Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilna pomoc

Problem z ząbkami u dwulatka- dziury w jedynkach i jak je wyleczyć

Polecane posty

Gość pilna pomoc

Prosze o pomoc. Mojej przyjaciółki dwuletni synek ma straszne problemy z ząbkami. Psują się, on płacze, nie chce myć, acz z tym ostatnio coraz lepiej. Dodam, że mając pół roku miał wypadek, potem chorował i podawano mu mnóstwo antybiotyków. Czy któraś z Was moze mi doradzić coś mądrego? Jedyna rzecz z jaką się spotkałam to leczenie srebrem(?) ale ponoć od tego czarnieją ząbki. Dodam, ze miasto, gdzie mozna mu pomóc nie ma znaczenia. Dobry pedodonta pilnie poszukiwany. Dziękuję:)

Gość pilna pomoc
Proszę, czy żadna z Was nie ma tego problemu?

w mamo to ja mam gdzies o tym jak leczyc i zapobiegac łacznie z adresami jak znajde to napisze

Nasza córeczka ma 2 lata i problemy z górnymi trzonowcami, gdzie zauważyliśmy ciemne plamki. Ponieważ w tym wieku nie jest w stanie trzymać buzi dłużej otwartej, miała trzykrotnie robiony zabieg lapisowania. Dentysta pokrył chore ząbki specjalnym preparatem na patyczku, który hamuje dalszy rozwój zmian próchnicznych. Córcia znosi to dobrze, jest już oswojona z dentystą. A co do większych problemów, to może niech koleżanka spróbuje wyleczyć ząbki w narkozie?

Gość pilna pomoc
Dziękuję i czekam z niecierpoliwością:)

Gość pilna pomoc
Maju, a co to jest lapisowanie? Czym pokrywa się ząbki. Mały ma dziurki w dwóch jedynkach i chyba jednej dwójce. Placze po zjedzeniu czegoś, bo wiadomo- dziury. Mamam mu myje zabki po kazdym jedzeniu, ale wiadomo, że to nie rozwiąże problemu, a wiem, że jak nie zaleczy to w późniejszym wieku moze mieć problem ze zdrowymi "drugimi" zębami.

tal moja kolezanka tez lapisowała swojej 3 letniej córco jedynki sie zaczełypsuc zeby sa ciemniejsze ale zachamowała proces próchnicy trzeba tez w 6 miesiecy od wyrzniecia sie tzronawców najlepiej polakowac zeb to je zabezpieczy ale to dotyczy zdrowych bo na chorych moze ptzyniesc wiecej szkody zniz pozytku najlepiej od małego jak tylko pojawa sie peiresze4 zabki podawac zymafluor podaje sie przez cały rok z przerwa na 2 meisiace .nasze wody nie maja w składzie fluoru opócz 2 miejsc w polsce gdzies w górach chyba dlatego dobrze go podawac on powoduje ze zabek jest mocniejszy po jedzeniu i umycie

Lapisowanie pozwala zatrzymać próchnicę, a jednocześnie ocala ząb przed usunięciem. Ząb warto ratować, bo przedwczesne usuwanie zębów mlecznych grozi późniejszymi wadami zgryzu. W technice tej powierzchnię zęba nasącza się roztworem azotanu srebra, a potem z roztworu wytrąca się samo srebro. Po takim zabiegu zęby może nie wyglądają najpiękniej, mają bowiem charakterystyczny czarny kolor, taki jak np. sczerniały srebrny łańcuszek. Można być za to pewnym, że próchnica już ich nie zaatakuje, gdyż srebro ma silne właściwości bakteriobójcze

Gość pilna pomoc
No właśnie z tym lapisowaniem... z tego, co piszecie to jedna z najskuteczniejszych metod, a moja koleżanka bardzo się broni przed nią, a w zasadzie dziecko. Argumentem jest czernienie ząbków "no, bo jak to wygląda?" i cały czas szuka innej metody... a czy w ogóle są? Chyba w rachubę wchodzi jeszcze leczenie pod narkozą, ale czy jest lepsze, skuteczniejsze?

Gość pilna pomoc
Noe:) dziękuję za stronke i pomoc:) Pozdrwiam

nie no jak leczenie pod narkoza moze byc lepsze od zabiegu krótkotrwajacego lapisowania które nie ma zadnej szkodliwosci dla organizmu a z tymi narkozami jest róznie twoja kolezanka ma problem nie z tym ze jej dzieck ma próchnice tylkoz e to wyglada nieestetycznie zaby niedługo wypadna i wszystko bedzie si