywna i niechętnie patrzyli na nasz plan wzięcia ślubu najpierw cywilnego a potem Kościelnego. A Wy z jakich powodów brałyście najpierw ślub cywilny? I jak na to rodzina?? A... i kiedy obchodzicie rocznice? Którego ślubu??:)

Gość ja wzielam slub cywilny
miesiąc temu. A koscielny bierzemy w sierpniu 2007, Mysle że nie bedzie zadnych problemów, ksiadz sie uecieszy że na sa zarobi :D suknia powinna byc ecru, mocne ecru

a slub wzielam dlatego że bronię licencjata i muszę miec nowe nazwisko, bo brat ma mi pomóc dostać sie do firmy w ktorej pracuje. Nie mogłby wkrecic rodziny

czemu wpierw cywilny? bo uwielbiam suknie:)), tym sposobem dwukrotnie mogłam je nałożyć:d a tak powarznie...miałam żałobę a nie chciałam rezygnować z wesela...dla tego wzieliśmy ślub cywilny

My chcielismy wziasc slub cywilny wczesniej ...ale musielibysmy mieszkac albo u jednych rodzicow albo u drugich. Po namyslach postanowilismy wyjechac za granica i postanowilismy wziasc slub cywilny....wiadomo taka decyzje podejmlismy szybko a wiadomo koscielny kosztuje ...bo nie chcielismy skromnego wiec postanowilismy wziasc cywilny za granica (po 6 latach bycia razem) Teraz jestesmy juz ustatkowani , umeblowani wiec postanowilismy wziasc koscielny. Dla naszych rodzin byla to decyzja bardzo wzruszajaca ,choc zastanawiali sie czemu 2 razy ale teraz jak wiedza ze mamy koscielny ...sa zadowoleni bo znow beda miec okazje sie bawic. oczywiscie na cywilnym nie mialam bialej sukienki....biala sukienke zaloze na koscileny juz nie moge sie doczekac.

Gość Tiuana
My wzięliśmy ślub cywilny na kilka m-cy przed ślubem kościelnym. Na ślubie cywilnym nie było żadnych gości, tylko my i świadkowie. Tak było zdecydowanie wygodniej i taniej. Nie mialam sukienki, założyłam biały kostium, który od lat leżał w szafie, nawet nie byłam u fryzjera. Mogliśmy co prawda wziąć ślub konkordatowy ale nie chciało nam się babrać w tej całej biurokracji:P Ja mialam bialą suknię (nie mamy jeszcze dzieci) tzn. pary współżyją ze sobą przed ślubem, a potem biorą ślub w bieli, więc czemu ja mężatka mialabym sobie tego odmówić?

ja wzielam slub cywilny a slub wzielam dlatego że bronię licencjata i muszę miec nowe nazwisko, bo brat ma mi pomóc dostać sie do firmy w ktorej pracuje. Nie mogłby wkrecic rodziny 1. przeciez nie trzeba brac slubu, zeby zmienic nazwisko, wystarczy isc do urzedu i... zmienic nazwisko, hihi :) mam nadzieje, ze chociaz czujesz cos do tego biedaka-meza, poslubionego ze wzgledu na zmiane nazwiska.. :D 2. czy po zmianie nazwiska przestalas byc rodzina swojego brata? 3. obrzydliwy nepotyzm, uklady, ukladziki, a fuj :P

wiesz co? po pierwsze: z moim mężem i tak mamy brac slub koscielny. Zanim wzielismy cywilny, wszystko juz bylo załatwione na kkoscielny wiec nie mow że wyszlam za niego dla nazwiska po drugie: jezeli myslisz ze zmiana nazwiska to nie problem to jestes zwyczajnie głupia :) chyba nie wiesz że trzeba miec rozprawe w sądzie aby uzyskac inne nazwisko. jak nie wiesz to sie nie udzielaj w tej kwestii po trzecie: nie, mój brat zawsze bedzie moim bratem, a jezeli wg ciebie zmiana nazwiska powoduje utrate rodziny to chyba jest tak tylko u ciebie po czwarte: to nie są zadne układziki, moj brat pracuje w japońskiej firmie, której dt jest Polak a włascicielem Japonczyk. Wszyscy wiedzą że jestem siostrą, ale Japonczyk nie, bo nie byłby zadowolony. A czemu miałby mnie dyskwalifikowac z tej pracy? dlatego że jestem rodziną? Znam sswoje umiejętnosci i nalezy mi się szansa. Zresztą chyba żyjesz w bajce, skoro myslisz że łatwo jest zdobyc dobrą prace w Warszawie bez znajomosci. Bynajmniej nikogo nie krzywdze.

OMG, jacy niektorzy sa doslowni, a o ironii slyszalas? po prostu kiepsko sie wyrazilas w poprzednim poscie, piszac, ze wzielas slub, bo potrzebowalas innego nazwiska, zeby nie byc juz siostra swojego brata. nie wnikam w szczegoly, po prostu post zabrzmial fatalnie, jak nie wierzysz, to go przeczytaj :)

wiem co to jest ironia, jednak na tym forum nikt nie kazał mi opisywac ze sczegółami co jak i dlaczego. Napisałam krótko i tyle. Zresztą nawet gdybym wyszła za mąż nie z milosci i dla kasy, to jest to moja sprawa a nie twoja.

na cywilnym miałam sukienkę miodową, bardzo elegancką, byłam również u fryzjera i kosmetyuczki.Na ślubie było 20osób...w zasadzie sami przyjaciele i bardzo dobrzy znajomi, moja rodzina miała mnie w d..., A mąż swojej nie informował bo są staroświeccy i tylko byśmy się nasłuchali...dowiedzieli się po fakcie, byli święcie przekonani, że jestem w ciąży...ale się rozczarowali:P

Gość hahaha haa
no costy w jakim ty swiecie zyjesz ludzie coraz czesciej biora koscielny po latach ja tez mam cywilny ale chce dopiero koscielny jak bede miala dzieci zeby mi za drozki robily

Gość sztacha
a czy można wziąść ślub tylko kościelny a nie brać cywilnego? w ogóle?

Gość sie to konkordatowy nazywa

ja wzielam slub cywilny - jak nie chcesz, zeby ktokolwiek komentowal Twoje sprawy, to proponuje nie umieszczac ich na publicznym forum internetowym.. :O

Gość ja wziełam slub cywilny
tak sie składa, że bylo tu pytanie dot. tego kto wziął slub cywilny a koscielny bierze pozniej, to wcale nie oznacza że musze o wszystkim opowiadać wole brac slub z powodu zmiany nazwiska niz z powodu ciąży