Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tulipan18

founde

Polecane posty

Gość Tulipan18

jutro mam gości chce zrobić founde (dostałam w prezencie - od nich) ale nie wiem - co się wlewa do tego pojemnika pod garnkiem, i gdzie to można kupić??? Help!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
wlewasz alkohol ktory podpalasz, i taka malutka wajha albo przykrywka regulujesz plomien

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
eeee... to się chyba pisze \"fondue\" a czyta \"fądu\" przy czym głoska na końcu jest taka pośrednia między \"U\" a \"i \". To tak tylko w kwestii formalnej :) Udanego wieczorku życzę ! A czerwone winko wytrawne będzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tulipan18
dzięki za pomoc, ale jaki to ma być alkohol i gdzie go kupić?? sorry za błąd:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tulipanku! Na jakmkolwiek stoisku alkoholowym. Wybór marki zalezy jedynie od zasobności Twej kieszeni. Ważne, żeby było CZERWONE WYTRAWNE GRONOWE oczywiście...:) A jaki ser topisz? A co maczane będzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Boże.... Bidortaa pisała o alkoholu do palnika ...a ja o winie do picia ! Ale gamoń ze mnie ;) To paliwko pewnie do kupienia w sklepie z art. gospodarstwa domowego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
denaturat bedzie smierdzial - sa alkohole bezwonne ale ja nie jestem z polski wiec nie wiem co stoi na polkach sklepowych - swwieczkami nie da rady za malo chyba beda grzaly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
farmerka :))) to nie szkodzi :))))) do fondue to zalezy jakie to fondue ale najlepiej wytrawne biale

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gospodyni się nie odzywa....ciekawe, czy znalazła to paliwko...no i odpowiedni napitek...Białe, mówisz? Zapamiętam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pracowałam w restauracji fondue i wiem,ze można nabyć specjalny gaz (bo z tego co wiem to najczęściej używa sie butanu)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A co do sera to wiem,że wyśmienicie smakuje połaczenie brie, mozzarelli (jeszcze jeden ser) i białego wina.....Niebo w gębie...Chociaż przyznaję,że po pracy w La fondue przybyłop mi w bioderkach:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
Angie - uzycie brie do fondue rowna sie z herezja - do fondue uzywa sie serow zoltych typ Beaufort, comté , tome de savoie , Gruyère - brie nalezy do innego gatunku serow - uzywa sie oczywiscie tak jak cammebert - dolewa sie i calvados, i vino biale i kirsch ale to sa przepisy luksusowe i wymyslne : fondue z cantal : vieux cantal + biale wino wytrawne + czosnek fondue z alkoholem typu wodka : z serem plesniowym i gruyere fondue normandzka : cammembert, pont - l'eveque, livarot, smietana , mleko, calvados i eszalotka fondue Welsh Rabbit : piwo i cheddar fonde : feta fondue meksykanska : miejscowe sery , asadero i chihuahua prawdziwa historia fondue wyglada tak: Korzenie siegaja szwajcarii w okolicach Fribourg Skomponowane jest z resztek serow i chleba czerstwego - z pozostalosci po posilkach zbierano chleb i resztki sera - a pozniej w okresie kiedy sniegi izolowaly pasterzy od reszty swiata i trudno bylo o zaopatrzenie w swieza zywnosc , wtedy wykorzystywano resztki sera i chleba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tulipan18
Już się wszystkiego dowiedziałam jest specjalne paliwo do fondue, taki żel w pojemniku który się zapala i grzeje do 3 godzin i nie śmierdzi, sprawdza się. Ja robiłam fondue mięsne z różnymi sosami do tego, sałatka i czerwone winko - pychota:) Dzięki wam za pomoc:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jeszcze cos w tym temacie
Fondue to narodowa potrawa Szwajcarów. Potrawę przyrządza się w żaroodpornym naczyniu podgrzewanym od dołu (np. na maszynce spirytusowej). Do naczynia wlewamy białe wino, podgrzewamy, dodajemy żółty ser (najlepiej ementaler i grojer) i trochę kirszu (bezbarwna wódka o silnym zapachu, wydestylowana z przefermentowanych czarnych wiśni). Gdy podgrzana masa jest odpowiednio płynna, macza się w niej kawałki bułki i spożywa. Zgodnie z tradycją podczas jedzenia fondue nie należy pić wina, gdyż potęguje ono niestrawność. Wino można pić dopiero po jedzeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Foodlovers.pl
gotowanie przy stole to nasza specjalność, oferujemy rózne zestawy do fondue, głównie ceramiczne do fondue serowego ale również klasyczne raclette, raclette z płyta kamienną czy nowoczesne grille. Polecamy również żel/paliwo do fondue/wok 1L lub 5L (30/75 PLN) WWW.FONDUE.PL

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bachapol
gdzie mozna kupić to paliwo do fondue

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
paliwo można znaleźc w sklepach Duka. kosztuje ok. 30 zł, z tego co pamietam butelka ma ok. 1 litra, wiec powinno starczyć na długo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Kiedyś moja siostra robiła to z sera żółtego , chleba i wina, niestety nie wyszło dobre, bo alkohol był niesmaczny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dorothea1989
Wtam a ja mam takie pytanie, gdzie ten kirsch można kupić? Bo ja osobiśie nigdzie tego nie znalazłam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zamiast kirshu mozesz kupi wytrawna wisniówkę...nie mylić z jakimiś taniki winami typy jabol:D. smacznego PS kirsh znajdziesz w almie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zamiast kirshu mozesz kupic wytrawna wisniówkę...nie mylić z jakimiś taniki winami typy jabol:D. smacznego PS kirsh znajdziesz w almie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Teżetka
Ja zaczęłam polować na urządzenie do fondue. Ceny dość wysokie.. ale znalazłam zestaw żeliwny - ma ktoś może? cena od 83 do 399 także coś bym wybrała, ale nie wiem czy się różnią czymś od tych ze stali. I jeszcze jedno pytanko - jest fondue mięsne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Magda.lena
Co do mięsnego to ja robie tak: Składniki: - l oleju - 1 kg polędwicy wołowej - sól - pieprz do smaku :) opcjonalnie na ostro - trochę ostrej papryki :) W naczyniu do fondue rozgrzać olej,na widelec nadziewać kawałki mięsa, trzymać zanurzone w oleju ok. 2 min, aż zbrązowieją,przyprawić. Ja mam fondue żeliwne właśnie, a dokładnie takie: http://www.stylowazastawa.pl/produkt/811/Zestaw_Fondue_23_czesciowy_Geist.html Wybrałam taki bo ma jeszcze w zestawie miseczki :D no i cena w miarę przyzwoita

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ten przepis też może być,ale jest trochę skomplikowane. Według mnie kluczem do sukcesu jest dobry łagodny ser i odpowiednie naczynie( na myin.pl mają naprawdę fajne zestawy). Niektórzy dodają jeszcze zioła, szczególnie prowansalskie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Magda.lena
jeżeli chodzi o ser to tylko gorgonzola. Typowy śmierdzuszek, ale do opiekanych warzyw i mięsa jest idealne. Ostatnio u znajomych jadłam pyszną kolację. Na stole postawili grill elektryczny, który pod płytą miał miejce na podgrzanie własnie sera. Nie dość, że świetnie to wyglądało to jeszcze wszystcy zachwycali się smakiem!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sxsxs
brawo !!! jak czytam wypowiedzi w stylu: denaturat będzie śmierdział, pracowałam w restauracji fondue i używali tam specjalnego gazu... to upewnia mnie to tylko w przekonaniu że na forach udzielają się .... IDIOCI Do podgrzewania fondue używa się "paliwa" na bazie alkoholu w formie kostek lub żelu, który w wyniku spalania rozkłada się na CO2 i parę wodną (dlatego jest bezwonny a płomień nie brudzi podgrzewanego naczynia). NIE UŻYWAMY ŻADNYCH ŚWIECZEK Z IKEI I INNYCH PIERDUŁ NA PARAFINIE, USMOLICIE GARNEK, SMRÓD I G.... Z IMPREZY. A kupić można w sklepach Duka i oczywiście alledrogo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×