Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rittka

pocenie się - pomózcie!! czemu??

Polecane posty

Mam 22 lata i dotychczas nie miałam takich problemów WCALE z poceniem się, no może jak każdy człowiek pociłam się, ale nie tak, żeby to był jakiś prblem. A teraz ?? Pocę się często, niekoniecznie po wysiłku fizycznym czy kiedy jest mi gorąco. Po prostu pocę się jak ide ulicą, jadę autobusem, siedzę przy obiedzie :( pocę się wszędzie, nie tylko pod pachami, brzuch, szyja, cała twarz, szczególnie pod nosem :( Jestem mokra tak jak to bywa czasami w gorączce po aspirynie :( Co to może być?? Czy to jest objaw jakiejś choroby?? To bardzo uciążliwe :( pomożcie, któś tak miał?? :( :( :(

Gość idź do lekarza
tyle w tym temacie

Gość ja też tak mam jak Ty
i nie wiem, co z tym zrobić. od czasu do czasu piję szałwię i trochę pomaga, ale nie można jej pić bez przerwy.

Gość ja też tak mam jak Ty
lekarz mi powiedział, że niektórzy tak mają :/ i nic nie poradził, nie przepisał, nie wysłał na badania...

dziękuję za odpowiedź :) ja nie wiem, co mam poradzić na to :( to naprawdę uciążliwe i nieprzyjemne :( A szałwai pomaga?? czytałam w internecie, że to może być spowodowane zaburzeniami hormonalnymi albo cukrzycą albo nowotworem.... a ja nawet nie mam jak pójść do lekarza ....

Gość Święta Wincenta
To ju koniec... Przegralas zycie

Rittka idź do lekarza rodzinnego i powiedz mu dokładnie co sie dzieje. Poproś o skierowanie na badania. Takie pocenie może być, ale nie musi objawem cukrzycy lub problemów z tarczycą.

moge polecic cos jezeli chodzi o pocnie sie pod pachami- ANTIDRAL to jednak leczy objawy a nie przyczyne pozdrwiam:)

izabo, dzięki za radę 🖐️ ale ja się poce na całym ciele, a nie tylko pod pachami :(

Witam mam 32 lata i mam problem z nadmiernym poceniem się. Wzrost 183 cm, waga 115 kg. Problemem dla mnie jest przejście kawałka odcinka drogi ,zaraz na moich skroniach pojawia się pot, pod pachami i na całej skórze. Problemem jest wejście na 4 piętro, gdzie zaraz oblewa mnie pot. Teraz gdyby jest gorąco problem ten jest szczególnie uciążliwy, praktycznie jestem cały mokry. Podejrzewam również że spowodowane jest to że się strasznie stresuję, gdy mam coś powiedzieć lub udzielić się zaraz na mojej głowie pojawia się pot. Ponadto również gdy jest gorąco i siedzę np. przed telewizorem, nie mam żadnych sytuacji stresujących również, leje się pot. Robiłem badania i cukier mam normie, jedynie cholesterol podwyższony. Co mam robić, brać leki na uspokojenie? Czy może coś innego radzicie? Jest to problem dla mnie i się tym bardzo stresuję. POMÓŻCIE!!!!!

Witam mam 32 lata i mam problem z nadmiernym poceniem się. Wzrost 183 cm, waga 115 kg. Problemem dla mnie jest przejście kawałka odcinka drogi ,zaraz na moich skroniach pojawia się pot, pod pachami i na całej skórze. Problemem jest wejście na 4 piętro, gdzie zaraz oblewa mnie pot. Teraz gdyby jest gorąco problem ten jest szczególnie uciążliwy, praktycznie jestem cały mokry. Podejrzewam również że spowodowane jest to że się strasznie stresuję, gdy mam coś powiedzieć lub udzielić się zaraz na mojej głowie pojawia się pot. Ponadto również gdy jest gorąco i siedzę np. przed telewizorem, nie mam żadnych sytuacji stresujących również, leje się pot. Robiłem badania i cukier mam normie, jedynie cholesterol podwyższony. Co mam robić, brać leki na uspokojenie? Czy może coś innego radzicie? Jest to problem dla mnie i się tym bardzo stresuję. POMÓŻCIE!!!!!

Gość idz do lekarza
Koniecznie idź do lekarza. W Twoim przypadku potliwość nie wynika ani z wysiłku, ani ze stresu, ani z wysokiej temperatury, więc może to być objaw choroby, np. nadczynności tarczycy, cukrzycy, chorób nerek.

Dzięki za odpowiedź. Co do cukru to mam w normie robiłem badania, natomiast co do tarczycy i nerek to nie wiem, będę musiał poprosić lekarza o skierowanie na badania. Zauważyłem że jestem strasznie wrażliwy na gorąco, jak np. zjem ciepłą zupę lub drugie danie zaraz zalewa mnie pot. Przejdę kawałek odcinka w upale i zaraz jestem cały mokry itp.

jest lek na potliwość mam b. niskie ciśnienie i upał, nagły gorąc powoduje takie reakcje, czytałam o tym na szczęście tylko czoło i głowa przy tarczycy tez tak może być

Nawet teraz siedzę przed kompem popijam piwko, jestem rozebrany w samych spodenkach i na czole mam cały czas pot. Ciekawe bo nie piję gorącego napoju tylko schłodzony więc skąd ten pot? Może dlatego że gazowany? Czy może jakieś kłopoty żołądkowe mogą mieć coś wspólnego z nadmierną potliwością?

w moim domu byś si nie pocił, chłodnia, lodówa! zmarzły mi nogi i muszę się ubrać, choć było +30 może to sprawa mieszkania?

Witam ponownie jest coraz cieplej a ja się nadal pocę jak świnia, przejdę kawałek odcinka i leje się ze mnie. Jestem wrażliwy na gorąco i słońce, cukier mam w normie, ciśnienie krwi również co może być powodem mojej nadpotliwosci?

A czy te badania na nadczynność tarczycy robi się w ramach NFZ czy są dodatkowo płatne? Teraz w te upały nie mogę wytrzymać, przejdę kawałek i leje się ze mnie jak z cebra. Jest to bardzo krepujące

Gość gość
Ja mam podobny problem, byłam u lekarza wszystkie wyniki mam idealne. Jak siedzę w domu to jest ok, ale jak wyjdę z domu, wsiądę w autobus, jestem w pracy, w sklepie to leje się ze mnie jak z prysznica. Ciągle mam krople pod nosem co jest bardzo krępujące, bo bardzo widoczne. Nie mam problemów z męczeniem się, nawet jak staram się wszystko robić powolutku byle się nie spocić to i tak efekt tego żaden. 1. Brałam tabletki na pocenie się - nic nie działają. 2. Nosze bawełniane ubrania (białe), żeby skóra mogła oddychać a plam nie było widać - i nic nie pomaga, bo jak jestem mokra tak, jakbym do rzeki wskoczyła to i biały ciuch nie pomaga. 3. Od dawna soli nie używam - i też brak efektu. 4. Skończyłam w ogóle z piciem alkoholu (choć wcześniejsze 1 piwo raz na miesiąc to żadne picie) - i wciąż tak samo. 5. Palę znowu papierosy, ale przez czas jak nie paliłam - zero efektów. 6. Nie jem już mięsa, po kolei wykluczam wszystkie radości życia 7. Nawet słodyczy już nie tykam - i NIC. I co mam zrobić? Niby genetyczne? Ale ani moja mama ani mój ojciec ani dziadkowie NIGDY nie mieli takiego problemu... Pocili się, owszem, ale przy wysiłku no i pod pachami jak był upał. A ze mnie się leje każdym porem skóry. Spocony brzuch, plecy, piersi, kark, ramiona, pośladki, nogi! Dziwnym cudem tylko dłonie i stopy mam zwykle suche! Zimą jest najgorzej bo ciągle choruję, ale to nie dziwi skoro ciągle czuję jak krople potu kapią mi po plecach, a koszulki jak zdejmę sweter są MOKRE. A na zabieg kosmetyczny botoksu czy usuwania gruczołów mnie zwyczajnie nie stać!

Gość maliszewski
Zacznijcie od picia szałwii,oraz jedzcie dużo grejpfuta,następnie pijcie wywar z Pokrzywy i skrzypu.

Gość gość
Wiele osób sie z tym boryka( ja rowniez ). Lekarze rozkładają ręce, wyniki ok, nawet prywatne badania(drogie!) tez nic nie wskazują. Ja postawiłem na zagrzybienie organizmu choć lekarz stwierdził, ze mało prawdopodobne... Tak czy owak zacząłem kuracje na własna rękę i najwcześniej za 2-3 miesiące sam stwierdzę czy cos pomaga. Odezwę sie jak tylko cos sie zmieni :)