Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca 266

w jakim banku najlepiej otworzyc konto walutowe??

Polecane posty

Gość citi
w citibanku- placisz chyba 10 zeta za konto, w ramach ktorego mozesz mieć kilka rachunków walutowych, i nic wiecej za to nie doplacasz. ponadto z innych citibanków za granica masz bezplatne przelewy. Żaden bank w polsce nie da Ci takiego oprocentowania, jak bank za granica, wiec jesli nie jesteś obecnie w polsce lepiej narazie trzymac pieniądze w tym kraju w którym jesteś. To moje opinia, nie znam Twojej sytuacji.

Gość pytajaca 266
mam zamiar wyjechac na przynajmniej rok (moze dluzej) do angli i zastanawiam sie czy nie warto zalozyc konta walutowego tutaj (choc kapletnie sie na tym nie znam).wyobrazam sobie ze wtedy moglabym wszedzie dysponowac pieniedzmi ktore zarabiam w angli i nie martwic sie przelewaniem gotowki do kraju.czy to tak jest czy sie myle?ale moze masz racje moze poprostu na wyspie zalozyc sobie konto jesli i tak nie mam zamiaru tutaj (do polski) wracac.

1. w anglii raczej żaden pracodawa nie przesle CI wynagrodzenia za granice. 2. majac konto walutowe w citibanku, mozesz pod nie podpiąć karte (kwestia jednego telefonu) i kazda wyplata z bankomatu debetuje konto walutowe, i tak wyplacajac 100 funtów z bankomatu citibanku w londynie, na twoim koncie walutowym znika 100 funtów, a nie 100 funtow razy kurs sprzedaży z konta złotówkowego + ewentualna prowizja. nalezy pamietać żeby przepiąć karte do konta złotówkowego przed wizytą w polsce (albo przed skożystaniem z bankomatu w polsce) bo wtedy wyplacone zlotówki bedą pochodziły z konta walutowego- brzmi skomplikowanie, ale to proste- wystarczy 1 telefon 3. transakcje walutowe w sklepach zawsze schodzą z konta złotówkowego. 4. możesz zmienić adres korespondencyjny na angielski (zagraniczny) i jak dostaniesz wyciąg masz już potwierdzenie adresu (przyjedziesz do anglii to dowiesz się ile CI to ułatwi) dzięki temu co opisałem w pkt 2 przewiozłem wszystkie funty za granice, najac w portweku ok 30 funtów.

Gość pytajaca266
citi dziekuje za wypowiedz.poczytam sobie o citibanku w necie i przejde sie tam bo nie mam pojecia o tego typu sprawach. to co czytalam puki co jest jak czarna magia. ale dziekuje za pomoc. pozdrawiam. mysle ze oto mi wlasnie chodzilo.:)

Gość marianka-sz
Proponuję poczytać na ocenbank.pl/forum Toczą sie tam ciekawe dyskusje na temat prowadzenia kont walutowych oraz ogólnie dyskusje na temat finansów, kredytów, lokat itp. Pozdrawiam!