Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolcia24

Usg d3 a usg d4?

Polecane posty

Gość lolcia24

Jaka róznica? Czemu te usg służą?

Gość nieeeeeeeee
oba temu samemu, z tym, że 3d to zdjęcia a 4d to w ruchu rzeczywistym

Gość lolcia24
Czemu coraz więcej kobiet wykonuje te dziwne usg????

Gość nieeeeeeeee
bo 4d wykonane w ok. 20 tc na przykład pozwala stwierdzić czy dziecko ma zdrowe serduszko i inne narządy wewnętrzne. Można wówczas stwiedzić jakąś wadę serca , która nie wykryta w porę może spowodować nawet śmierć noworodka do 3 dni po porodzie (tak mie powiedział lekarz podczas tego usg)

Gość lolcia24
A miałaś jakieś powody, żeby wykonać takie usg? Ja juz ama nie wiem, czy takie zwykłe nie wystarcza?

Gość nieeeeeeeee
podczas zwykłego tego nie wykryjesz mój gin - nazywam go Mr Uprzejmość jak się go o coś pytam (np wielkość czy wagę dzidzi) to mnie ofukuje, że jak coś będzie nie tak to powie. Kiedyś przez całą wizytę nie zapytałam o nic a on się do mnie nie odezwał - poza dzień dobry, proszę się położyć itp. Dlatego chciałam mieć tousg 4d.

Gość usg 3d
no ciekawe rzeczy tu piszecie, bo usg 3d to nie tylko zdjecia, bo jakim niby cudem lekarze nagrywaliby filmy z tego badania. A o roznicach mozna poczytac na ktorej kolwiek stronce dotyczacej tego badania.Obrazowanie typu 3D umożliwia uwidocznienie płodu jednoczasowo w trzech prostopadłych płaszczyznach oraz "złożenie" tych płaszczyzn do obrazu przestrzennego (rendering). Daje to możliwość dokładnej oceny budowy płodu np. profilu twarzy, jak pokazano na zdjęciu, a także budowy tułowia, czy kończyn. Obrazowanie 4D łączy ultrasonografię 3D z funkcją czasu i pozwala na uzyskanie obrazu przestrzennego w czasie rzeczywistym. W 4D można obserwować ruchy płodu np. ziewanie, ssanie kciuka, wierzganie i inne. To byl cytata i tak to mniej wiecej wyglada. http://www.ultramedica.pl/usg_4d_3d_ciazy_plodu.html A to stronka na ktorej sa zdjecia i filmiki z usg 3 i 4 d